Hästmagazinet

Ute just nu!

Islandshäst-
magazinet

Allt om dressyr

Kontakt

 • Hästmagazinet
  Parkgatan 20
  515 33 Viskafors
 • Ansvarig utgivare: Robert Solin
 • Växel: +46 08-588 366 20
 • Kundservice/pren:
  E-post: Kundservice
  08-588 366 23
 • Redaktion: 08-588 366 21
 • Annons: 0705-88 02 09
 • E-post: info@hastmagazinet.com
  Plusgiro: 1040-5
 • LRF Media AB Orgnr. 556413-2883 113 92 Stockholm
 • Besöksadress: Franzéngatan 1B 112 51 Stockholm
 • Tel: 08-588 366 00
  Fax: 08-588 369 89
  E-post: LRF Media

Insiderbloggen: Slagsmål om korven

Kerstin Jäderlund. Kerstin Jäderlund. FOTO: Linnea Lundström
Inga resultat... Inga resultat... FOTO: Kerstin Jäderlund
Viktoria Persson, 7 år, gjorde succé! Viktoria Persson, 7 år, gjorde succé! FOTO: Kerstin Jäderlund
Så här härligt har Kerstin det i Globen.. Så här härligt har Kerstin det i Globen.. FOTO: Linnea Lundström
Richard Olson - glad segrare i Stjärnornas hoppning. Richard Olson - glad segrare i Stjärnornas hoppning. FOTO: Linnea Lundström
Alvar och Ed kramar om mamma Malin Baryard eftr att hon vunnit Stockholm Grand Prix. Alvar och Ed kramar om mamma Malin Baryard eftr att hon vunnit Stockholm Grand Prix. FOTO: Linnea Lundström
Kerstin och 20-spannskusken KG Svensson. Kerstin och 20-spannskusken KG Svensson. FOTO: Linnea Lundström
Kerstin klämd mellan dragonerna. Kerstin klämd mellan dragonerna. FOTO: Linnea Lundström
Malin Baryards son Alvar älskar Piggelin! Malin Baryards son Alvar älskar Piggelin! FOTO: Linnea Lundström
Det går åt många funktionärer för att spänna för ett 20-spann. Det går åt många funktionärer för att spänna för ett 20-spann. FOTO: Linnea Lundström
Härlig stämning på Get Togethr-patyt. Härlig stämning på Get Together-partyt. FOTO: Linnea Lundström
Nya framridnignen, i Hovet. Nya framridningen, i Hovet. FOTO: Kerstin Jäderlund
Underlagschefen Ben Achtenberg ger direktiv. Underlagschefen Ben Achtenberg ger direktiv. FOTO: Kestin Jäderlund
Leksands Linda Leander leder loppet. Leksands Linda Leander leder loppet. FOTO: Kerstin Jäderlund
Kerstin lägger näsan i blöt överallt... Kerstin lägger näsan i blöt överallt... FOTO: Privat
Fredrik Reuterskiöld fyller 50 år i dag! Fredrik Reuterskiöld fyller 50 år i dag! FOTO: Kerstin Jäderlund
Annika Ersgård, Robert Solin, Björn Johansson och Bengt Sånesson gnuggar geniknölarna. Annika Ersgård, Robert Solin, Björn Johansson och Bengt Sånesson gnuggar geniknölarna. FOTO: Kerstin Jäderlund

Henriksdal söndag 12 maj:
Känner oss lite slitna efter två veckors tävling. Först på morgonen kommer en dam som ska fixa bärbara mikrofonen (glappkontakt) Hon säger åt mig gå ut och testa den. Stendöd är den. Hon vinkar från domartornet att jag ska prata - lika stendött. Hon ut för att ringa, jag ska börja klassen -  vanliga micken funkar inte heller. Damen hade helt enkelt inte slagit på strömmen. Hon försvann som en avlöning och vi fick aldrig ordning på den bärbara.
Synd, hade varit roligt prata med Niklas Arvidsson, det här var hans meeting, fyra segrar och igen tre hästar bland de sex främsta.
Efter avslutad dag slogs jag med områdets alla hundar om att få en av de kvarvarande grillkorvarna. Pihls schäfer tuggade på min vänsterhand men jag räddade korven.
Trelleborg nästa helg, sen blir det Älmhult.

Henriksdal lördag 11 maj:
Började dagen med att fråga om någon visste vem som blev utröstad l Let´s Dance. Vet inte sa Marie, jag läste din blogg. Tänk vad klokt folk det finns!
Ragnar B förbannad, stopp i vattentoaletten vid hästbussparkeringen. Visade sig att någon (mindre klok) spolat ner balsnören, där gick tusenlappar vi kunde haft roligare för. Ryttare med nytt klubbnamn - PRO Eventing. Läste det som P R O  och kommenterade att nu var pensionärerna på hugget. Stort garv, PRO betydde tydligen Proffs.
Annika Pihl skrattade hela dagen men hon fick igen. När avd B var klar återstod bara Jörgen Larsson med fyra hästar (kan bli så eftersom vi tävlar på två banor samtidigt). Jörgen kommer in på banan, Annika letar i startlistan efter vilken häst det kunde vara, så säger hon: "Alla är faan i mig bruna". Mikrofonen var på, så en glad Jörgen rider fram till domaren och säger hästens namn.
Gjorde segerintervju med finsk ackumulatorvinnare, fattade det som att han satt på trähäst men han menade att han hade tre hästar med sig. Jag bjuder på lite stand up comedy.

Henriksdal fredag 10 maj:
Jag avskyr när flagglinorna smattrar mot stången så nu går snälla Paula Törmqvist runt och snurrar ordentligt.
Hörde hur Douglas Lindelöw väljer tävling - de som har bäst kakor. Förstår inte hur kakmonstret har kunnat åka till Drammen, i Norge har man inte råd köpa kakor.
Niklas Arvidsson vann 1,35 och 1,40, trodde det skulle bli tredje raka segern när hästen gick som ett spjut i 1,45 när den tvärnöp på sista hindret (kombination).
Ambitiös som jag är tänkte jag sergerintervjuva i 145, Ragnar Bengtsson hjälpte mig testa den bärbara och så knallade jag ut på banan. Inte funkade den, men vinnande Elin Jansson såg inte alltför missnöjd ut med att slippa prata och resten fick sig ett gott skratt. Ska testa micken kl 8 i morgon bitti, bäst att ryttarna förbereder sig på pratet.

Henriksdal söndag 5 maj:
Sista dagen första veckan. Kaffebilen snodde strömmen mitt i GP:n, Annika Pihl stod på banan, jag ropade resultaten till henne och hon ropade vidare. Hon startade nästa och jag ropade resultatet ända tills elen kom tillbaka. Kul att snabbt fixa lösningar.
Jens Fredricson gick ut först i GP-omhoppningen och satte ribban, de som försökte straffa Jens kanontid rev så nu blev han vinnare.  Jens lyckades dessutom rida en häst på 91,00 sekunder = maxtiden, skickligt (eller tur?).
Linnea Ericsson red och Shane Carey följde henne med blicken hela tiden. Sen stannade Linnea kvar på banan och följde lika koncentrerat Shanes ritt. Då upptäckte jag att de äger hälften av varandras hästar. Sen red Linnea en häst ägd av Christian Kjaer, måste vara Janni Spies exman. Ack ja, vi är som en familj allesammans.
Uteslöt ett ekipage där hästen rev lådan innan vattengraven, "cyklade" i luften över vattnet för att sedan snubbla och ryttaren for i backen och blev liggande ett tag. Vattnet var sista hindret och det kommer upp en person till domartornet och visar en video där man tydligt ser hur ryttaren faller av efter mållinjen så det resultatet korrigerade jag.
På torsdag dags igen, nästa vecka avrundar vi med GP och 80 000 i förstapris.

Lördag 4 maj:
Vi blandade och gav - lite missförstånd med vår holländske banbyggare om bedömningarna, men alla verkade bli nöjda. Ryttarna är överlag jättenöjda med banorna och berömmer banbyggaren. Långa är väglängderna, maxtiderna ligger runt 80-90 sekunder, men ryttarna gillar att de får galoppera framåt. Danska Linnéa Ericsson startade fyra hästar, hon red fantastiskt fint. Ser ut som vartenda avstånd är perfekt för henne och hästen, två segrar och tre hästar inom de sex främsta i båda klasserna.
Höll naturligtvis en tumme för Jens Fredricson i ackumulatorn, han ledde nästan hela klassen, men Linnea regerade. Ganska kul när vi såg foton på Jens, han styr faktiskt med tungan på nästa alla korten. Numera kan man ju zooma in väldigt nära - på gott och ont. I morgon GP och chans för två ungdomar att få direktplats på Falsterbo.

Fredag 3 maj:
Rob Janssen heter han, holländska banbyggaren. Lustigt nog har han en tvillingbror med sig, jag har inte kommit på vem som är vem än. Nu har vi även fått hit Jens Fredricson, känns som han skolar sina hästar, fina felfria rundor men med tidsfel.
Snabbast idag Shane Carey, rasande snabbt o genvägar man inte trodde gick. Douglas Lindelöws häst Motown Ek  f 2007 tvärvägrade 2 gånger på vattenmattan. Då red medtävlaren inne på banan förbi och fungerade som draghjälp.
Det tycker jag är juste gjort när det gäller unghästar, Motown Ek hängde på och hoppade. Åkte hem vid 19-tiden, lät som många hade trevligt i mattältet, musik o skratt. Laddar nu för ackumulatorn i morgon, det är min favoritgren, så ska jag tillverka speakertexter oxå. 

Spring Tour i underbart vårväder! Douglas Lindelöw tillbaks i verkligheten, det är väl de kommande hästarna som testas. Peter Eriksson här med flera hingstar, en riktigt läcker.
Torsdag bara bed A, många som kvalar - Falsterbo hägrar? Holländske Rob Jenssen bygger banor,
torsdagens var ganska långa, många hästar gick fint och en del fick nog ganska klara tecken på vad de ska lägga träningen på.
Jörgen Larsson hade en häst som konstrade, fick höra efteråt att det var plasten på högtalaren som fladdrade. Så fick han träna på det.
Sjuk funktionär - vi fick kalla in reserven 12-årige Max Pihl. Han fixa tidtagningen med van hand och lärde sedan  upp en ny funktionär.  Börjar 12 i dag, första start på bana A går då.

Lördag 30 mars:
Har inte sett påskharen, fullt upp i Grevagården. Pratade 12 timmar i går. Lite nerviga ryttare, kanske första internationella tävlingen. En startade före startsignal, vägra på hinder ett och sedan hann domarna ringa i klockan för start. Tror inte hon vet om vilken tur hon hade.
Kul med prisutdelning när alla länder får komma in bland de sex främsta. Ser just Sebastian Numminen coacha de finländska ryttarna vid bangång. Ryttarna fick banbyggaren Marinus Vos att ändra ett avstånd till en kombination, det skulle de nog inte ha gjort med facit i handen.
Idag arrangeras äggjakt för juniorena och igår över 200 personer på påskbuffé och knökfulla läktare. Ringer Skabersjö, där rullar det på fint också. Reglerna för nationshoppningen hett ämne, får se om jag lyckas förklara det för publiken.

Fredag 22 mars:
Jobbar hårt med Skabersjötävlingen i påsk. 1020 starter på tre dagar! Efteranmälningar stängt. Nya walkie talkies och vi hinner nog måla om hindren också. Underbara klubbar runt omking: Sydslätten, Lillhagen, Vellinge hjälper till + Per Johansson och Equipe-Kim. Drömmen att vi kan samarbeta och hjälpa varandra är verklighet.

Hittade en kille som satt i kalla ridhuset och målade hinder, presenterade sig som Niklas och han ville gärna hjälpa till på tävlingarna. Så säger han att han är just färdig läkare och ska börja jobba på Trelleborg sjukhus. Så var sjukvården fixad, jag har flyt.
Gratis kontorsmöbler på väg och damgolfen börjar 3 april. Ska nu plugga på danska och finska inför Baltic Cup.
Huomenta, tervetulua Skövdeen!

