Hästmagazinet

Ute just nu!

Islandshäst-
magazinet

Allt om dressyr

Kontakt

 • Hästmagazinet
  Parkgatan 20
  515 33 Viskafors
 • Ansvarig utgivare: Robert Solin
 • Växel: +46 08-588 366 20
 • Kundservice/pren:
  E-post: Kundservice
  08-588 366 23
 • Redaktion: 08-588 366 21
 • Annons: 0705-88 02 09
 • E-post: info@hastmagazinet.com
  Plusgiro: 1040-5
 • LRF Media AB Orgnr. 556413-2883 113 92 Stockholm
 • Besöksadress: Franzéngatan 1B 112 51 Stockholm
 • Tel: 08-588 366 00
  Fax: 08-588 369 89
  E-post: LRF Media

UREM/WC fälttävlan: Silver-Sara trea

Sara Algotssons Mrs Medicott ångade på i terrängen. Sara Algotssons Mrs Medicott ångade på i terrängen. FOTO: SvRF
Ida Brönmark Riex och Ellen Svennerstål ser fram emot lördagens terräng. Ida Brönmark Riex och Ellen Svennerstål ser fram emot lördagens terräng. FOTO: SvRF
Ida Brönmark - Eligius Key 60,20 i UREM-fälttävlansdressyren. Ida Brönmark - Eligius Key 60,20 i UREM-fälttävlansdressyren. FOTO: SvRF

Online, resultat, startlistor.
Online UREM.
Online världscupen.
Delar av referat från SvRF.

SÖNDAG:
* Världscup: Sara Algotsson - Mrs Medicott trea efter tyska duon Ingrid Klimke - Tabasco och Dirk Schrade - Hop and Skip.
Som den OS-medaljör hon är har Sara Algotsson Ostholt hyllats av den svenska publiken under hela helgen.
- Det har varit helt fantastiskt att vara här. Alla har varit otroligt härliga och hjälpsamma, både publik och funktionärer, säger Sara.

För Mrs Medicott väntar nu en trestjärnig tävling i Schenefeld, Tyskland i september. Därefter hoppas Sara kunna rida den långa trestjärniga klassen i Boekelo, Holland i oktober. För att få rida lång trestjärnig måste hon dock först kvala genom bra resultat i två korta trestjärniga klasser. Det första kvalet klarades av idag. Nästa hoppas Sara på i Schenefeld.

Silverhästen Wega har inga fler tävlingar inplanerade i höst.
- Nu ska hon få gå i hagen och bara vara häst, berättar Sara.

Vann världscupen i Malmö gjorde tyska Ingrid Klimke på Tabasco 70, som hade råd med ett nedslag i banhoppningen. Hon var även placerad på nionde plats med Permenides 4.
- Jag måste verkligen tacka mitt team på hemmaplan för att de hållt igång hästarna så fint under tiden jag varit borta på OS, sa hon efteråt.

Hon tackade också sponsorer och arrangörer för en bra tävling.
- Det har varit väldigt roligt att rida här i Malmö. Terrängbanan var tuff men bra byggd. Jag ser fram emot EM nästa år.

Söndagens banhoppning föregicks av den obligatoriska hästbesiktningen under morgonen. Alla hästar får trava upp för ett veterinärteam som kollar att hästarna är i bra form efter terrängen. Svenska Christian Malmgrens Cape Breeze JM och Katrin Norlings Cobio Taste xx fick inte godkänt vid första omgången.
- Båda hästarna markerade lite när vi travade upp med dem första gången. Vi valde då att inte visa dem igen utan stryka dem direkt ur tävlingen, berättar förbundskapten Gunilla Fredriksson.

* UREM: Tyska Pia Münker - Louis vann före .brittiska Dani Evans - Raphael och tska Charlotte Hachmeister - Kassio. Ida Brönmark - Eliguis Key svenskbäst som 33:a.
Tyskland regerade i Malmö. På EM i fälttävlan för unga ryttare tog de hem både lagguld och individuellt guld genom Pia Münker på Louis M.
- Jag är så stolt över min häst och mitt lag, säger Pia.
När 19-åriga Pia Münker gick in som sista ryttare på banhoppningen kunde hon riva två hinder och ändå ta hem dubbla guld. Och rev var just vad hon gjorde. Men bara det "tillåtna" två hinder. Guldet var säkrat.
- Det har varit fantastiskt att vara här. När vi kom hit kunde vi inte tro att det skulle få plats en så imponerande terrängbana mellan staden och vattnet, kommenterar tyska lagledaren Mattias Otto Erley, som var en av många att hylla tävlingarna.
De svenska tjejerna Ida Brönmark Riex och Ellen Svennerstål slutade på 25:e respektive 30:e plats.
- Jag har lärt mig otroligt mycket av att vara här, nu vet jag vad både jag och min häst kan, säger Ida.
- Jag är inte alls nöjd med resultatet men trots motgångarna har vi haft väldigt kul, menar Ellen.
Ida instämmer.
- Jag och Ellen kände inte varandra innan, men vi har haft jättekul ihop.
Förbundskapten Gunilla Fredriksson berömmer sina tjejer.
- De vill mycket och är lyhörda, de tycker inte att de kan allt redan. Det har varit en krävande tävling men det har varit en bra erfarenhet för dem.
Det blev en del omkastningar i resultatlistan efter söndagsmorgonens hästbesiktning. Sju hästar gick inte igenom. Däribland hästarna som låg på silver- och bronsplats efter terrängen: Finska Duchess Desiree riden av Elmo Jankari, och brittiska Billy Buzz, riden av Isabel Djivanovic.

