Hästmagazinet

Ute just nu!

Islandshäst-
magazinet

Allt om dressyr

Kontakt

 • Hästmagazinet
  Parkgatan 20
  515 33 Viskafors
 • Ansvarig utgivare: Robert Solin
 • Växel: +46 08-588 366 20
 • Kundservice/pren:
  E-post: Kundservice
  08-588 366 23
 • Redaktion: 08-588 366 21
 • Annons: 0705-88 02 09
 • E-post: info@hastmagazinet.com
  Plusgiro: 1040-5
 • LRF Media AB Orgnr. 556413-2883 113 92 Stockholm
 • Besöksadress: Franzéngatan 1B 112 51 Stockholm
 • Tel: 08-588 366 00
  Fax: 08-588 369 89
  E-post: LRF Media

Sommaren – en svettig tid för våra husdjur…

Sommaren är en härlig tid för både människor och djur. Men inget paradis utan en orm...  Med årstiden följer också en hel del risker, inte minst för våra husdjur. Regiondjursjukhuset Helsingborg ser varje sommar vissa återkommande fall, som kan förebyggas med kunskap och information. Här har vi samlat några vanliga sommarrisker för våra husdjur och vad man kan göra som djurägare.

Pressmeddelande från Helsingborgs Djursjukhus:

Bitskador

Det sker en markant ökning av bitskador under sommaren. Blir hunden eller katten biten så försök klippa/raka rent området och tvätta noga, ofta räcker det med vanligt vatten och lactacydtvål. Är djuret bitet nära ögat eller en led, eller om det är allmänpåverkat, smärtpåverkat eller förlorat mycket blod, bör man uppsöka djursjukhus/veterinär. En bitskada kan gå obemärkt förbi första dygnet. Efter det kan bakterier ha växt till och bildat en böld under huden. Då blir hunden eller katten trött och håglös, får feber och visar oftast tydliga sjukdomstecken. Då bör man åka till veterinär och få såret dränerat. Dränerar man och tvättar ordenligt behövs oftast ingen antibiotika.

 

Fästingar, loppor och löss

När det gäller fästingar, så bör tonvikten ligga på profylax. Skydda djuret med något fästingrepellerande medel från apoteket. Gör det även till en vana att efter varje promenad gå igenom pälsen och ta bort alla fästingar. Fästingar kan överföra olika infektioner som anaplasma (ehrlichia), borrelia och i sällsynta fall TBE (fästingburen hjärnhinneinflammation). Dessa sjukdomar kan i värsta fall leda till döden. Reser man utomlands med sitt djur är det ännu viktigare att skydda mot fästingar. På kontinenten finns fästingburna infektioner som är allvarligare än de vi har i Sverige. Andra sexbenta djur man kan stöta på är loppor och löss. Hittar man dessa parasiter på sitt djur så behandla enligt rekommendationer från ert apotek.

 

Ormbett

Blir en hund eller katt biten av en huggorm ska veterinär genast uppsökas. Håll djuret i strikt vila eftersom muskelaktivitet kan göra att giftet sprids snabbare. Försök ej suga ut giftet ur bettstället, kyla ned det eller behandla lokalt på något sätt – det har ingen effekt. Hos veterinären undersöks djuret och allmänpåverkade djur skrivs in för behandling. Behandlingen består i vätsketerapi, smärtstillande och ibland blodprodukter. I kritiska fall krävs även behandling med specifikt motgift mot huggormsgiftet.

 

Solsting/värmeslag

Det är underbart med lite solsken, men våra hundar tycker kanske inte att det är lika skönt. Försök undvika motion under dagens varmaste timmar. Trubbnosiga hundar har svårare att svalka sig enbart med att flämta/hjässa, så dessa kan ibland behöva lite hjälp med att hålla sig svala. Se till att de alltid finns en skuggig plats där hunden svalka sig om den blir för varm.

 

Man ska ALDRIG lämna ett djur i bilen under sommaren. Solen kan flytta sig och en bil som stod i skuggan kan efter 20 minuter bada i solsken. Hundar/katter kan bli överhettade i bilen även en molnig dag. Att veva ner rutorna har mycket liten effekt i en varm bil. Även under bilfärd kan djur få värmeslag. Rutorna i bagaget är ofta stora och släpper in mycket ljus och värme samtidigt som luftkonditioneringen har sämre effekt bak. Åker man längre sträckor så pausa ofta och låt hunden eller katten komma ut och lufta sig samt dricka lite vatten. Misstänker man att ett djur fått värmeslag så försök svalka med fuktiga handdukar och åk till veterinär. Varje år får Regiondjursjukhuset in hundar som drabbats av värmeslag och som trots intensivvård inte går att rädda!

 

Bad

Många hundar älskar att ta ett svalkande dopp och som djurägare är det viktigt att förvissa sig om att det vid tillfället inte förekommer någon algblomning. Alger tillverkar toxiner som är giftigt för både djur och människor. Tecken på förgiftning kommer oftast snabbt, hunden blir orolig, vinglig, darrar och kanske kräks sedan kan kramper uppträda och utan behandling kan hunden dö eftersom leverfunktionen slås ut. Visar hunden tecken på att blivit förgiftad av algtoxiner, kontakta omedelbart veterinär! Snabb behandling är av största vikt för att djuret ska överleva.

 

Vistas man i i närheten av djupt vatten, vid t ex en båttur eller liknande, så är det viktigt med flytväst. De flesta hundar är utmärkta simmare men i strömt vatten kan de fort bli trötta och det kan ta tid att vända runt en båt för att hjälpa hunden.

 

Grillning

Precis som människor blir hundar och katter ofta magsjuka på sommaren. En vanlig orsak är att det finns stor tillgång på gammal otjänlig mat, som t ex picknickrester och rester från grillfester. Tänk på att hundar och katter snabbare blir uttorkade och får försämrad elektrolythalt (”salthalt”) i blodet en varm sommardag! En hund eller katt som kräks så mycket att den inte ens får behålla vatten ska alltid komma in till veterinär för undersökning, liksom om den har diarré och är svag, vinglig eller medtagen på annat sätt.

 

Om Regiondjursjukhuset

Regiondjursjukhuset Helsingborg erbjuder djursjukvård av högsta klass, med unika resurser, hög tillgänglighet och en stor andel specialistkompetens hos våra veterinärer. Vår strävan är att ligga i framkant av utvecklingen och gör därför stora satsningar på specialistdjursjukvård, forskning och utbildning. Nya investeringar görs kontinuerligt för att utveckla de olika avdelningarna. Vi är idag över 120 personer som tillsammans arbetar för djurens bästa, fördelade på klinikerna Smådjur och Stordjur. Varje år behandlar vi cirka 35 000 patienter. Sedan våren 2012 är vi en del av Evidensia Djursjukvård, som samlar flera av Sveriges ledande djursjukhus och kliniker. För mer information om oss, se www.djursjukhus.com.

 

ANNONS

Annons

Den här nyheten

Relaterade nyheter

Senaste nytt

ANNONSER