Söndag 17 mars:
Lugn ponnydag i Vellinge, lite orolig för tillväxten, har inte ponnyekipagen blivit färre. Mer killar, vi får väl glädja oss åt det.
Trodde äldre dam skulle hjälpa liten ponnytjej. Ponnyn hoppade fina språng men damen bara klagade, hoppade igen det blev inget bra. Efter ett antal språng tänkte jag nästan ingripa, då fattade jag att damen tog kort med kameran och att det var korten som inte blev bra. Att ponnyn börja bli trött på oxern tänkte hon nog inte på.
Som nybliven ordförande i Skabersjö har jag att göra, till påsktävlingarna har vi renoverad cafeteria (inte min förtjänst, var påbörjat). Laddar för Baltic Cup på Grevagården och sedan  Spring Tour på Henriksdal, Holländske banbyggaren Rob Janssen bygger där i år och fina prispengar är det.
Missa inte att biljetterna till Globen släppts, världens bästa ekipage, värsta showen och sista året på Globen. Jag kommer att behöva debriefing. Innan dess Falsterbo, livet ä gott men det ska bli snöstorm till veckan. Smaka på ordet SPRING Tour.

Lördag 9 februari:
DUS-dagen. Ankomst till Flyinge 09.20, den första jag mötte var Jan Jönsson som klev omkring på gräsmattan brett leende. Han var nybliven farfar igen och nu blev det en flicka! Fredrik Jönsson skulle ha tävlat i Helsingborg idag men så blev det inte. Kul, jag var nog bland de första att få gratulera.

DUS-dagen gick mycket bra trots skräckväder och att Flyinge inte fått gasolleverans så infravärmarna gick inte att tända. Voltigen gjorde en superuppvisning (Transformes) trots att de frös. Dagens sista, jag presenterade Fredrik Perssons fyrspann, dörrarna öppnas och in kör Viktoria Persson, 7 år, med en liten tjock shettis - sedan dundrade fyrspannet in, succé!
Viktoria hängde på pappa ett tag men när han släppte loss spannet backa hon in i ett hörn. Jag var i manegen hela dagen med ett headset, bara älskar det här med att prata på plats. Bärbara mikrofoner i domartornen är drömmen, prisutdelning med intervjuer ska det vara.

Måndag 4 febuuari 2013:
I kväll har jag DUS (Skånedistriktets ungdomssektion) hemma. Vi ska fila på deras dag nu på lördag i Flyinge. Alla ställer upp gratis, Heders! Hoppas på fulla läktare.
Jan Jönsson har fälttävlansclinic med sina adepter (jag har samlat in grannarnas begagnade julgranar), dressyrclinic med Sofie Lexner och Charlotte Haid-Bondegaard, ponnyduellhoppning - Bengt Rosberg banbyggare - voltige, körning, tömkörning, working equitation och förra årets succégymkhana. Livgardesskvadronen kommer att representeras av tre soldater och på plats finns det möjlighet både att söka jobb och utbildning. Restaurangen öppen och under lunch Flyingevisningar.
Jag är speaker hela dagen.

I går hämtade jag Gotlands kursande dressyrdomare på Flyinge och körde dem till flyget. I dag retar jag mig på att jag gjort en miss i hoppdomartipset, skrivit ut 1,20 hoppning med bed C, alltid är det nåt. Domarjobben ramlar in (likaså inkomstuppgifterna). Maj är helt fullbokat nu.
Känns som klubbarna är ute i god tid med att boka, sista helgen i augusti nån?

2012:
Globen, måndag 3 december 2012, dagen efter:
Lite sliten och då är det jobbigt när alla tycker att just de är Globens höjdpunkt. Hästmänniskor älskar att trängas. Här är stället där alla verkar tillbringa natten, hela foajen är fullsatt med ditburna bord, 100-tals på plats.
Cirka klockan 24, ur hissen kliver en spritt språngande naken karl - tillhörande ridsporten - rak i ryggen går han genom partyt. Receptionen ger honom en badrock och rumsnyckel. Förnamn på B - hur hamnade han naken i hissen?

Jur Vrieling syntes lite överallt med min snygga blonda steward, där har vi en ryttare som kommer att kämpa om biljett till Stockholm 2013. "Älskar Stockholm" sa han. Winning Round i Stockholm GP. Fyra skulle dit, Jur hade ett tidsfel och hästen gick till stallet och Jur och Robert Withaker tog det lugnt, kom lodande när det var två kvar i klassen, tre felfria och Malin Baryard säger lugnt: "Du är kvar i WR ännu, Jur."
Näst sista rev, Jur försöker ringa hästskötaren, ingen kontakt, sista ryttaren river. Värre än Road Runner blåste det bara till när han rusade mot stallet. När Mats Mellberg ropade första in på banan kom Jur från stallet samtidigt som han drog sadelgjorden. Nån räckte honom en hjälm och han fortsätter mot banan. Precis när han ska gå igenom grinden tvärvänder han, kommer ut igen och rider fram till banskissen, tyst blev det runt omkring. Alla samlades sedan runt TV:n, han red inte fort men han hitta vägen.

Hovet är som ett tomt Globen, jättestor träningsarena. Den tyske, enormt ambitiöse äldre tränaren stod och gav order åt sin ryttare som snart skulle till start. Då kommer Bo Jenå in med tömkörd häst. För mycket för tysken, han vrålar  "STILL"!
Bo blir tvärt stående o chjag lovar er, inte ens hästen vågade sätta ner höger fram, han blev stående med benet i luften.

Stjärnorna vimsade omkring men nu har vi fattat hur vi snabbt ska få ut dem, man ropar bara "presskonferens" då rusar de iväg. Alla de åt tillsammans i Globen-baren på nattkröken, skratten ekade. I säng vid tvåtiden, uppe klockn sex, sen trasigt flygplan och längtar redan till nästa års Glob!

Globen 02.45 måndagmorgon:
Sorry , det blir ingen blogg just nu, kolla tiden! Ska upp 06.00 flyga hem.
Mensen: nakenchocken i Globen, vem sågs med Juri Vriesling, vem fick vända ut  för att hen glömt banan, tyska dressyrtränaren md mera, med mera. Den som väntar på nåt gott...

Globen lördag 1 december:
Så var det natt igen 00.16 och 18 842 steg avverkade. Tack till er som räknade ut att jag gick 1,8 mil i går. Upp 6.00, fyrspannens 30 hästar tog en halvtimme att besiktiga, kuskarna visar upp sina hästar med otrolig disciplin. Stjärnornas 8 hästar tog 3 timmar.
Vi dog av skratt åt åsnetanten för utanför huvudarenan törs man showa lite mer. De jag hade ett allvarligt samtal med igår om rökning med mera kom och kramades. Globen känns varm och vi är alla kompisar.
Backstage-tur med gäster när vi möter dragoner på vita hästar, stod med ryggen mot dem när de klämde de ihop mig mellan hästarna, satt fast, till stor glädje för gästerna. Så har jag det på jobbet. Precis när hoppklassen ska börja, lastbilen som ska hämta gödselcontaiern blockerar vägen från Hovets framridning. Panik, vi fick inte fram hästarna till collecting ring, en ensam Emma Emanuelsson red omkring där, klar att starta. Bilen fick backa, proffsryttarna bara nickade ok och rider in på arenan, gissa dramatiken bakom.
Julavslutningen extra rolig. I Dalarnas vargskinnspäls doldes holländska banunderlagets Ben Aktenberg och kanske var det både Baryard- och Bratt-Fredricson-barn med bland hundar och tomtar, vem vet? I vår cafeteria syntes både Henke Larsson och Mark Lewengood, så har vi det.

Globen fredag 30 november:
Startade stegräknaren 06.00 fredag morgon, efter 18 timmar 24841 steg. Inställd på 70 cm:s steg,
hjärnan vägrar att räkna hur långt det är. Besiktigade dressyrhästarna 07.00 innan dess släpade jag stöd och bommar för att få en snygg ränna att visa upp i. Började med 6 ponny, tog 5 minuter, sopade hästbajs i 25 minuter innan stora hästarna kom.
Snabbt till morgonmötet, sen till stallkontoret för att kolla. Sedan kom 100 ridlärare som skulle ha backstage vandringar. Ringde in mina medhjälpare, men där rök den frukosten. Hyvlade av en ostbit hos Blå Stjärnan och lite gammalt kaffe. Klagomål på en groom, cigarettfimpar, kylskåp/el i stallet, halt häst - reserv in som måste besiktigas - massor av trevliga människor som bara vill prata samtidigt som hoppningar och shower gick igång.
Piggelin till glada ungar, Douglas Lindelöw vill ha dammsugare, fixar det i morgon. Allt gick super, vinnande John Wittakers häst i sista klassen gillade dock inte pristäcket och  4-spannshästarna gillade inte dalkarlarnas vargskinnspälsar.

Globen torsdag 29 november:
Tidig morgon, träning på Hovet och huvudarenan, man blir lite halvengelsk i snacket när man försöker kolla om de pratar svenska, alla hästskötare. Alla stewards anlände vid 11-tiden, rätt ut i jobbet. Hopphästarna besiktigades, konstigt att man inte kan ha ett standardiserat pass, ett evigt bläddrande. Bävade för logistiken inför kvällens show men det gick super, när det blir skarpt läge taggar vi upp. Kollade fransmännens show, det häftigaste jag sett. Sekundtiming i tricken, centimetrar från hästhovar. Kvällen slutade med Come Together party-succé. I stora arenan med långbord, jättegod mat,
showbilder på jumbotronen mm. Alla var där och vi hade sanslöst trevligt, funktionärer, kuskar, ryttare, föräldrar, domare och groomar - stora kramkalaset.
7 i morgon bitti besiktigar vi dressyrhästarna sen är det showtime!

Globen onsdag 28 november:
Vi som inte fick gå på fest är helt uppdaterade. Hästmagazinet lockade med att de hade tidsprogrammet för hela kvällen, men som steward var vi ett snäpp vassare, vi hade drottningens tidsschema.
Annika Pihl fick gå på fest, hon ringde vid halvfem-tiden och stönade något om hjälp. Utryckning så fort jag fick rumsnumret. Ny klänning och dragkedjan i ryggen kärvade, dagens stewardinsats. Nu gottar vi oss åt hur hon ska komma ur den i natt.
"Lätt" trafikkaos inomhus hela dagen. Vi har mycket hästar och ännu mer vagnar/slädar i år. När det äntligen lossnade hos oss blockerade först hotellets tvätthämtare vägen ut, sen hängde sig stora porten. Postivt tänkande -  vi fick  in massa frisk luft innan porten var lagad.
Bevittnade lottdragningen inför Allsvenskan. Besiktigaat islandshästar, allsvenskar och Stochholm Trophyhästar mellan 20.30-22.00, alla fräscha.
Rapport från Stadshuset, de hade kommit till efterrätten, här köpte vi en öl och fick lite bröd gratis i baren.

Globen tiisdag 27 november:
Rum med badkar. Överdoserade skummet så att hitta kranen var som när flygplanet går ner genom molnen.
Allt var vitt och det sprakade i öronen. På förmiddagen visade Pyro-Micke upp fyrverkerier och smällar för polis och brandkår, allt godkänt. På eftermiddagen var underlaget på plats träningarna kunde börja, inga foton för att inte förstöra överaskningarna för er som kommer hit. Många här för första  gången så för oss som är bakom gäller det att sortera dem till höger eller vänster för att inga ska krocka vid in- utfart från arenan.
Helt plötsligt kommer det en cyklist i trikåer/hjälm och tävlingscykel i full fart tvärs genom framridningen, rundade hästar i full fart och försvann. Tog säkert 5 sekunder, var 17 kom han ifrån o vart tog han vägen?
I morgon kommer stjärnorna in för träning. Klockan 9 har jag möte med snickarna sen är det brandsyn och sen besiktning av stjärnornas hästar. Sista sovmorgonen sen är det upp senast kl 6 i fyra dagar.

