Hästmagazinet

Ute just nu!

Islandshäst-
magazinet

Allt om dressyr

Kontakt

 • Hästmagazinet
  Parkgatan 20
  515 33 Viskafors
 • Ansvarig utgivare: Robert Solin
 • Växel: +46 08-588 366 20
 • Kundservice/pren:
  E-post: Kundservice
  08-588 366 23
 • Redaktion: 08-588 366 21
 • Annons: 0705-88 02 09
 • E-post: info@hastmagazinet.com
  Plusgiro: 1040-5
 • LRF Media AB Orgnr. 556413-2883 113 92 Stockholm
 • Besöksadress: Franzéngatan 1B 112 51 Stockholm
 • Tel: 08-588 366 00
  Fax: 08-588 369 89
  E-post: LRF Media

JSM fälttävlan Örebro: Oscar Eriksson vinnare

Oscar Eriksson - Heart Breaker leder JSM-fälttävlan inför den avslutande banhoppningen. Oscar Eriksson - Heart Breaker leder JSM-fälttävlan inför den avslutande banhoppningen. FOTO: Roland Thunholm

Online, resultat, startlistor.

Söndag:
Hästen Liandor Heart Breaker hoppade felfritt över alla hinder. Ett fel för tiden spelade mindre roll i sammanhanget. Ned till silvermedaljör Michaela Sandberg var det 5,1 straffpoäng.
- Ett tidsfel var det värt, man måste ju rida noggrant, menar Oscar, så var han också enda felfria på hinder.

Han har själv utbildat Liandor Heart Breaker, eller ”Lenny” som hästen kallas, i fälttävlan.
- Jag har haft Lenny i fyra år. Nu är han 15 men hade inte tävlat fälttävlan tidigare. Det är en underbar häst.

Så sent som i juli tog Oscar och Lenny ett NM-silver i Norge. Om två veckor väntar junior-EM i polska Strzegom och en chans att ta årets tredje medalj. Efter insatsen på junior-SM blev det klart att Oscar har en plats i det svenska laget.
- Det ska bli jättekul, vi åker bara hem och vänder. På lördag är vi iväg igen.

Oscar gör sitt sista år som junior. I oktober fyller han 18.
- Extra kul att få avsluta så storslaget, tycker han.

Silvret på junior-SM gick till Michaela Sandberg, Årsta-Runsten, på Down into the light. Emma Röden, Sundsvalls Ridklubb, på Cravall tog hand om bronset.

Uttagna ryttare till Junior-EM, Strzegom, Polen 6-9 september: Oscar Eriksson, Louise Hiort af Ornäs, Emma Röden, Michaela Sandberg, Erika Sjöström.

Resultat
Örebro Fältrittklubb – Junior-SM i fälttävlan
Junior-SM, CNC*, slutresultat:
Guld) Oscar Eriksson, Eskilstunaortens RF, Liandor Heart Breaker 46,6 straffpoäng
Silver) Michaela Sandberg, Årsta-Runstens Sportryttare, Down into the light 50,7
Brons) Emma Röden, Sundsvalls Ridklubb, Cravall 58,6
4) Erika Sjöström, Dagstorpsortens RF, Hakunamatata 64,9 5) Louise Hiort af Ornäs, Roslagens R&KK, Razzmina 66,9 6) Caroline Berggren Persson, Dagstorpsortens RF, Stella Nova 91,3

Lördag, terräng:
Det utkämpas en tuff strid om toppmedaljerna på junior-SM i fälttävlan i Örebro. Efter en felfri terrängritt har Oscar Eriksson, Eskilstunaorten, tagit över ledningen på Liandor Heart Breaker. Han skuggas av regerande nordiska mästaren Michaela Sandberg, Årsta-Runsten, på Down into the light, endast 1,1 straffpoäng efter.

- Banan innehöll en del svårigheter men det kändes väldigt bra från början till slut, allt flöt på bra, säger Oscar Eriksson, som ligger på 45,6 straffpoäng.
Målsättningen i söndagens banhoppning är glasklar.
- Rida felfritt såklart! Hoppningen har fungerat väldigt bra under det här året.
Med sig i bagaget har Oscar bland annat en felfri banhoppning i tvåstjärnig klass på Strömsholm och även på en del internationella tävlingar.
- Med rätt dag ska vi vara felfria, menar Oscar.

Följer tävlingarna noggrant gör landslagsledare Bo Österlund. Om två veckor ska han skicka ett lag till junior-EM i Polen. Helgens tävlingar är absolut avgörande för uttagningen.
- Jag har fått de svar jag ville ha idag, juniorerna har gjort det riktigt bra. Men vi får inte glömma att det är en dag imorgon också, säger han.
Junior-SM rids i år över två dagar med banhoppningen sist.
- Det är väldigt nyttigt för ryttarna att träna på att rida banhoppningen under press. Det är så det ser ut på EM och internationella mästerskap, menar Bo.

Beräknad starttid för SM-klassens banhoppning är 10:30 på söndag. Medaljutdelning sker cirka 12:30.

