Hästmagazinet

Ute just nu!

Islandshäst-
magazinet

Allt om dressyr

Kontakt

 • Hästmagazinet
  Parkgatan 20
  515 33 Viskafors
 • Ansvarig utgivare: Robert Solin
 • Växel: +46 08-588 366 20
 • Kundservice/pren:
  E-post: Kundservice
  08-588 366 23
 • Redaktion: 08-588 366 21
 • Annons: 0705-88 02 09
 • E-post: info@hastmagazinet.com
  Plusgiro: 1040-5
 • LRF Media AB Orgnr. 556413-2883 113 92 Stockholm
 • Besöksadress: Franzéngatan 1B 112 51 Stockholm
 • Tel: 08-588 366 00
  Fax: 08-588 369 89
  E-post: LRF Media

Stefan Melander lekte hem Kalmarsundspokalen med Oracle.

Stefan Melander lekte hem Kalmarsundspokalen med Oracle. Stefan Melander lekte hem Kalmarsundspokalen med Oracle. FOTO: Claes Kärrstrand/Kanal 75

V75 på Kalmartravet avslutade traditionsenligt midsommarhelgen.
I Kalmarsundspokalen bjöds publiken på en stor uppvisning av Oracle.
Tränaren Stefan "Tarzan" Melander har haft en otrolig form på stallets hästar en längre tid. Men att Oracle skulle vinna på det här sättet var det nog få som trodde. Han travade utvändigt om ledande I Won´t Dance hela vägen i ett stenhårt tempo, 1.09,5 första 500 metrarna och 1.11,5 första varvet. Men redan i sista sväng hade Oracle slagit klorna i I Won´t Dance. Han tog över in på upploppet och stack ifrån till en överlägsen seger. På behörigt avstånd spurtade Yield Boko och Monster Drive bra till andra- respektive tredjeplatsen.
- Det var otroligt bra det här. Han tyckte det var kul att springa och är ganska oöm när han fungerar. Jag tryckte på lite och femhundra meter kvar kändes han ruggigt bra. Då förstod jag att han skulle vinna, sa Stefan Melander.
- Hästen tävlade i Frankrike i vintras och även om han inte vann något där så fick han hårdhet. Han var även bra i försöket till Elitloppet och han gjorde ett kanonlopp i Östersund senast. Men att vinna på 1.10,6 från "dödens" med krafter kvar är svårslaget. Det är det bästa lopp han har gjort och jag har aldrig känt honom så här fin. Nästa start blir i V75-finalen nästa lördag, fortsatte Tarzan på stallbacken efteråt.

Safetystart
En annan suverän prestation bjöd Perfect Toll på i V75-6. Det stora orosmomentet på förhand var bilstarten eftersom hästen krånglade ordentligt i starten senast och galopperade. Nu skötte han sig efter att Åke Svanstedt tagit en riktig safetystart. Han kom ganska omgående ut i andraspår och satte full fart mot täten. Lutfi  Kolgjini bakom Onice Axe släppte välvilligt ledningen efter sexhundra meter och sedan var det bara en häst på banan. Perfect Toll var helt överlägsen och bara joggade ifrån konkurrenterna i imponerande stil. Segertiden blev 1.11,0/1640 autostart och då var det långt ifrån slutsålt i mål.
- Han hade tussarna kvar och jag hade spöet under armen. Det här är en riktig kanonhäst men han var spänd även i dag i starten. Det är konstigt, han är inte alls så här i voltstart men så fort det är bilstart blir han väldigt spänd. Nu släppte det efter 50, 75 meter och sedan var han hur fin som helst, sa Åke Svanstedt.

Succé för lärlingarna
Lärlingarna tog för sig inom V75 och fixade tre segrar genom Jennifer Tillman, Oskar J Andersson och Sandra Svensson. Samtliga visade fina körhänder och bjöd på goda kuskprestationer när de lotsade sina hästar först över mållinjen. Först ut var Jennifer Tillman som styrde in Eros Tooma i V75-2. Från andra par utvändigt kastade hon loss halvvarvet kvar och kom in på upploppet i en överlägsen ledning. Den fyraårige fuxen, som tränas av sambon Henrik Larsson, vann säkert i avstannade stil.
- Han är lite flegmatisk och slår av på takten när han kommer först. Det här är en bra häst som vi i stallet alltid har hållit högt och trott mycket på. Jag brukar kalla honom för min "lilla Caballion", sa Jennifer Tillman med ett skratt.
Och tillade snabbt.
- Men han har mycket kvar att bevisa innan han är i klass med honom.

Oskar och Oskar
Oskar J Andersson har visat att han är en mycket duktig kusk som har jättefina framgångar. En talang utöver det vanliga. Nu styrde han in Brenna Boko efter en snygg styrning och en väl avvägd finishkörning. Efter en resa i andra par utvändigt avgjorde hästen enkelt över upploppet. Brenda Boko tränas av Mantorps Oskar Svanberg.
- Oskar sa till mig innan att hästen var bra i ordning och jag fick lita på det. I sista sväng kändes det mycket bra och hästen var jättefin, sa Oskar J Andersson.

Första V75-segern för Sandra
Tredje lärlingen att sätta proffsen på plats var Sandra Svensson i V75-avslutningen. Hon tog sin första V75-seger när hon ledde från start till mål med To And Fro. Hästen var i en klass för sig och bara drog undan i sista sväng till en överlägsen seger.
- Hästen är grym, han har utvecklats hela tiden och vill verkligen. Han är bäst i ledningen och femhundra meter kvar kändes han väldigt fin. Eftersom han är lite entaktad drog jag på för fullt för att inte riskera att förlora på speed, sa Sandra Svensson.

Banrekord av Nantucket
Storfavoriten Friction gjorde en tapper insats utan att få vinna V75-1. Via tredjespår runt första sväng fram utvändigt om ledaren fick han sedan tåga i den positionen resten av loppet. Lutfi Kolgjini ville nämligen köra i täten med Armando Kievitshof och eftersom Friction låg på hårt för Stefan Melander hölls tempot uppe till 1.13 första varvet. Samtidigt låg Nantucket placerad i fjärde par utvändigt och hade bäst spurtkrut över upploppet. Örjan Kihlström attackerade inte förrän i utgången av sista kurvan och Nantucket spurtade enkelt förbi den sista biten. Segertiden blev nya banrekordet 1.12,3/2140 autostart medan Friction höll storstilat till andraplatsen.
- Han fick ett fint lopp och det var hårt tempo men hästen var fantastiskt fin också. Det kändes bra in på upploppet och då kändes det som att han skulle greja det, sa Örjan Kihlström.

Rundade fältet
V75-4 vanns av Vici Lane som blåste runt hela fältet från spår tolv för sin tränare Lutfi Kolgjini. Han profiterade på det höga utgångstempot där Jocke öppnade 1.08 första 500 metrarna innan han kunde överta ledningen från Citrin och sedan fortsatte med 1.12,5 första varvet. När Ludde lossade med Vici Lane åttahundra meter kvar gick det undan och han kopplade enkelt greppet till slut före en tapper Jocke.
- Han flög lågt över upploppet och avgjorde på styrka. Men det var också tacksamt att det var så bra tempo på loppet, sa Lutfi Kolgjini.
Några lopp senare sträckte sig Ludde ordentligt i en axel när han körde en het Unison. Därför avstod Kolgjini att köra de avslutande loppen efter V75.

ANNONS

Annons

Den här nyheten

Relaterade nyheter

Senaste nytt

ANNONSER