Globen måndag 26 november:
Måndag morgon på plats. Hovet ny framridningsarena. Jag är helt salig, vilken arena! Ville lägga mig mitt ute på golvet och bara njuta. i går kväll spelade man ishockey här, utanför sargen ser man isen, den ligger kvar under.
Foran från Leksand är på väg genom Stockholm med poliseskort, klockan 15 ska den vara framme vid Globen. Linda Leander Leksand kom precis, hon har rekat vägen, det är inte raka spåret hit om man säger så.
Enorma bilar kör in med underlaget, underlagschefen Ben Achtenberg också ankommen, han har säkert en kvinnlig sida. Samtidigt kollar han sanden med ena handen, pratar i telefon, pekar med andra handen, delar ut order till traktorförarna, och tro mig - han krattar samtidigt.
Första hö-/halm everansen har kommit, jag har legat med näsan i balarna och gjort kvalitetskontroll. Fick ett designrum på hotellet, gud bevare mig för design, har bytt till ett "gammalt" och mår bra.

Arlanda fredag 16 november:
Bloggardags igen! Två dagar i Stockholm, refreshmentkurs för Sven Holmberg. TR och intessanta diskussioner, nu är vi uppdaterade, både domarna och stewardgeneralen. Vi började med skrivning, nästan fånigt hur nervösa vi såg ut fastän det är ett rutinerat gäng...
Lite viskningar och bläddrande - visade sig att ingen hade alla rätt på ackumulatorhoppningen, min favoritgren. Jag missade att problemet gällde omhoppning, det borde vara förbjudet i ackumulator. Försökte skratta med de andra men jag kommer inte att kunna sova på en vecka.

På Arlanda hittade Annika Pihl en damväska på toaletten, med plånbok och telefon. Vi gick tillbaka till säkerhetskontrollen och lämnade in den, säkert blir en människa glad.
Fredrik Reuterskiöld fyller jättejämt i morgon lördag. Det var fixat överaskningsparty på Sturup när vi landade. Mousserande, present och 7 Eleven ställde upp med bordsservering och godisbricka. Vi sjöng och hurrade fyrfaldigt, korkarna small - ingen reagerade.
I morgon tävlingsdags, till kvällen gåsamiddag med svartsoppa sen är det Globen nästa. Som vanligt bloggas det från back stage!

Fredensborg söndag 2 september:
Vilken dag, bara svenska flaggan i topp så danskarna börjdade muttra och en gång lyckades de inte få flaggan ända upp, då muttrade jag. Fantastiska priser, kat III motordriven "sparkcykel", kat II Böckmams stallskåp, kat I läckraste cykeln.

Direkt på morgonen möttes jag av upprördfunktionär, de kunde inte städa toaletterna. Någon hade stulit toalettborsten! Visste var den var, i går såg jag borsten och tyckte den var perfekt till att sopa gummimattan där vi hade damaskkontrollen på hästarna. Inte fasen visste jag att det var toaborsten. Jag bjuder på den, skratta bara.

En bom från att vi fått avsluta med svensk seger, trots en andra plats så sa Kilbasas pappa, det här blir inte kul på hemvägen. Lite sen från tävlingsplatsen, när Annika och jag närmade oss bron började mobilen ringa - bron stängd - olycka. Skräcktanken gick direkt till hästtransporterna men nästa rapport var att Careys barn satt på taket till stora bussen och hade koll på läget. Svängde av vid sista avfarten, vid Mc Donalds stod hästtransporter på rad. Därifrån såg vi att nerfarten till bron och fäderneslandet öppnades.
Nästa helg blir det Södra Sallerup.

Fredensborg lördag 1 september:
Sent omsider kom de svenske igång igen med segrar. Imponerad av Emelie Grönberg, hon rider sin häst koncentrerat så fort den går in på banan, inget planlöst omkringskrittande
där inte.
Pratade med Jan Telde om hans underlagsarbete i nya ridhuset - 30 x 90 meter. Nu ska han blanda 3000 liter paraffinolja med 3000 liter vatten. Sen ska det blandas i underlaget ner till 12 cm:s djup. Underlaget är sand och fiber, intressant.
Bandagekontroll i laghoppningen. När stewarden tagit av damaskerna på en häst och sen lämnade över dem till ryttarens pappa utbrister han: "Å fan får jag tillbaka dem?"
Vad trodde han, att vi snodde alla damasker? Ett företag sålde "sparkcyklar" med motor
och sådana 2-hjulingar Segways (Solsidan). Han sålde slut och jag fick sätta stopp för att få köra dem inne i stallområdet.  Nu har deras batterier tagit slut, så säkringarna ryker när alla ska ladda batterierna.

Fredensborg fredag 31 augusti:
Vilken svenskdag det blev. Inte många svenskar här men de strider med den äran. Börja med duktig ponnytjej som vann kat III sen tog Emelie Grönberg och Lina Kringstad, Rebecka Hallberg-Fisher o Filip Åberg m fl över. Vill minnas vi var 1, 2, 3 i två klasser.
Vi har bemannat bra, jag är chief steward, Jan Stenberg min medarbetare, Annika Pihl domare och nu har man ringt in Fredrik Reuterskiöld oxå. Alla jagar vi in på banan för att se svenska flaggan gå i topp. Härlig kväll, juniorerna ute och skrittar eller har kul i stora gäng, vi andra äter o dricker gott. I morgon laghoppning, ska bli spännande. 

Henriksdal söndag 26 augusti:
Vädergudarna med oss.  Alexandra SM-silver YR sponsrad av Hennning Mankell! Charmknutten Filip Ågren red ponny, Prins CarlPhilip Cup på Globen 2011, nu stor häst o bronsmedaljör, håll ögonen på den killen. Daniel Z mest populära vinnaren.
Lärt av Fristedt att jag ska låta folk applådera innan jag pratar, då hade det blivit en tyst prisutdelning. Höll på att glömma Nationalhymnen, den felsägningen kommer att gräma mig länge. Tack vare min pratstund med Daniel igår så gick segerintervjun perfekt. Jag visste ju allt om amerikansk flickvän o lite mer. Segerintervjuer är svårare än jag trodde, inga ledande frågor, ansiktet mot publiken, inte i vägen för fotograferna och så tajmingen i det hela.
HM sponsor, lånade en jacka av Paula Törnqvist så jag var HM-klädd på prisutdelningen. Så glad Daniel var, till slut  skrattade vi alla med honom. Nästa vecka Baltic Cup i Danmark.

Henriksdal lördag 25 augusti:
Lite mellandag, vi laddar för söndagen. Sen em - alla hinder bort inklusive vattengraven - maskinerna dundrar in för att preparera marken. Fick ett längre prat med Daniel Z, stark kille som jag verkligen unnar/hoppas på. Våra ungdomar växer med uppgiften, det är stort. Kämpat med meetingprissammanställningen, exakt när jag skulle spara stängdes servern av. Tack o adjö.
Ikväll ryttarfest, många besvikna när festen var fullbokad, 160 pers bokade. På em började man helsteka 4 grisar. Blir väl eftersläpp. Roligast - mannen som kom in på sekretariatet o fråga efter hundbajspåse. Erbjöds en liten plastpåse varpå han blev röd i ansiktet och sa: Det är en Grand Danois.
Baby Heed slutade dagen med att stå på huvudet i hinken med hundvatten. En dag då de stora ryttarna kom in på unghästarna och då hade de samma problem som vi andra dödliga.

Henriksdal fredag 23 augusti:
En tävling med sting! Getingarna är grymma, domaren är allergisk (inte jag, jag är speaker) så vi har fönstren stängda.
På väg till  tävlingen passa samma domare på att ta en kraftigt påverkad bilförare som körde framför henne. Till vardags är hon polis. Fredrik Reuterskiöld dömde på bana B idag, feg typ - han hade bundit en schäfer i dörren. Inga protester där inte.

Linda Heeds hästägare blev så glad över sin fina häst så han åkte och köpte tårta. Lindas baby kröp på banan medan mamma stegade, barnet blev grymt arg när hon inte fick leka i vattengraven. Såg något märkligt på Helena Lundbäcks häst, runt magen - fäst i sadeln. Sporrskydd som förhindrar att häst med känsligt skinn (speciellt vita hästar) slipper skav. Sporren känns igenom. Dagens SM-klasser superbra, blev spännande till sista start. Internetproblem ställde till det, inkallad  specialist ska ha löst det.

Henriksdal torsdag 22 augusti:
Lugn dag på jobbet. Klasserna rullade på och prisutdelningarna likaså. Eftersom jag gör segerintervjuer så börjar man tänka på den när man börjar ana vem vinnaren är. Emma Emauelsson, proffs - tar mikrofonen och börjar prata. Hon tänker rida felfritt i morgon säger hon varpå Daniel Zetterman som står bredvid sufflerar "4 fel tycker jag".
Jörgen Larsson, delad etta hade skyndat iväg till bana B för att starta unghäst. Falsterbo klassponsor o Jana Wannius prisutdelare, han snyggade till sig när fotona skulle tas.

Sekretariatet blev fullsatt när himlen öppnade sig efter sista klassen, blev rena partystämningen. Lovorden haglar, ingen kunde föreställa sig en sådan fin gräsbana som Ragnar Bengtsson lyckats med.

Henriksdal onsdag 21 augusti:
SM Henriksdal. Flaggor, festtält och glada människor. Inte en droppe regn. Beröm för fina gräset, det är ju också metervis med sand inunder. Jana Wannius hissade själv Falsterboflaggan på tävlingsplatsen! Jobbat som överdomare heldag. Kul vara ute ur domartornet, kramat Helena Lundbäck och Linda Heed, snackat "skit" med Bosse Emanuelsson.
Daniel Zettermans telefonsamtal gladde oss alla, super att han kommer och pressfolket vaknade till direkt.
I dagens uppvärmningsklasser fanns vattengraven som ett alternativhinder och de flesta tog chansen att pröva på den. Det var några som hade problem, systrarna Holmén (en avsittning) muttrade något om att åka hem och träna. Blåste bra ett tag så sandsäckarna
på hindren behövdes. Kvällen går åt till att skriva speakertexter.

Älmhult söndag 12 augusti:
Jörgen Larssons mamma berättade allt. Hans första ponny köpte pappa på en marknad, och illa kvickt ansåg Jörgen den för liten.
Du får ny när du placerat den här i Lätt A. Jörgen byggde LA-bana hemma o hoppade i timmar tills han klara den felfritt sen placerade han sig följande söndag!
Han fyller 40 17 augusti så vi passade på gratulera i förhand, det var han inte beredd på. Magnus Jacobsson har saknat säng i 3 år och vill ha flickvän som tar
med honom till Ikea. Jag marknadsförde honom hårt innan start så han tvärstannade och stirrade mot domartornet. Troligen lyckades jag för när tävlingen var slut var han kvar och bar in hinder. Banbyggare Jonas Holmberg fick funktionärernas pris och precis när jag skulle  tacka av alla säger Emma i  domartornet - ge mig micken. Aldrig sa jag, jag är inte klar. Sen slogs vi nästan innan hon sa - ut med dig, då fattade jag att jag också skulle tackas av ihop med Annika Pihl. Senare sa Emma att hon lättare tagit plånboken ifrån mig än micken. Pricka in nästa års Älmhult i era almanackor, en kanontävling.
Nu laddar vi för SM på Henriksdal, fantastiskt fin gräsbana, preparerad av golfklubben. Ses.

Älmhult lördag 11 augusti:
Tävlingarna har flutit på helt programenligt, vår tidsplanering var perfekt. Sol, mycket publik. Varit rätt mycket överdomare idag, passat på att intervjua folk så jag har speakertexter till söndagens Ikea-klass 1,45. Man får mer info om man intervjuar de anhöriga så det finns åtminstone en ryttare som får en överaskning i morgon. Hjälpte vet med dopingprovtagningen - fixa boxar.

Sebastian Numminen satsade grymt i tidshoppningen, han är skicklig på att lägga hästarna rätt. Tyvärr ramla en och annan bom så 1,30 A:0 vanns av Lars-Göran Winqvist Wild Fire S och 1,40 A:0 av Jörgen Larsson och Johnny B Good.  Nu väntarrRyttarfesten men ska inte bli sen hem.