LÖRDAG:
Terräng:
* Världscup: Sara Algotsson - Mrs Medicott sexa efter terrängen, tyska Ingrid Klimke - Tabasco leder.

I lördagens terrängritt visade Sara Algotsson Ostholt vilken skicklig ryttare hon är och varför hon tog OS-silver. Snabbt, säkert och felfritt lotsade hon unga Mrs Medicott över den stora och krävande banan.
- Målet var att rida en felfri terrängritt, jag behöver det för att kvala henne till svårare klasser, berättar Sara efteråt.

Tanken är att ha två hästar kvalade inför nästa års Europamästerskap som hålls i just Malmö.
- Det betyder väldigt mycket att jag har två så bra hästar i Wega och Mrs Medicott. Det blir dubbelt så mycket rutin för mig, menar Sara.

Mrs Medicott är 8 år och har bara gjort två trestjärniga tävlingar tidigare. Båda gångerna smet hon förbi ett smalhinder i terrängen. Ändå valde Sara idag att ta alla de svåra, kortare vägarna.
- Banan hade ganska långa avstånd som passade henne bra. Hon är väldigt stor och kan ha svårt att få plats. Idag var hon stark men reglerbar, därför valde jag ändå de kortare vägarna.

Det gick vägen. Inför söndagens banhoppning har de avancerat tre platser upp till sjätte plats. Leder gör tyska Ingrid Klimke på Tabasco. Nu hoppas Sara på en lika felfri banhoppning med Mrs Medicott, eller "Pixie" som hästen kallas.
- Det går inte att jämföra Pixie med Wega i banhoppningen. Wega är kanske världens bästa hopphäst inom fälttävlan. Men Pixie är försiktig av sig och vill inte gärna riva.

Även Niklas Lindbäck/Cendrillon och Jonna Friman red felfritt i terrängen. Jonna på båda sina hästar Capitis och Lady-Grey. De ligger nu på 9:e, 21:a respektive 25:e plats. Däremellan finns också Frida Andersén och Anna Hassö.


* UREM: Ida Brönmark - Eligius Key svenskbäst som 33:a på 81 efter 20,80 i terrängen. Ellen Svennerstål - Southway 38:a på 148 efter 96 i terrängen. Tyska Pia Münker - Louis leder på 41,70.
Tyskland behöll ledningen både individuellt och i lag när terrängdelen avgjordes på EM i fälttävlan för unga ryttare.

19-åriga Pia Münker från Tyskland ledde mästerskapet redan efter fredagens dressyr. I lördagens terrängritt red hon både felfritt och inom tiden på 7-årige Louis M. Det bidrog starkt till att Tyskland även behöll ledningen i lagtävlingen.
- Min häst kändes väldigt motiverad idag. Han letade hinder ute på banan och ville hoppa allt, berättar Pia Münker som just gått ut skolan. Nu har hon bara semester.

ida-bronmark-riex-eligius-kIda Brönmark Riex och Eligius Key gjorde en fin terrängritt men fick en utbrytning på hinder 7B, liksom många andra ekipage.

Många ekipage hade problem med hinder 7B, ett smalhinder som kom snabbt på efter djuplandning i nedförsbacke. Så även de svenska. Ida Brönmark Riex på Eligius Key fick en utbrytning.
- Hästen blev lite lång och ofokuserad. Jag måste jobba på att ha honom mer samlad och med mig, analyserade Ida.

Ellen Svennerståls Southway sprang förbi samma hinder två gånger.
- Jag borde ha förberett honom bättre på att han skulle hoppa det hindret, jag ska aldrig mer underskatta ett sådant hinder, lovade Ellen efteråt.

Ellen Svennerstål och Southway på hinder 7A, före utbrytningen på smalhindret 7B.

Förbundskapten Gunilla Fredriksson tyckte att tjejerna annars gjorde mycket fina rundor och redde ut flera svårigheter.
- Man måste förstå att det är tuffa banor på ett young rider-mästerskap. Mycket tuffare än på juniornivå. Det är ett stort steg att ta, menade hon.

