Hästmagazinet

Ute just nu!

Islandshäst-
magazinet

Allt om dressyr

Kontakt

 • Hästmagazinet
  Parkgatan 20
  515 33 Viskafors
 • Ansvarig utgivare: Robert Solin
 • Växel: +46 08-588 366 20
 • Kundservice/pren:
  E-post: Kundservice
  08-588 366 23
 • Redaktion: 08-588 366 21
 • Annons: 0705-88 02 09
 • E-post: info@hastmagazinet.com
  Plusgiro: 1040-5
 • LRF Media AB Orgnr. 556413-2883 113 92 Stockholm
 • Besöksadress: Franzéngatan 1B 112 51 Stockholm
 • Tel: 08-588 366 00
  Fax: 08-588 369 89
  E-post: LRF Media

Nu lanseras ridsportens talangplan

Stående ovationer för Rolf-Göran Bengtsson! Ridsportförbundet vill hitta flera Rolf-Göran Bengtssons! FOTO: Roland Thunholm

Från SvRF:

Målet är att ge optimala förutsättningar för fler ryttare att nå mästerskapsnivå.
Redan i höst sjösätts ett pilotprojekt i regi på Ridskolan Strömsholm under ledning av Jens Fredricson.
Svenska Ridsportförbundets tävlingssektion genomförde 2006-2009 en regional talangssatsning under namnet "Talang till Topp".
Daniel Bergqvist på Svenska Ridsportförbundets sportavdelning har varit projektledare för nästa steg – en fullständig pyramid. I arbetsgrupperna har ingått följande från Svenska Ridsportförbundets kansli, Elisabet Lundholm, sportchefen Wiveka Lundh, Ann-Catrine Bengtsson, Carina Sjöberg, Gisela Löfstrand och Annika Ersgård.
- Första frågan att reda ut är - vad är en talang? Det är en kombination av kapacitet och inställning, förklarar Daniel.
I ordet kapacitet vägs in fysik och teknik.
Inställning är drivkraft, fokus, organisationsförmåga, planering av träning och tävling.
Talangutveckling är att utbilda ryttaren för att denna ska utbilda hästen till mästerskapsnivå.
Modellen för Talangutveckling är en pyramid. Den är uppdelad i fem nivåer. På varje nivå finns angivet vem som ansvarar för talangutvecklingen och hur satsningen finansieras.

Uttagning
- Modellen bygger på att finns engagerade och kunniga personer som samarbetar för att identifiera och fånga upp talangerna inom sporten, förklarar Daniel Bergqvist.
På varje nivå, de fem stegen, finns angivet:

 • Mål
 • Fokusområden
 • Aktiviteter
 • Utbildningsmaterial
 • Ledare
  Det går en röd tråd genom hela pyramiden.
  På olika nivåer kommer det in nyttig utbildning som träningslära, kostlära, idrottspsykologi, media och kommunikation, utbildning i ekonomi och juridik samt marknadsföring.

Pilotprojekt

Ridskolan Strömsholm är i startgroparna direkt. Under det närmaste året testas formen i en regional upptagning. Projektledare är Jens Fredricson. Koordinator är Daniel Bergqvist och samordnare Becky Evensen, Ridskolan Strömsholm
Fem distrikt deltar, Värmland, Västmanland, Södermanland, Örebro och Uppland. Starten går i september. I första skedet handlar det om hopptalanger.
- Tanken med pilotprojektet är att testa den första "nya" nivån som i talangutvecklingsplanen kallas nivå 3 (region, förprestation) för att se om det finns en naturlig rekryteringsbas i distrikten samt för att se hur vi på bästa sätt kan erbjuda lovande ryttare en fortsättning på distriktens nuvarande verksamhet inom talangutveckling, säger Daniel Bergqvist.

Jens Fredricson, stallmästare på Ridskolan Strömsholm. brinner av iver att inleda talangutvecklingen. Jens har den här säsongen haft oerhört jämna och bra resultat i FEI Nations Cup Top League.
- Om vi alla hjälps åt som kommer att lyckas att få en hållbar pyramid. Där vi får fler ryttare som når toppnivån, menar han.
Ridskolan Strömsholm med sin spetskompetens har möjlighet att ge varje ryttare ett individuellt stöd.
- Talang bygger väldigt mycket på ryttarens inställning att vilja offra både tid och svett för att nå hela vägen, fortsätter Jens.
Hans stöd kommer att vara en form av management.
- Vi kommer att arbeta nära hemmatränaren så att vi kan arbeta fram en indivuell plan. Hemmatränaren har en tydlig roll och kommer att få uppmärksamhet för sina talangfulla elever, understryker Jens.
Nästa steg i pyramid blir att nå landslagsnivå.
- Men vi kan också finnas till för ryttare som varit uppe på den nivån och av någon anledning fått stopp i sin utveckling. Då bygger det på att vara mentor.
Pilotprojektet kommer att utvärderas och målet är att alla tre olympiska grenar ska ha sin pyramid för framtiden.

Läs mer »
ANNONS

Annons

Den här nyheten

Relaterade nyheter

Senaste nytt

ANNONSER