Älmhult fredag 10 augusti:
OS-glans på oss, Jens Fredricson hittade jag på framhopppningen. Stor kram och senaste nytt. Lisen återhämtar sig ute i skärgården, Jens är hemma och tvättar. Lunatic kvar i England hos Kyra Kyrklund så i morgon är Jens på väg till Dublin och uperligan.

Mina tummar börjar bli slitna av allt hållande. Fredagen var Jörgen Larssons 1a 2a 3a 4a i 1,20 hoppningen. Vinst på Alice Alligator, syster till Kurre Krokodil, man blir mörkrädd. Sen vann han 1,30 på Johnny B Good och domartornet var snabba på Spotify så Johnny B Good
dånade på ärevarvet.
Nytt fibersandunderlag på både arenan och framhoppningen. Lite löst så Rödakorsarnas enda insats idag var plåster till krattaren på framhoppningen. Den handblåsan var inte att leka med. Förmodligen är Ikea med och sponsrar sanden för Annika Pihl
hävdar bestämt att det är möbeltassar i sanden (små runda vita  fiberlappar)

Övedskloster 22 juli:
Två dagars fälttävlan, dömde hoppning, speakade terrängen. Spännande se kanske kommande stjärnor. Anna Hassö, Viktoria Carlerbäck, Staffan Lidbeck med flera red unga hästar och flera danska ekipage hittade hit.

Fantastiske Johan Iverssen, som haft stora framgångar, har nu startat om med en unghäst. Johan har fyllt 74 år och hästen är 1.82 i mankhöjd. Lugnt och  okomplicerat rider han och placerade sig Hans lika gamla fru håller honom i kavajen och manar hela tiden, ta det lugnt Johan. Sen springer hon i stort sett hela terrängbanan när han rider, härliga människor.

Sett en vit häst med kolsvart svans, Lucifer. Alltid ser man något nytt. Träffade Karin Nilsson (tidigare SvRF) som lovade bli pressansvarig vid hopp-SM i Henriksdal, härligt.  Nästa
tävling blir Älmhult innan det är dags för SM.


Folkungabygden söndag 17 juni:

Lördagen började med ösregn och gräsbanan blev som en svamp. Beslöts flytta till sandbanan och varenda ryttare tog minst en bom så inom en timme körde vi igen, tekniken mest svårflyttad. Klasserna "flöt" på bra, sand och sladdning,här på Solla Herrgård finns maskinpark så det förslår. På lördagskvällen gav jag mig f-n på att jag skulle fixa meetingprislistan i Equipe och det tog timmar innan vi lyckades begripa hur man gör. Min mobil har gått hädan, bara dog. Inför lördagsnattens regn, kanalbygge på hoppbanan, det visade sig vara rätt satsat.

Söndag 1,30-hoppningen ledde Erik Berggren genom hela klassen tills de 2 sista ryttarna blev 1:a o 2:a. Konstigt nog så är det nästan alltid så när men ledit genom hela klassen. Winning round 140 blev riktigt bra, det avgjordes av sista ryttaren på sista hindret. Karin Fromell, Enköping vann och tog dessutom meetingpriset, fri hyrbil och kryssning med Viking Line. Tåg hem till Svedala, nästa jobb Chief Steward på int. Distans innan det är dags för Falasterbo.
Många här som tog sista chansen kvala till Falsterbo

Fredensborg söndag 27 maj:
Fredensborg söndag. Dansk flagga i topp i tre dagar, jag har hotat med att svenskarna tar det på söndag. Så nära jag kom, Victoria Wallenstam Lento kom tvåa i Grand Prix. Domarkollegorna hotade diskalificera henne för otillåten hjälp, jag "smackade och bromsade" om vartannat. Rebecca Hallberg Fischer debuterade Urco d`hoyo i 1,40 Big Tour finalen med en jättefin ritt, felfri första omgång. Hästen blev lite trött inför andra omgången och slutade där på 8 fel. Tjejerna piggade upp med sina fina ritter.
Höll också en tumme för superduktiga Linnéa o Regitze Ericsson, halvsvenska som de är. Säkert den halvan som gör dem så bra...

Damaskkontroll, där hittade vi en bakbensdamask som FEI kommer att förbjuda de närmaste dagarna. Den är dubbel och inuti ligger två klossar som klämmer när man spänner damasken, så vet ni att den ska man inte ha.

Fantastsikt ställe, otrolig mat o gemyt. På morgonmaten fanns 5 meter färskt bröd varav 2,5 meter wienerbröd av bästa sorten.

Fredensborg fredag 24 maj:
Var är svenskarna? Superfina internationella tävlingar, norska och finländska juniorer och ungdomsryttare här, men knappt några svenska. Vilken chans att träna Nation Cup-hoppning t ex. Nu blir det troligen mixade lag i morgon och Team competition
i stället för Nationcs Cup.
Victoria Wallenstam - Lento försvarade den svenska äran. Visserligen 13:e plats i 1,40-hoppningen, men hade inte första bommen i fas två ramlat hade tiden räckt till en bra placering. Nygifta Charlotte Lund - på danska låter Rönne-Lund ganska kul - tog segern. Danska flaggan hissats hela dagen.
Piia Pantsu representerade Finländska förbundet för att kolla in sina juniorer. Pia repar sig raskt från sin omkullridning men avstår nog Strömsholm. Danskt gemyt, sol och mingel, man får skärpa sig för att säga tack och gå hem till sängen.
Trevlig/duktig holländsk banbyggare, särskilt tidshoppningsbanorna var super.

Henriksdal söndag 29 april:
Storm och dramatik. Tävlingen slut, kramkalas i sekretariatet. Då ser vi hur stormen tar stallet, såg ut som ett korthus där del efter del boxar rasadeihop och presenningar flö i vägg. Alla rusade dit, kunde vara hästar kvar.
Tre hästar var fast i spillrorna. Folk skyndade till och med gemensamma krafter röjde man undan och modiga karlar stöttade väggarna runt hästarna eftersom det var rasrisk. Slutade lyckligt, skärrade men oskadade fick hästarna flytta in hos Ragnar och Paula.

Tävlingen var super, GP där vi hade fyra felfria rittar, 3 danska o en svensk och i omhoppningen tog skånska Anna Persson segern. Malin Baryard prisutdelare och jag segerintervjuade.

En dansk mamma kom in i sekretariatet för att slutbetala o hade plockat
fram kortet när hon fick veta att hon skulle få 70 kronor tillbaka. Överlycklig ropade hon: "Äntligen, duktig flicka, första gången hon går med vinst!"

I morgon bittii 8.30 ska min näsa opereras. Fick order ta med foto hur jag såg ut innan. Det dummaste jag har hört - nu ska det göras snyggt!

Henriksdal lördag 28 april:
Överdomare hela dagen, cirkulerat mellan domartornen, sekretariatet, framhoppningen, veterinären mm. Den här dagen var Victoria Almgrens med två segrar. Skulle haft med vattenmatta i 1.35 hoppningen, både jag och Annika Pihl missade detta. Vi konstaterade att det var märkligt, hur kunde en Våg och en Vattuman missa ett vatten.
Jörgen Larsson red sist på bana A sen skulle han direkt till bana  där klassen var slut o 6 pers bara väntade på honom. Eftersom inte jag tillhörde de väntande tyckte jag han skulle rida fram ordentligt, inte jäkta. Nu förbereder jag morgondagen, sekretariatet jobbar med meetingpriset och sol är utlovad.

Henriksdal fredag 27 april:
Nu kommer de "stora" ryttarna med Malin Baryard i spetsen. Jörgen Larsson hade en bra dag på jobbet, två segrar + placeringar. Han byter banor och hästar i rasande fart, när det körde ihop sig frågade jag vad hästen han satt på hette. Han såg bekymrat på hästen och sade: "Jag har faktiskt inte en aning!"

Såg något röra sig i gräset, 1 dm stor och glad chihuahua som banpersonalen raskt plockade upp.  Henrik Ankarcrona berömde sekretariatet, de blev mycket glada.
Själv fick jag stanna hemma igår, har brutit näsan, blålila runt ögonen och näsan sned. Malmösjukhuset såg lite undrande ut när jag  sa att jag har inte tid att fixa den förrän på måndag. Är det hästfest så är det.
Lämnade Henriksdal medan Annika Pihl försökte boka bord i Blentarp för 16 danskar. Dagens chock för den krogen, fullbokat.

Henriksdal söndag 22 april:
Regn. Bengt Rosberg (byggde bana inomhus hos Lillhagens RK) ringde och frågade: "Är du våt och kall?" Funderar fortfarande på svaret.
Dömde 140 GP, gällde att rida med huvudet på blött gräs och första utomhus för flera hästar. Det blev ett par omkullridningar men allt slutdea bra.
Kollegorna (två internationella domare) ansåg jag uttalade Tretorn fel, men de är skåningar båda. Uttalade det på deras vis, första gången jag fått applåder i domartornet.
Bra omhoppning med 11 ekipage, Lisen Bratt vann med Texas P. Min favvo Thriller P kom femma.
Lisen fixade segerintervjun suveränt, både klass-sponsorn, uppfödaren och tävlingsledaren var lyckliga. Jens F vågade inte ta ut Lunatic, förstår det med alla stortävlingar han har framför sig.
Vi börjar igen på tisdag. Unghästarna kommer då att få gå på sandbanan tisdat till och med torsdag. Många danska hästar bor kvar, Henriksdal har en underbar
ridterräng. Domare Pihl missa trappan o bröt stortån, är nu halt.

Henriksdal lördag 21 april:
Nästa helg byter GP och ungdoms GP plats. Ungdomarna har fullt program nästa helg och
för att de ska hinna med byter de båda GP-klasserna plats. Kolla Ryttarmeddelandet. Dömt hela dagen, blivit fena på att koppla upp tidtagningen. Gjorde prisutdelning med bärbar mic och segerintervju. Började med danska Camilla Skött som vann 130 och hon var pratglad.

Lite värre med finska Sebastian Numminen som vann Ackumulatorn 135 men när han fick ta micken kom han loss. Slutade med 140, vinst för Fredrik Jönsson, Douglas L ledde hela klassen innan Fredde som en av de sista satsade hårt, vann med Aloubet. Piia Pantsu äger hästen så Fredrik fruktade att hon  vill ha igen den nu. Pratade cho räknade poäng i högtalaren hela Ackumulatorn, 52 starter. Nyttigt för huvudet.

Henriksdal torsdag 19 april:
Så har vi avverkat två unghästdagar, ömsom oberörda hästar ömsom övertända hingstar. Vår, snygga ston, musik och grönt gräs blir bara för mycket. Svårt med funktionärer på arbetsdagar men vi som kunde hade desto roligare. Onsdag kokade jag kaffe
(mellan domeriet) medan Ragnar Bengtsson skötte korvgrillen. Torsdag morgon ryckte jag in på parkeringen, buskul få hälsa alla godmorgon och peka med hela handen vart de skulle styra. Man måste standardisera det här med urlastning, bak/fram, vänster/höger sida,
hur svårt kan det vara, fatta p-problemen.

Dagens: Mattias "Knatte" Gårdlund ringde Ragge och berättade att han stannat på vägen. Hällt bensin i diesellastbilen! Royne Zetterman muttrade  - är inte han miljönisse? Flera danska ekipage är med i kluubben Andra sidan RK. Prata med
dansken, tydligen hade man skojat och sagt att det var från andra sidan (danska) när man ringt Sverige och så blev det klubbnamnet.
Annika Pihl lagt tidsschema som höll till 100%, räkna med det ni som är på väg till Henriksdal.

Fredag 13 april:
So far so good. Visserligen sprang det en katt över vägen när jag hämtade Annika Pihl ,men vi spottade ivrigt. Förberedelsemöte för Henriksdal Spring Tour. Paula T och Ragnar B bjöd på lunch. Sedan rundtur på anläggningen, Paulas inköpslista blev lång, allt från dataskärmar till blomlådor och rullgardiner. 740 hästar anmälda hittills, svenska eliten och mycket danskt. Ragnar fick ringa veterinär Johan Lens och checka hur han vill ha det.
Massor med nyheter, sandbana på framridning till bana 2, utealtan vid serveringen - därifrån ser man båda banorna. Restaurangen monterad och boxarna har kommit.