Under söndagen rids den avslutande och avgörande banhoppningen med start klockan 13:00. Men först ska hästarna gå igenom den viktiga hästbesiktningen. Där tittar veterinärerna efter att alla hästar är okej efter lördagens terrängritt.FREDAG:
* Clayton Fredericks - Benigo leder på 39,60 före Ingrid Klimke - Tabasco (42,6) och Clayton Fredericks - Brookleigh (43,90).

En skön revansch för Fredericks som gick omkull på just Bendigo under terrängen i London-OS. Till Malmö har han med sig tre hästar, han innehar just nu tredje och femte plats med de andra två.

14 svenska ekipage deltar i världscupklassen. Bästa svenska resultat delas av Sara Algotsson Ostholt/Mrs Medicott och Hannes Melin/Gaston KLG som båda ligger på 50,2 straffpoäng och nionde plats.

Sara Algotsson Ostholt och Mrs Medicott gjorde en fin dressyr och slutade på 50,2 straff. Här med dressyrcoach Elisabet Lundholm och förbundskapten Gunilla Fredriksson.

Inte mindre än fem OS-ryttare finns i startfältet. Förutom svenska Sara Algotsson Ostholt och Niklas Lindbäck är det Íngrid Klimke och Dirk Schrade från Tyskland, samt Clayton Fredericks från Australien.

Klockan 9:00 lördag är det dags för terrängprovet som går över en fyra kilometer lång bana.

Det tyska laget leder EM i fälttävlan för unga ryttare efter dressyren. Därefter följer Storbritannien och Frankrike.  I den individuella tävlingen i EM för unga ryttare leder Pia Münker, Tyskland, på Louis M, före Elmo Jankari, Finland, på Duchess Desiree och på tredje plats Isabel Djivanovic, Storbritannien, på Billy Buzz.  Bästa svenska är Ellen Svennerstål  på  Southway på tjugoförsta plats. Sverige har inget lag eftersom det bara är två svenskor med i tävlingen.

Världscupen , svenska starter:

* Viktoria Carlerbäck - Volt af Källstorp 60,60
* Jonna Friman - Capitis 68,00
* Johan Lundin - Johnny Cash 69,30
* Frida Andersén - Herta 61,70
* Niklas Lindbäck - Cendrillon 51,70
* Anna Hassö - Clover 58,00
* Sara Algotsson Ostholt - Mrs Medicott 50,20
* Katrin Norling - Cobio Taste xx 58,30
* Theodor Wahrén - True Love 72,80
* Christian Malmgren - Cape Breeze JM 67,40
* Hannes Melin - Gaston KLG 50,20
* Viktoria Carlerbäck - Zlatan 64,80
* Jonna Friman - Lady-Grey 68,00
* Johan Lundin - Fernet af Kreffe 62,80


TORSDAG:
UREM dag 2:
* Tyska Pia Münker - Louis M leder på 41,7 före finländska Elmo Jankari - Duchess Desier (43,00) och Brttiska Isabel Djivanovic - Blly Buzz (43,90).
UREM, dressyr, dag 1:

* Leder klassen gör för närvarande finska Elmo Jankari på Duchess Desiree med 43 straffpoäng. Resterander åtta ryttare i klassen rider sin dressyr under fredagseftermiddagen.
* Ida Brönmark - Eligius Key 38:a efter dressyren  på 60,20.
- Han har gått jättebra på de senaste träningarna, men nu ville han inte ta bettet och blev orolig i munnen, säger Ida om sin häst Eligius Key.
Ekipaget fick 60,20 straffpoäng och ligger på en 18:e plats tills vidare. Nu är Ida revanschsugen.
- Vi tar dem i terrängen, där ska vi klättra i resultatlistan, säger hon bestämt.
- Det var inte så lätt för henne där inne, men hon jobbade på bra, berömmer Sara Lundholm, dressyrcoach för ungdomarna.

* Ellen Svennerstål - Southway 21:a efter fredagen på 52,80.
- Han blev het inne på banan, kanske kunde jag ha inverkat lite mer för att hålla honom på mattan men det är lätt att vara efterklok, säger Ellen Svennerstål efter ritten.
Ekipaget fick 64,81 procent, det vill säga 52,8 straff.
- Vi har legat på 68-69 procent förut. Så visst är jag lite besviken, men det var ingen katastrof.

Torsdag, världscupen:
Alla svenska hästar gick igenom besiktningen inför världscupen i fälttävlan i Malmö. Den amerikanska hästen RF Rovano Rex, riden av Marylin Meredith, gick inte igenom.

Förhandsinformation:
Under helgen pågår också världscupen i fälttävlan med bland andra nyblivne OS-silvermedaljören Sara Algotsson Ostholt till start. De hästarna besiktigas klockan 13:00 på torsdag och inleder med dressyr fredag förmiddag.

Läs mer »
ANNONS

Annons

Den här nyheten

Relaterade nyheter

Senaste nytt

ANNONSER