Lördag, enstjänig:
Norska Stine Hoff på Korall vann den öppna enstjärniga fälttävlansklassen i Örebro. Med felfri banhoppning och terräng slutade hon på sitt dressyrstraff 48,8. Mathias Gustafsson, Katrineholms RF, på Nimbus blev placerade tvåa och Moa Berrek, Årsta Runsten, på Respekt var trea.

CNC*, slutresultat: 1) Stine Hoff, Norge, Korall 48,8 straffpoäng 2) Mathias Gustafsson, Katrineholms RF, Nimbus 53,5 3) Moa Berrek, Årsta-Runsten, Respekt 58,0 4) Clara Zhong Bergander, Årsta-Runsten, Lastrelli 59,6 5) Ronja Johansson, Mantorpsryttarna, Kim af Tollstad 62,5 6) Moa Berrek, Årsta-Runsten, Alga 63,3

Fredag-lördsag, dressyr:
* Efter dressyrmomentet leder Erika Sjöström från Dagstorpsortens Ryttarförening på Freda. Därfter är det tätt med silvermedaljören från Nordiska Mästerskapen, Oscar Eriksson, på andra plats och NM-guldmedaljören Michaela Sandberg på tredje.
Under lördagseftermiddagen rids det spännande och utslagsgivande terrängmomentet. SM avgörs efter söndagens avslutande banhoppning.

I den öppna enstjärniga klassen leder Ebba Rosendal, Hofors, på Flux efter dressyr och banhoppning. Klassen rids över en dag med terrängdelen sist.
De lokala Örebroryttarna Hedwig Wik och Sofia Hjalmarsson ligger på 18:e respektive 21:a plats inför terrängen.

FÖRHANDSINFORMATION:
Från Örebro FK:
Flera av dagens toppryttare har börjat sin bana på unga SM, för många det första mästerskapet på stor häst. OS-ryttaren Ludwig Svennerstål tog brons på Junior-SM så sent som 2006. Guldmedaljör det året var Hannes Melin, även han idag landslagsryttare på seniornivå.

20 ekipage är anmälda till årets mästerskap som hålls i de vackra omgivningarna runt Karlslunds Herrgård i centrala Örebro. Bland annat kommer både guld- och silvermedaljören från Nordiska Mästerskapen: Michaela Sandberg, Årsta-Runstens Sportryttare, och Oscar Eriksson, Eskilstunaortens Ryttarförening.

Tävlingsledare Tomas Werngren ser fram emot ett mästerskap som han hoppas ska lyfta både sporten och Örebroregionen.
- Genom den här typen av arrangemang hoppas vi kunna bidra till att göra Örebro attraktivt. Tävlingen går i fantastisk herrgårdsmiljö och vi försöker att göra den så publikvänlig som möjligt, säger Werngren, som också är ordförande i Svenska Ridsportförbundets fälttävlanskommitté.
- I rollen som ordförande ser jag hur viktigt det är att vi höjer kvalitén på våra arrangemang. Det krävs professionella och lättillgängliga tävlingar för att sporten ska få sin rättmätiga roll.

Örebro Fältrittklubb har under de senaste åren anordnat flera stora tävlingar inom fälttävlan. 2010 hölls här lag-SM för både häst och ponny.

Årets terrängbana innehåller en hel del nya hinder och sträcker sig bland annat genom herrgårdsparken med vacker utsikt över Svartån.
- Vi har byggt ett nytt hinder i parken och så kommer ryttarna traditionsenligt att hoppa över häckarna uppe vid herrgården, berättar banbyggare Ulf A Eriksson.
Sedan två år finns också ett vattenhinder på den stora gräsbanan där banhoppningen vanligtvis går.
- Vattnet är med i alla klasser men har givetvis högre svårighetsgrad i SM-klassen. Det blir något för ryttarna att bita i, säger Eriksson.

Under helgen rids också enstjärnig klass för häst och ponny, 100-klass för häst och 90-klass för häst och ponny. Totalt drar tävlingarna mer än 200 starter under två dagar.

Arrangörens hemsida

Preliminärt tidsprogram
Fredag 24 augusti
12:00 Stallarna öppnas
18:00 Visning av terrängbanan, CNC, CNCP och 100-klass
Lördag 25 augusti
7:00 Dressyr och banhoppning
10:00 Visning av terrängbanan, CNC, CNCP och 100-klass
13:30 Terrängprov CNC, CNCP och 100-klass
18:30 Visning av terrängbanan, 90-klass häst och 90-klass ponny
19:30 SM-middag
Söndag 26 augusti
7:00 Dressyr och banhoppning 90-klass häst och 90-klass ponny
10:30 Samlad banhoppning SM juniorer
12:30 Prisutdelning SM juniorer
15:00 Terrängprov 90-klass ponny och 90-klass häst

Läs mer »
ANNONS

Annons

Den här nyheten

Relaterade nyheter

Senaste nytt

ANNONSER