Telefon från Ulf Rosengren som inbjöd till möte (jag får ledigt en dag från Henriksdal). Förutom att vi har två gånger till på Globen att göra världens bästa show någonsin så börjar redfan planeringen av flytten till Friends Arena i Solna 2014.

Bokat in Trunnerup + att nu till helgen är det  Ljunit-Herrestad, har inga sysselsättningsproblem...

Skabersjö måndag 9 april:
Kerstin har tillbringat påsken i Skabersjö, där Royne Zetterman river på grund av dålig musik, Mattias Nätterqvist inte kommer upp på hästen, Ansi Oscarsson föder en fejkbaby och underlaget är nyinlagt.
Och cafeterians supergoda sillsmörgåsar - de måste reserveras i förtid!

Påsk i Skabersjö. Sekretariatet fick jobbiga mornar då ryttarna inte läst ryttarmeddelandet att vi började 08.00 Nästan 800 starter på tre dagar slet och reservlistan var lång. Skabersjös första nationella, 1,35 och 1,40-hoppning och många hästar debuterade i 1.40. Klassen blev spännande då killarna satsade hårt. Vinst för Henrik Ankarcrona men han utmanades av snabba Grim Stjerndal. Fredrik Linell låg på vinnartid när han rev och tog sen inte inte snabbaste svängen.
Mitt i en klass kom nödanrop från framridningen, kan vi flytta ner Mattias Nätterqvist i startlistan, han kommer inte upp på hästen? Det köpte jag, trodde jag hört alla ursäkter för att få flytta ner/upp men den här var ny. 

Skabersjö har härligt ljust nytt ridhus med en fantastisk botten, inte ens Royne Zetterman klagade på underlaget. Att han rev ansåg han berodde på vår dåliga musiksmak - men det var med glimten i ögat. Douglas Lindelöw fick ett hel låda "dammsugare" på Globen,
han har en kvar. Lång tid kvar till påfyllning.

"Mamma" Ansi Oscarsson har lagt ut en fejkbild på facebook sittande i soffan med färsk baby i famnen och mannen bredvid och skrev vi mår alla bra. Grattishälsningarna vällde in fastän hon gick ut med att det var fejk. Så jag passade på gratulera henne till den fantastiska återhämtningen, aldrig sett någon som så snabbt kommit tillbaka i sadeln, två dagar sen bara. Hon var lätt desperat.

Skabersjös tanter driver cafeterian, deras sillasmörgås är världsberömd i Skåne. Kommer man tidigt får man reservera en macka till lunch, på långfredagen kokade man 90 ägg till smörgåsarna!

Onsdag 21 mars:
Det blir plats för stallar och plats för transporter vid den nya arenan om två år. Att man kan parkera transporterna vid ingången (och stå kvar) glädjer nog alla som köat i timmar för att komma in i Globen. Jättelik parkering, jättelikt utställarområde, det har varit ett Globenproblem. Hästfolket kommer att kunna julhandla på ett ställe, nu är det slutsprunget.
Googlat på Arenan, såg att man kan öppna taket, hoppning i månljus kanske eller riktig snö på julavslutningen (skulle nog Ove Sandström gilla). 14 november 2014 inviger fotbollen med landskamp mot England sen dammar hästarna in! Känns super att än en gång få vara med om något så stort. För-VM v1989 ar mitt första stora, sen har det bara rullat på med OS, VM och WC.
Känns naturligtvis sorgligt också, att Lämna Globen där alla blivit nära vänner och där jag känner till alla vrår och gångar. Lite grann av det här med att fixa saker akut försvinner säkert, Torneamentums bensinlager, fjärrkontrollen till TV:n, transporten som fastna i genomfarten, dörren som fastna, artisten som försvann. Oj vad minnen jag har men dags för nya. Ska bli spännande se hur alla ska ”rota in sig”.

Årets värd: Sverige. Äntligen! Från russ till ardenner hoppas jag på. Nästa år när vi har Top Ten: Argentina, det är stort i dubbel bemärkelse. Årets Show blir alltså historisk, gäller att vara med! Glöm inte hotellrum, vet att det finns de som bokat redan. Finns hotell vid Swedbank arena också

Flyinge söndag 11 mars:
Non stop Herrljunga - Flyinge. Kramade Janne Fristedt som lova komma till Falsterbo och Skyrup. Krama Pether Markne, för mer än 30 år sen levde vi på kexchoklad o Coca-Cola, glad för honom. Helsåld på Flyinges nya stöd på framhoppningen, man såg på mils avstånd på vilken höjd bommen låg, super!

Medalj till Anna Persson - Cash Man, sistaårselev på Bollerup,hon hade hejarklack. Hemma har hon Anders Lidbecks Sarranto - Bamse kallad till vardags. Matthias "Knatte" Gårdlund representerade SvRF, hejade hårt på Guld-Jens, Knatte har haft hästen tidigare och ridit den.
Gladast av alla, mamma Holmén som tyckte det var dags att hon blev omnämnd, därav mitt härliga kort. Pappa Ingvarsson helt slut efter dagen, stod i ett hörn med sopptallriken och konstaterade att vägen hem blir lättkörd. Kom en del muntra tillrop
om vem som skulle få åka i vinsten - takboxen - på hemvägen.

Mest problem hade Flyinges marknadsansvariga Sofia Templin, är man 1,55 är  det här med rosetter inte helt lätt. Dagen var som på gamla Nalen (jag är 08:a) festligt, folkligt o fullsatt. Som nybliven ordförande i Henriksdals RF - vi ses på Spring Tour och missa inte Skabersjös nationella i påsk, de är sena med proppen.

Herrljunga lördag 10 mars:
I Herrljunga på Distansgalan, pratade hästsäkerhet utifrån stewarderfarenheter, gick super och blev bra diskussioner.
Hagar eller inte, hinknissarnas framfart på bilvägarna, rena/orena boxar, många bra synpunkter kom upp. Till hoppningen tar jag med mig att man ska ha funktionärsförteckning, viktigt för försäkringen som också gäller för de som hjälper till på tävling.
Middag med 75 pers, arabgaloppen anslöt också, verkar som många tidigare arabgaloppörer blivit duktiga distanshästar. De lottade ut två andelar i arabgaloppörer men inte vann jag. Ganska häftigt med det nysatta svenska hastighetsrekordet 24 km/t,  själv är jag  nöjd med att ha gjort Tjejmilen på 1 timme.
Ämnar mig till Flyinge i morgon för SM-finalerna. Räknat ut att jag dömer 16 dagar i april så nu är det bloggläge.

Flyinge lördag 21 januari:
Fredag kväll fest hos Skabersjö Ryttarförening. Mellan 80-90 pers, första gången i mitt liv jag varit på hästfest som startat på utsatt tid.
Vi sena blev lite chockade. Riktigt buskul, sjöng och skrålade, skrek när trubaduren hade meloditävling. Kom helt plötsligt ihåg att jag skulle vara speaker på Flyinge
hela lördagen och knep omedelbart igen foderintaget för att inte bli hes.

Klockan 8 i morse på plats i Flyinge och gjorde soundcheck på mick och headset.
Ungdomsdagen skulle starta klockan 10 och 5 minuter i bara vällde det in publik, bussar som kom, lycka!
Impad av alla som ställde upp men mest av Alexander Zetterman
som hade clinic med Nicole Holmén, Tiffany Ling-Vannerus och Rebecca Hallberg-Fischer. Alla på denna dag ställde upp helt gratis, två av de här avstod tävling.
Förlåter er att ni drog över tiden lite. Två gymkhanalag hade åkt från ända från Göteborg och fick publiken att tända och den tändningen satt i hela eftermiddagen.
Tack för att jag fick hjälpa till, en höjdardag!

Hemma måndag 16 januari:
Grattis åt oss alla! Vilken kväll, vilka representanter svensk ridsport har. Fantastiska Roffe, supervackra Malin. För en gångs skull ska jag betala teleräkningen med ett leende. När TV skulle tala om 3:an o 4:an i Jerringpriset slocknade bilden, skrek ut förbannelser. Visade sig att jag försökte ringa/rösta med fjärrkontrollen så det löste sig snabbt.

I morgon uppföljning av Globentävlingarna, träff på Solvalla. Får kanske stanna hemma, skulle skrämma barnen som lekte på övervåningen, slutade med att jag ramlade utför trappan så nog skrämde jag dem alltid. Nu kan man använda mig som svenska flaggan, blå och gul.

Årets repetitionsdags för hoppdomarna, gjort hoppdomartipset klart. På lördag 21 januari ska Skånedistrktets ungdonmssektion ha sin dag på  Flyinge och jag ska speaka, så där är att förbereda. Har även blivit ombedd prata på Distansgalan, det ser jag fram emot. Har tidigare varit hos Schenker och berättat/visat bilder om Paralympics i Hongkong på temat  - Du kan!
Kanske ny karriär, jag kommer gärna.

Globen måndag 28 november:
Dagen efter Globen. Orkade bara inte blogga i natt, datorn har strulat men lämnade upp den till Equipe-killarna så Kim fixade den. Supertack!
Douglas Lindelöw vann ju 1,40-hoppningen. Jag, Sylve och pappa Lennart försökte ta åt oss äran (tänk bara på dammsugarna). Vi enades om att Douglas fick ta äran själv.

Roffe anlände till Globen, vi hörde klappret från fotograferna på långt håll, även jag fick en bamsekram. När alla fotograferna försvunnit red han fram Velvets häst och vem satt inte på en halmbal med en sångerska under hela Stjärnornas hoppning! Sådana bilder tar jag inte, inne hos oss ska man vara fredad.
Stjärnorna stilbedöms mycket proffsigt men själv tycker jag det hela tappar tempot, en komiker där, exempelvis Johan Glans, hade varit perfekt.
Musse hoppade  barbacka i Stjärnornas hoppning,hade  planerat i förväg för han tog på sig cykelbyxor under ridbyxorna.
Försiktigt herre.

Delade ut 100-tals Piggelin till alla barn, en grupp frå Min stora dag var också hos oss.
Gladast i Globen var Jens Fredricson, så lycklig åt sin bil. I fyrspannskörningen flög tappskorna omkring men det hindrar inte en kusk, groomarna stod på kö
för att leta ut just sin sko.

Till sist fnitterstadiet, när Anneli Björkman frågade i Walkie Talkien: Den flintskallige mannen i stora mössan som går på banan, hör han till showen? bröt vi bara ihop.
Hur fasen visste hon att han var flintis?
Stormen ställde till det, en hel del ville inte köra hästar söderut på natten. Det medförde stor omflyttning, man ville riva åtminstone ett stall.

När Roffe var på väg in till stora hyllningen började mina tårar rinna. Han titta leende på mig och sa något men det var hans mamma jag tänkte på just då. Vilken känsla det måste vara för henne.
Mamma Elsa flög med samma plan som jag hem till Skåne, hon släpade på en stor papperskasse full med alla tidningar, nu skulle hon hem oh läsa.
Lång blogg och lång tid till nästa Glob...

Globen lördag 26 november:
Lorenzo har en busig häst och halv ett på natten när det var lugnt tog han ut sina hästar för att prata förstånd med dem. Alla ställde upp sig på rad men busen fick gå och ställa sig i hörnet, i skamvrån. När Lorenzo gick fram till hästraden passade busen på att sticka. Tog en glad runda genom Globen sen in på stora arenan och brallade runt. Lorentzo jagade honom i 20 minuter - sen blev det skamvrån igen!
De andra hästarna stod blick stilla hela tiden fastän de var lösa. 5 minuter senare var det dags igen, busen drog ut på en ny glad runda...

Henrik von Eckermans vilda hingst Cristallo gör att han inte kan gå banan. Han vågar inte låta någon leda den, han måste rida den hela tiden.

