Hästmagazinet

Ute just nu!

Islandshäst-
magazinet

Allt om dressyr

Kontakt

 • Hästmagazinet
  Parkgatan 20
  515 33 Viskafors
 • Ansvarig utgivare: Robert Solin
 • Växel: +46 08-588 366 20
 • Kundservice/pren:
  E-post: Kundservice
  08-588 366 23
 • Redaktion: 08-588 366 21
 • Annons: 0705-88 02 09
 • E-post: info@hastmagazinet.com
  Plusgiro: 1040-5
 • LRF Media AB Orgnr. 556413-2883 113 92 Stockholm
 • Besöksadress: Franzéngatan 1B 112 51 Stockholm
 • Tel: 08-588 366 00
  Fax: 08-588 369 89
  E-post: LRF Media

Susanne Ankermark dopingavstängd i två år

Det rapporterar Svenska Dagbladet, klicka på Ls mer.
FEI:s beslut.

Från SvRF 18 november 2012:

Den svenska ponnyn Windy Boy Rocket körd av Susanne Ankermark har lämnat ett positivt prov som visar spår av en förbjuden substans och av otilllåten medicinering efter Ponny-VM i körning i höstas. Fallet utreds av FEI, det internationella ridsportförbundet.

Provet togs vid Ponny-VM i Lipica, Slovenien, 21-25 september. Susanne Ankermark och Windy Boy Rocket blev individuella silvermedaljörer på mästerskapet.

A-provet visar positiva värden för paracetamol och theobromine. Paracetamol finns på FEIs lista över förbjudna substanser och theobromine finns på FEIs lista för otillåten medicinering.
B-provet ska analyseras på kuskens begäran. Kusken är kallad till en hearing innan FEI meddelar sitt slutliga ställningstagande. Kusken är avstängd under utredningen.

Svenska Ridsportförbundet följer utvecklingen.
- Vi har haft kontakt med Susanne Ankermark och hjälper henne i hennes kontakter med FEI, säger Svenska Ridsportförbundets sportchef Wiveka Lundh.
- Vi ser allvarligt på alla fall av dopning och otillåten medicinering. Det är en fråga om en ren sport såväl som en djurskyddsfråga, fortsätter hon.
Ett uttalande som Susanne Ankermark helt ställer sig bakom.
- Vi måste ha en ren sport, både av sportsliga skäl och med tanke på djurskyddet, säger Susanne Ankermark. Jag är djupt bedrövad och oförstående till vad som hänt.

Fallet klassas som ett fall av dopning i kombination av otillåten medicinering.

Kommentar Susanne Ankermark
"Min ponny Windy Boy Rockets har lämnat ett positivt A-prov vid dopingkontrollen efter VM i Lipica i september. Provet visar spår av paracetamol som är en förbjuden substans (banned substance) och theobromine som är klassad som otillåten medicinering(controlled medication substance).
Vi måste ha en ren sport, både av sportsliga skäl och med tanke på djurskyddet. Jag är djupt bedrövad och oförstående till vad som hänt.
Det här är en katastrof och tragedi för mig och min familj. Efter jag fick beskedet från FEI känns det som en mardröm och helt overkligt. Jag vet att jag som kusk (person responsible) ansvarar för min ponny och vad han får i sig både före och under tävling.
Men det är svårt att ha koll på ponny, box och foder till 100 procent på en tävlingsplats. Att ha någon som vaktar boxen 24 timmar om dygnet är inte praktiskt genomförbart även om stallarna ska vara stängda för obehöriga. Det är ändå 100-tals människor som får komma in på stallområdet under alla dagar tävlingarna pågår.
Jag och min familj har använt all vår fritid, alla semesterdagar och alla pengar vi kunnat undvara för att komma till detta VM. Prispengarna för ett VM-silver i enbet ponnyklassen var på 1500 kronor.
Att fuska för att få en medalj och en placering finns inte i vår världsbild.
Jag kommer att göra allt jag kan, tillsammans med SvRF och FEI, för att kunna bringa klarhet i vad som hänt min ponny."

Läs mer »
ANNONS

Annons

Den här nyheten

Relaterade nyheter

Senaste nytt

ANNONSER