Var i Globens köpcentrum såg att på hela Expressens löpsedel att det stod "Allt om hästfesten i Globen". Frågade om de hade någon jag kunde få, men de var redan kastade. Men här har vi mottot "Det finns inga problem" så jag pillade ut en från en monter och smög iväg. Lotta Amnestål i vårt presscenter blev glad.

Vi fick låna dressyrstaket från K1, de ligger runt sargen i uppvärmningstältet så att ingen ska trampa utanför. Bara en dag kvar, suck

Globen fredag 25 november:
Uppe kl 06 och släpa bommar och stöd - snodde blommor från dressyrbanan -  under natten hade jag kommit på hur jag skulle fixa avspärrningarna för dressyrbesiktningen. Bra blev det men först kl 10 hann jag med att få något i mig, gott med frukost.
Vägen från framridningstältet till arenan är lite besvärlig, att hotellets tvätttbil skulle parkera där ingick inte i planerna men allt löser sig.
Irländska Jessica Kurten och groomen öste beröm över oss och älskar Stockholm, härligt. Synd för John Hickey att hästen trampade av sig skon i barbackahoppningen, John hade säker kunnat vara med i slutstriden.
Mest besviken var Musse, avfallningen i stjärnornas stafett grämde, gissa om han kommer att vara revanchsugen på söndag. Douglas Lindelöw är galen i dammsugare (de där gröna) så jag la in ca 15 st i hans stallskåp, hoppas han blir riktigt taggad. När han red in i gången för att gå fram till start säger mamma Agneta: Behöver du hjälp?
När Douglas nickar säger hon: Ring Poolia! Det finns olika sorters curlingföräldrar!
Min största favvo? Toomas Eriksson o nu är han här. Nu är kl 01.24 på natten så godnatt !

Globen torsdag 24 november:
Nu börjar temperaturen stiga i Globen, vi närmar oss skarpt läge. Hopphästarna besiktigade, alla klara.
TV-apparater fixade på framridningarna, brandsynen av stallarna gjord. Säkerhetsmöte på morgonen för att alla ska veta sina platser och vem som ansvarar för vad. Ikväll tränar vi olika olyckstillbud. Återbud från Annika Pihl som blivit sjuk - vi saknar dig.
Återbudet gjorde att jag fick rycka in som domare i semifinalerna i Agriahoppet och Stockholm Trophy, kul att få vara på den sidan oxå. Tyvär fick vi en tråkig avfallning men positiva  rapporter från både läkare och veterinär känns bra.

Come Togetherparty på kvällen = fullsatt. När vi kommer ihop blir både historierna och skratten många. I natt ska vi fixa avspärrningar inför morgondagens besiktning av dressyrhästarna, start 07.00.
En av Imberts hästar ville inte vara med på träningen idag, tog en egen utflykt, känns sunt att de har egna viljor, som en unge som testar hur långt de kan gå, man riktigt såg glimten i ögat.
Hoppas lugnt resten i natt, väckarklockan ringer 05.45!

Globen, onsdag 23 november:
Flera undrar över lapparna på alla boxdörrar, det är intyget på att boxen är desinficerad. Känns tryggt.  Fått funktionärströjor, lite slimmat.
Brandfolket här, mest eld kommer Tournamentum att ha, vi fick eld- och smälldemonstration av Micke Pyro.
All halm har bytts ut, här gäller bara det bästa, veterinären går och luktar. Stallpusslet börjar funka, blir att tänka om när Henrik von Eckerman ringer och ändrar från lugn valack  till en hingst av det vildare slaget. Nu har han fått ändrade stallplatser men det ska flyttas om, halmas om, skyltas om och ändras kartor på stallkontoret.
Äntligen fick vi testa takhöjden. Charlotte Bondergaards man Rasmus anmälde sig som försökstransport, lastbilen är 4 m och minsta takhöjd 4.05. Det krisade men med hjälp av
Blå Stjärnan med spadar gick det bra, den killen kan ratta.
Vi har besiktigat isländshästar och nationella hopphästarna, alla godkända. Stjärnorna har fått komma in i arenan, mycket nerver är det,
Ska man tro på rykten? Rykte 1: TV-bonden ska gifta sig och det snart! Rykte 2: Peder Fredricson förbereder födelsedagskalaset! Lite TV-afton har det varit på Globen.

Globen, tisdag 22 november:
Första FEI-hästen kommit, en belgare  knackade på dörren måndag kväll o ville in. Invigningen repad, tror Ove Sandström hann med lite julavslutning oxå. Pyro-Micke på plats, mycket small och brann. Show och tävlingshästar har bytt stallplatser med varandra, känns helt rätt tänkt.

Gjorde via Windows Live en grupp över de som ska ha info o döpte gruppen till Globen. Fick mail från Windows Live med rubriken "Tack för att du skapade Globen" Kändes stort!

Sen kväll i restaurangen skulle vår vet Marianne Lindsjö översätta matsedeln för det franska gänget. När hon flaxa med armarna o kvacka för att efter någon minut utropa Bääääh titta kyparen intresserat på och konstaterade att den franskan skulle nog han klara också.

Alldeles nyss anlände gotlänningarna, med Tournamentum på plats höjs tempot.  I morgon kommer stjärnorna in.

Hemma, måndag 21 november:
20x60 meter och samma underlag som i arenan, det är framridningstältet. Även vägen dit ut får samma underlag, det blir lite högre än förra året. Blir spännande, vissa transporter hade bara centimetrar till godo på takhöjden förra året, man lastar av/i inne på Vintergatan. Utestallarna flyttade till Söderstadion, där byggs för fullt i kväll samtidigt som ett företag desinficerar alla boxar i Globenstallarna.

Blå Stjärnan har sitt stormöte i kväll, de är super. De fixar allt, ifrån att ta emot till att hjälpa till när det är dax lasta för hemfärd. Finns ryttare som säger att i Stockholm är enda platsen man kan överlåta morgonfodringen.

Marcus Lundholm förbundskapten i agility, tungt. I agilityn startar bland andra Minna Telde, Malin Baryard och nyblivna mamman/GP-vinnaren Linda Heed. Även Peder Fredricson, kommer ihåg förra året när han gick omkring och ledde hunden (trodde han) i ett tomt grimskaft. Hunden hade dragit för länge sen.

Igår var jag redo, sen visade det sig att jag kört polotröjorna i för varm maskin, köpa nya på onsdag.

Hemma, söndag 20 november:
Tänkte åka till Flyinge, kollade webb-TV och tappade lusten, så det blev Globenjobb i stället.
Mats Mellberg skickat bild på nya framridningstältet + arenajobb.
Nya tältet gör att vi slipper stänga av Vintergatan för urlastning när vi har hästbesiktning, då har hästtransporterna fått vänta utanför i långa köer. Vi besiktigar i tältet i år så vilket flyt det ska bli. Säkert glada hästar också som får sträcka ut lite.  Frisk Stockholmsluft blir bra.
For horselovers, perfekta gåbortspresenten i helgerna: Vin de Cheval (med Globenloggan på) bestnr 473030-01 på Systembolaget.
Tvättmaskinen går, Globenkavajen framhängd, jag är redo!

Södertälje söndag 13 november
Lugn dag men strulig morgon. De som kvalat till morgonens första klass behövde inte startanmäla, följaktiligen avanmälde de inte heller så vi visste inte vilka som skulle starta. Allt löste sig, den som kom in på arenan fick rida och ryttarna tyckte det blev lite roligt, det är huvudsaken. Mikael Carlstedt tog ännu en seger i dag med Clear CC, hat-trick - 3 segrar på raken.
1,50-hoppningen hade få starter men blev riktigt spännande, resultat finns ju hos Equipe. Rundade av med en bed C, används lite för sällan, kul med variation. Datan var tokig men upptäckte snabbt att man lagt in tillåten tid - 120 sek- där det skulle stå 4 sek för nedslag. Så vid första nedslaget fick ryttaren 120 sek i påslag för rivningen, vi fixade det snabbt men det såg häftigt ut på displayen. Peter Lundström byggde bana med alternativhinder, tror inte alla fattade att man kunde rida olika vägar.
Fanns de som klagade och sa "du har byggt 2 st hinder 5, ha ha". Dagens skoj, Caroline Lundströms telefonnummer låg på lapp i sekretariatet (de tog hjälp av henne med dataproblem) Linda Heed frågar efter hovslagare och någon ger henne den lappen så Linda ringer upp Caroline på morgonen presenterar sig och undrar om hon kan få hjälp med att slå på en sko. Peter L berätta historien och han påstår att de enda skor Caroline är bra på är damskor! Kör hem måndag och sen är det Globenjobb så missa inte bloggen.

Södertälje lördag 12 november
Älskar ackumulatorhoppning. Räkna poäng högt i högtalaren med 86 starte., Fick höra från publiken att de tyckte det var jättetrevligt och att de hängde med, kul.
Henke Larsson med fru på plats för att följa sin häst Baltimore. Den ser ut som alla flickors drömhäst "Svarta hingsten". Inte lätt att tas med, hästskätaren undrade om veterinären möjligen kunde besiktiga i stallet, hon lät lite skrämd. Han har fått box med tomma runtomkring sig.
Jag bor hos Bo Österlund och Magnus Ö har haft hästen i flera år och tydligen har den lugnat ner sig betydligt! Länstidningen var här men när reporten fick syn på Henke glömde
han det här med hästar.

Roligast idag, Ann Liwing som igår ställde in en påse med barnkläder (som skulle ärvas) och tog fel på transporten som den skulle till. Idag efterlyste vi påsen i högtalaren och Ann fick spana efter vilken transport det kunde vara. Hon bestämde sig för Anders Lagergrens, hoppas  kläderna kommer rätt nu. Mikael Carlstedt hade ännu en bra dag med CC-hästarna, 1:a med Clear CC och 3:a med Cleareye CC i 140.

Södertälje fredag 11 november
Kände mig som lantis när jag upptäckte att det är trefiligt i varje riktning mellan Stockholm-Södertälje, det var det inte på den gamla goda tiden. Bäst hålla sig i mitten.
Dömt 10½ timme i ett sträck. Avd B-klasserna roligast, när Malin B, Helena L, Linda H med flera kommer med unghästar.
Claes Pettersson glad när Mikael vann 1.30 med Clear CC där Claes och Carin står för de två C:na. Cecilia Lundbäck fick tappsko men pappa Lars slog på, snart blir han morfar, Wiveca väntar barn.
Träffade Isabell för första gången, Linda Heeds lilla dotter, söt med mycket hår.  Mats Mellberg mejlade tidig julklapp, träningsschemat för Globen! Nästan 240 hästar,
Lorenzo har 12 med sig. Ser att vi har brandsyn onsdag fm, har säkert varit med om den i 15 år men den är lika intressent varje år, brandchef med personal och Globens säkerhetsfolk går igenom allt från nödutgångar till askfat och var och hur vi ska släcka facklor och eld. Globens "Micke Pyro" visar upp vad han ska fixa till. På onsdag får oxå stjärnorna komma in för första gången.
Nu ska jag läsa scheman och se hur tiderna stämmer mellan nya tältet och huvudarenans träningstider.
 
Älmhult söndag 14 augusti
Kom till domartornet, där stod et A4-kuvert "Kerstin Jäderlund Tillhanda" Öppnade och där stod VÄLKOMMEN TILL ÄLMHULT! Oj vad jag fått äta upp den felsägningen, kul att kunna glädja folk.
Funktionärernas pris till Cornelia Lindqvist och Pepijn Ott - motivering att de ingrep snabbt och föredömligt när hjälp behövdes och visade mod och omtanke (vid fredagens tragiska händelse). Fint att de uppmärksammades. Vid fredagens händelse blev Röda Korspersonalen riktigt blöta men funktionären Emma lyckades låna ett par låneskor st 45, inte det lättaste.
Intervjuade ryttarna inför Ikea Cup. Populäraste möbeln för ryttarna är pallen "Bekväm" som behövs vid uppsittning. Inga namn men det finns en ryttare som snor Ikeas blyertspennor! Tips, de är jättebra för golfare oxå.
3 till omhoppning i Cupen, Jörgen Larsson red snäva vägar men sen vände Katarina Torstensson till vänster i stället för höger om ett hinder. Fel väg hördes Jörgen tjoa med ett glatt skratt, nu blev han tvåa.
Alla öste beröm över arrangören, känns töntigt skriva det men gemenskapen är som en familj. Så glöm inte boka in nästa års Älmhult!

Älmhult lördag 13 augusti
Överdomare på morgonen, passade på kolla hästarnas nummerlapper. Bra kommentar från dam - att inte ryttarna fattar att nummerlappen är marknadsföring, man kanske ser en intressant häst och vill kolla härstamningen.
Passade på intervjua de som ska rida Ikea Cup i morgon - temat är vad har de för Ikeaerfarenheter. De kommentarerna sparar jag till i morgon, ska använda dem först. Många skratt blir det. Ridhuset är sponsrat av Ikea, man ser framför sig när lådorna anlände och de stod där med sexkantnycklarna o skulle skruva ihop ridhuset "Rida".

Trevlig stund med Jörgens stora gäng där Jonas Holmberg ingår, Jörgen rider även hans häst. Gängmedlem som varit på Ikea (!) och köpt lakan för 19 kr samt två stora påsar med varma kanelbullar som vi tryckte in i gapen. Maria Gretzer anslöt idag, helt återställd efter Falsterbovurpan. Gjort en kungatavla, det är ryttarfest ikväll och det sista jag gjorde var att i mikrofon önska alla en trevlig kväll i Vinslöv!! Jag är i Älmhult!! Jag slår ihjäl den i kväll som nämner ordet Vinslöv.
I övrigt - Jörgen tog hand om de flesta placeringarna i 1.40, vann med Johnny Be Good, snabbt fixade vi låten på Spotify och spelade den på ärevarvet.

Älmhult fredag 12 augusti
Uppe 5 hämta Annika Pihl kl 7. Framme i Ikealand stort kramkalas, ett år sen sist.
Bor på Ikeahotell på Ikeagatan, alla jobbar - gissa var. Häftigt se Ikeas stora lager, långtradare från hela världen i långa rader. På banan, var är ankorna? De käkade frukost sas det men skulle komma ut. En anka kommer från Las Vegas, det har blivit en gimmick att samla ankor.
Från trädgårdsmästare till banbyggare, steget är kort. Efter försening fick vi rycka in och hjälpas åt att släpa bommar och mäta avstånd.
Jörgen Larsson rider 19 hästar, kollade in framhoppningen, 7 språng var ungefär vad han hoppade per häst varav två språng på "lilla" hindret. Sen red han häst efter häst felfritt, imponerande.
Pizza på hotellrummet, gonatt.


Skåne måndag 8 augusti
Hammarö slutade med lite sol fastän i sista minuten beslöts att flytta klassen till framhoppningens fiberbana. Blev som ett jätteparty, alla hjälptes åt. Ryttarna kånkade bommar, min danska stew
ard som är banbyggare och Lennart Lindelöw ryckte in och hjälpte banbyggaren mäta in allt. Slutligen kom Kim från Equipe och skulle sätta ut startlinjen. Vi stirrade runt omkring oss, Shit, hinder 1 var bortglömt men en snabb fyrhjuling fixade till det. När solen tittade fram hördes en ryttare: Sol!!! Gud vad jag blir taggad!
Härligt se småbarnen Almenäs  och Lindelöw med kompisar som älskade alla vattenpölar och fick härja fritt. Finalklassen var superbra med Douglas Lindelöw som segrare. Han har blivit stor både som ryttare och människa, han är vekligen trevlig. Ingrid Wilhelmsson, Douglas hästägare fick blombuketten och var strålande glad.
Caroline Kamensky, oj så bra hon är, en av mina favoriter. Kommentar från Roberto Cristofoletti (Fristedt älskar att uttala hans namn) när han anlände till tävlingen. Han tittade ut över Vänern och så sa han: Is that the water from last year?
Till helgen Älmhult och sen blir det trevliga tävlingar runtom i Skåne ett tag framöver.

Hammarö lördag 6 augusti
Gårdagskvällens diskussioner gällde underlag. Påverkar det hästarna att hoppa fram på fiberbana med gräsbrodd på innan de sen gick in på gräsbanan? Många åsikter! Broddarna biter fast på fiberbanan? Pratade med flera ryttare om vad de tyckte om framhoppningen. Stor yta, fin fiberbana. Vi uppfyllde önskemålen och flyttade om så man kan hoppa i två riktningar och dessutom fixade vi till lilla hindret.
Såg en sporre jag aldrig sett tidigare, naggad på innerkanten men ingen pinne baktill. Verkade helt OK.
FEI-kursen klar, alla godkända nyblivna stewards skuttade ut glada.
Planering inför morgondagen, det väntas in mycket regn. Beslöts att vara kvar på gräsbanan och avvakta, det kan ju oxå blåsa förbi, banan ligger sjönära. Plan B är att snabbt flytta över helan tävlingen till fiberbanan, banbyggare och personal är förberedda på detta.
Stockholmsveterinären Marianne Lindsjö dagens friskus, simmade 2000 m i Vänernvågorna, hon satsar på Vansbrosimningen!

Hammarö fredag 5 augusti
Kollade hästpass hela morgonen sedan rundgång i stallarna med FEI-kursgänget. Plockade fram några intressanta pass och gick till FEI-kursen så fick de praktisk erfarenhet. Mina andra stewards tog hand om det löpande. Tror ni inte att det började ösregna - i år igen.  Blev ett missförstånd, vi fattade att det var OK med regnrock men domarna hängde inte med så de bad ryttaren ta av sig jackan inne på banan. Fru Pihl löpte över hela framhoppningen så hon fick ordning på domarna.
Natalie Adelborg ramla av på banan och hästen skenade mot utgången med tränset hängande runt benen. Vi var övertygade om att den skulle hoppa ut från banan så hela framhoppningen stoppade upp. Som tur var stannade den upp och efter lite jagande blev den fångad.
Bästa kommentaren kom när Douglas Lindelöw red fram till oss och undrade om fru Pihl visste hur många det var kvar till hans start (hon satt hos oss stewards). John Hickey tyckte jag kunde lägga in hans mobilnummer, konstigt nog får man fråga efter honom rätt ofta.
Nu är det nattat i stallarna och vi har sedvanlig träff på rummet, stewards, ground jury, veterinärer och nu dök Unni Gustafsson upp, hon går FEI-kursen, trångt är det, men supertrevligt.

Hammarö torsdag 4 augusti
Resan hit - först i superregn utanför Göteborg, vid Mellerud blinkade en långtradare med ljuset och då spanar man efter polisen. Annika skriker ÄLG och där stod den, i min fil.
Som tur var tomt på mötande sida, älgen halkade på asfalten men Annika var snabb med kameran.
Sen bytte vi chaufför och jag skulle slappa när jag nästan hamnade i vindrutan, Annika hann se rådjuret på väg ut i vägbanan.
I morse ut till tävlingsplatsen för att kolla allt. Maria Hernek har FEI-kurs för blivande stewards så gissa om vi har många ögon på oss. Hästbesiktning, 30 hästar saknas får komma i morgon kl 8 då vi har några till reinspektion.  7 stycken har ringt och sagt de är sena på grund av trasig bil, strålande tider för verkstäderna tydligen.
Sola i Karlstad är framme, 24 grader i Vänernvattnet, just nu erbjuder vi möjlighet att hoppa fram till kl 19. Sen ska jag ordna med nattvakterna i stallet, vi stänger mellan 23-06.

Halmstad söndag 31 juli
Nackdelen med distans är starten - 06.15 och minst 45 minuter tidigare ska man vara på plats.
Som tur är en underbar morgon. Man startar lite märkligt, startern ropar ner tiden och när han ropar rid så händer i pricip ingenting.
Några travar iväg, några skrittar, några syns överhuvudtaget inte till. Men det bättrar sig under dagen. Även hästbesiktningen tyckte jag var märklig första gången jag upplevde det. Om en veterinär tycker hästen inte är okej så kommer två till och tittar (=3 st) sen har man sluten omröstning med lappar.
Faktiskt är det inte så tokigt, det är ju inte en som bestämmer. Mycket väntetid blir det, i väntan på målgång passade jag på fixa travbanans pelargoner som såg eländiga ut. Det är genialiskt att få utnyttja travbanors fasciliteter, hoppas man mer o mer inser att förena hästsporten genom samarbete. 
Sitter i tidtagartältet och bloggar, tältet tas ner och nu vill man åt stolen. Hem o packa om, onsdag till Hammarö och ny blogg!

Halmstad lördag 30 juli
Dags för distans - Simlångsritten som har arrangerats i mer än 20 år. För första gången får man vara på Halmstads travbana så hästarna har superboxar och besiktningen skedde på bästa underlaget. Alla internationella hästar är klara för morgondagen. Nu är det dags för bangenomgång, själv ska jag ut och kolla stallarna och att nattvakteriet fungerar.
Ivrigt mailande vad gäller stewards till Hammarö, båda danska stewards har tackat nej men nu verkar det som Norge ställer upp, de har ju ganska nära till Karlstad. Samtidigt håller Maria Hernek FEI-kurs så man vill ju att allt ska vara super.

Visby söndag 17 juli
Söndag i soligt Visby. Ibland kan man få en speciell känsla när man känner att man som speaker har publiken med sig, känns som jag kan bestämma när de ska andas och så var det en stund idag.
Gotländske Fredrik Strange vann 1,20-hoppningen och det var populärt. Vi har jobbat ihop på Globen i 15 år, han är riddare i Tournamentumgänget och på ärevarvet fick vi se lite av de takterna. Sedan placerade sig frun som 4:a i 140 och blev bästa gotländska ekipage och när sedan svärfar blev bästa gotländska uppfödare var väl dagen lyckad.
Meetingbäst blev Alexandra Björklund med Lara, med vinst i 130 på lördagen och i 140 på söndagen så var hon ohotad. Ryktas att de är bjudna stora pengar för fina Lara.
Blev bokad till nästa års sommarmeeting så det gäller att hålla igång. Slutade dagen med 9 hål på Gotska golfklubben. Stannar på Gotland till tiisdag för att spela golf. Nästa blogg blir internationell distans om 14 dagar.

Visby lördag 16 juli
Kom med massor av förslag, skaffa sandsäckar till hindren, ringklocka i domartornet, latitud/longitud till ryttarmeddelandet (alla har GPS), ställningsprotokoll, soptunna mm. Snäll funktionär åkte till Claes Ohlsson och skaffa dörr-ringklocka, funkade jättebra. Minns Norrköping när vi skicka en att köpa ringklocka, den monterades upp mellan två klasser och som tur var provtryckte jag - den spelade en lång melodi (och det fanns två att välja på). Oklar ordergivning kallas det.
Ann Living hade fin dag, 1:a och 2:a i en klass. Solskenshistoria, Anns gamla fina hopphäst Ida pensionerades när hon var 18 och flyttade till vet Lennart Rådberg. Fick efter lite problem fölet 
Mine d`Or som Ann köpte som 1-åring och nu vann med. Ackumulatorhoppning - min favvo. Räknar högt i micen hinder för hinder, kul att känna spänningen när det är ryttare som satsar och har full pott mot Jokern. Dagens sista klass blev väl tuff, 140 hoppning där endast 2 klarade att rida felfritt i båda faserna. Man blir allmänbildad som domare, jag är ganska bra på både Equipe och musikanläggningar. Dagens skörd 57 nya vänner på Facebook!!

Visby fredag 15 juli
Nationellt i Visby! 500 starter och gotlänningarna är glada över fina startfältet. Trots prognoser har vädret varit fint hela fredagen. Daniel Svensson vann sista klassen 1,30 och det var rätt vinnare, snyggt ridet både grund- och omhoppning. Ett alternativhinder där ena alternativet var vattengrav med.
Jag missade tyvärr årets bild när Pontus Westergrens småbarn blev akut kissnödiga vid bangången. Pontus fi
ck ställa upp dem mot banken och ge en hjälpande hand, övriga ryttare såg glada ut. Det enda som strulat har varit onlineresultaten, säkert för mycket kablar i Östersjön. Nu är jag på Facebook. Unni Gustafsson skickade bilder som hon ville jag skulle se så det var bara att registrera sig och vännerna rasar in, superkul.

Vellinge söndag 22 maj
Hörde Jörgen Larssons följe säga: "Jörgens hästar gillar Vellinge, det är långt mellan framhoppningen och banan så nu får de äntligen skritta lite."
Det är fler som gillar Vellinge, så lät det i sekretariatet när ryttarna checkade ut. Framhoppningen ute var lite hård så man fick även hoppa fram i ridhuset om man ville. Där var mycket bra underlag och det fungerade utmärkt. Nu ska Vellinge jobba med framhoppningen och sanden ska blandas upp så även där blir super. Malin Trollnäs strök i fredags sina söndagsstarter men ändrade sig och tur var det för söndagen blev en bra dag för henne med bl a en andraplats i 1.50 hoppningen. Malin har kontroll på pappa och pojkvän, servicen är perfekt! I finalen gjorde sista ryttaren i klassen (Malins andrahäst) slarvsylta av vita ribban på vattengraven, tur det var sista, vi slapp jaga iväg efter ny.
Var prisutdelare och i finalklassen var det ett härligt gäng jag fick skaka hand med, Anders Lidbeck, Malin, Stefan Sjögren och Nicole Holmén. Alla tre dagarna har här varit ekipage från Danmark, de börjar hitta över bron allt oftare.
Nu ska jag börja känna mina stewards inför Hammarö, 2 danskar klara, ev en från Finland och 1-2 svenska. Samtidigt med tävlingen är det FEI-kurs Level 1 för blivande stewards, Maria Hernek kursledare. Sen är det dags att plugga på internationella reglementet inför Falsterbo.

Vellinge lördag 21 maj
Lite snack i sekretariatet, pikade banbyggare Jonas Holmberg som blivit lite rund om magen. Han höll inte med: "Det är säkerhetsvästen som har löst ut bara". OK, får han bara av sig västen så...
Lisen Bratt-Fredicson startade Thriller P, hingst av Piledahlsstammen gissar jag eftersom Bengt-Göran Piledahl står som uppfödare. Jag blev helsåld på hästen, helt underbar och Lisen såg ut att ha roligt. Försökte ta kort men den hästen har spring i benen.
Anders Lidbeck hade en fin dag med vinst i sista klassen där Maria Gretzer tog tredje platsen. Systrarna Holmén, Nicole och Stephanie superbra och roligt att Pia Levin placerade sina hästar.
Ryckte in på flera platser, hundvakt åt Maria Gretzer, babiesvakt åt okänd baby och så grooma jag lite.
Långt prat med Johan Lens, veterinär på plats. Han jobbar 2 dagar i veckan på nya kliniken i Visby, flyger över fm, jobbar dag, sover över och hem på em dagen därpå. Jag visste inte att arrangören kan bestämma när det ska vara hästbesiktning för hästar som bara ska hoppa 1.10, alltid lär man sig nytt. Vi enades om att ju mer man lär sig, ju mer inser man att man inte vet.
Väl hemma kom flera grannar så det blev ett glas rosé och alternativet till hästsnack - golf.

Vellinge fredag 20 maj
Nationellt i Vellinge. Såg lite glest ut i startlistan från början men med Gretzer, Lindbäck, Holméns, Lannér, Lidbeck m fl blev det en fin eftermiddag. Jörgen Larsson har 21 hästar att rida! Enda gången han var lite sen till start hade han bara två hästar mellan starterna, han är otrolig på snabba byten.
Lasse Christensson och Royne Zetterman där som tränare. Avd B blir fina klassen när namnkunniga ryttare kommer med sina unga hästar för att kvala, nu är det Falsterbo som gäller. Lite snack om att Vellinge tappa platsen i allsvenskefinalen men så är det. Blir ingen Norrköpingsblogg för mig i år, Low Budget enligt Claes Pettersson.
Dags göra något annat, det blir golf i Tyskland. I stället lovar jag backstage från Falsterbo, har skaffat heltäckande nätverk. Visby, Hammarö, Globen och trevliga Älmhult kommer blogg. Rekommenderar Visby, Gotlandsbolaget är proffs på att köra hästar o Visby fantastiskt.

Globen/Skåne måndag 29 september
Dagen efter. Somnade klockan 2 i natt. Tidig morgon igen. Många hästar kvar p g a vädret. Träffa både Withakers och Robert Smith, de skulle flyga hem från Skavsta. Cian O´Connors shuttle blev påkörd av sladdande bil när de var på väg till flygplatsen men allt gick bra.
Även Fredricsons kvar. Peders härliga hund heter Barbro, har aldrig varit utanför gården förr. Är säkert därför hon saknar koppel, bunden i en halsduk som Barbro lätt kliver ur.
Funderar på Stjärnornas hoppning, lite konstigt att stilpoängen avgjorde. Är man felfri och snabbast ska man väl vinna sen kan bästa stil vinna ett eget pris (tycker jag). Musse kom tvåa på stilen, skulle väl ha haft vinnarrosetten  men han var hysterisk av lycka ändå. Carolina Gynning glömde banan, hon hade nog fokuserat alldeles för hårt, gick hela eftermiddagen med banskissen i handen och blev jättebesviken. Hela stjärngänget (nästan) i hotellbaren och åt lite sent på kvällen.
Hemresan för mig lugn, fick skjuts från Sturup och grannen hade skottat åt mig. Just nu är vi insnöade av uppblåsta höga vallar, hoppas få plogat i morgon. Slutbloggat denna gång!

Globen söndag 28 november
Vilken dag! Förutom tävlingarna var dagen ett pussel. Hästar hit, ryttare dit. Anky fick VIP-körning till Arlanda, bil fram till planet. Edvard Gal hade dispens från prisutdelning
om han kom fyra eller sämre. Nu kom han trea, missade flyget. Genom shuttlepersonalens superarbete lyckades ombokningar så småningom.
Innan tävlingen, sex fyrspann som hade bråttom att värma upp, vi hade flera incidenter innan det lugnade ner sig.  Fyrspannskusken Jozsef var superlycklig efter första rundan, hoppade av vagnen smekte och pussade alla fyra hästarna på nosen, jag fick nästan tårar i ögonen. Sen fick jag kram och puss både av Gal och Joszef, alla så lyckliga.
Vi har massor med hästar kvar beroende på vädret och alla flyttas om eftersom stallarna ska rivas under natten.
Stjärnornas hoppning, värst med allt folk som samlas, hästarna fick knappt plats.
Tack och hej möte sena natten, nu räknar vi ner till nästa år. Somnar till ljudet av grävskopor och lastbilar som evakuerar Globen.

Globen lördag 27 november
Började 07.30 med besiktning av körhästarna. Kuskarna visar upp sina hästar fanastiskt fint, i ordning efter hästförteckningenoch det går snabbt.
En domare tyckte Fredrik Persson hästar var välfödda varpå Fredrik snabbt svarade: "Har ni någonsin sett en mager skåning?"
Språngmarsch till morgonmötet, den som kommer försent dit får gå fram till podiet och skämmas. Där går vi igenom dagens aktiviteter från början till slut.
Torneamentum utklädda till granar står och väntar på att få gå in på arenan. En tjej vill gå förbi och ber killarna flytta sig åt sidan. Ingen av killarna reagerade. Hon upprepade flera gånger att hon ville fram. Till slut hördes en röst inifrån granen: "Du talar med ett träd? "
Allt har gått bra, Anky fick en ny mikrofon idag till reiningen. Bo Jenå gav oss ståpäls genom sin visning med Lingh. Sista dagen i morgon, sista chansen för er att se showen, kan ni så skynda er!

Globen fredag 26 november
Ryttargalan var super, entré som en stjärna med fotoblixtar. Efter galan gick jag inom Globen på väg till hotellet och hamnade hos Torneamentumgänget. Som vi skrattade åt alla galna historier, när vi sjöng allsång på gotländska insåg jag det var läggdags. De rider julavslutning som julgranar, heltäckande granar med ljusslingor, bara de som kan göra något sådant. Inget ser de när ljusen är tända.
I morse besiktning av barbackahästarna, John Hickey stirrade på sin häst och kunde inte komma på vad den hette. Veterinären kollade "det är ett sto".
"Okej2, sa John, 2då måste det vara Ofelia".
John och Pontus Westergren delade segern i höjdhoppningen, när John kom ut fick vi veta varför han satt så bra, han hade hällt en hel hink vatten över sig, dyblöta ridbyxor gav bättre fäste. Tränarnas hoppning, nervösare pappor har aldrig skådats - Spetz och Lindelöw var likbleka. 
Stjärnornas stafett, Malin såg orolig ut, hennes partner Carolina Gylling var klart skärrad på framhoppningen men inne på banan var hon super. Helena Lundbäck och Musse snabbast i bytet, Musse hoppade av hästen och Helena blev uppkastad med kraft så hon var snudd på över första hindret av bara farten. Invigningen gick super, alla ryttare som kom ut helt taggade och superlyckliga.
Tornneamentum ville att deras sablar skulle brinna häftigt, vart lite för mycket vätska så de kom ut med brända händer. Till i morgon blir det flamsäkra handskar, gotlänningarna viker sig inte.

Globen torsdag 25 november
Gårdagskvällen lätt kaotisk. Alla lastbilar fick köa utanför. Dels hade vi genrep med oceaner av hästar, dels fastnade utfartsporten så lastbilarna inne i Globen kom inte ut.
Synd om dem som fick köa, många hade ju kört långt i pestvädret. Hästbesiktningen flyttade vi in i fyrspannshästarnas stallgång, alla fyrspannen har inte kommit än. Sen fick jag stå i snöyra och hjälpa till i porten, transporterna behövde lots till parkeringen när de väl kom ut. Hela dagen i dag besiktningar och träningar. Invigning/avslutning ska träna en gång till sen har vi två fyrspann som kommit och de vill röra på sina hästar. Får bli medan vi andra minglar på Ryttargalan.
Kamelmannen har bett om extra träningstid så han får väcka upp sina kameler kl 12 i natt. Så fort man rivit golvet efter Ryttargalan får han komma in. När kamelerna blir gamla börjar pucklarna att hänga på sidan, två av kamelerna är 6-7 år gamla och deras pucklar står rakt upp. En kamel blir cirka 30 år. Hästbesiktning 07.30 i morgon då är det dressyrhästarna.

Globen onsdag 24 november
Framme i Globen och även kamelerna har anlänt och mår bra. En låg på framridningen, tänkte nog rulla sig men flera pucklar var i vägen. Transporterna anländer med lite slitna chaufförer, kämpigt väder med stort ansvar. Stjärnorna har tränat på stora arenan och hästarna är besiktigade, alla klara. Väntar på Carl från Equipe, det är han som kan fixa min telefon så jag kan skicka bilder.
Kl 19 genrep för invigning och avslutningsshowerna. Sedan ska vi besiktiga Agriahopphästarna kl 20.30 och därefter islandshästarna. Fått funktionärströja, supersnygga i år. Stod en groom och klippte en vit häst, när han klippt kraken i flera timmar började jag fundera. Visade det sig vara fyrspannshästar, fyra likadana..
Hästpromenader, de som har rest länge vill att hästarna ska få frisk luft. Inte helt lätt på byggarbetsplats med snö och halka men vi hjälps åt.

Globen tisdag 23 november
Först till frissan och nu har jag dammat av festklänningen. Finns mycket tights att köpa nu för tiden - de håller in både här och där så det ska nog gå bra. Nu är Globen klar för invasion. Först in i dag kommer 30 islandshästar, 17 shettisar och 4 fallabellor. Brukar alltid dyka upp lite överaskningar också, de som åkte för att vara ute i god tid.
Pratade med Ulf R, fick telefonnumret till kameltransporten. 14.30 lämna de Trelleborg på väg mot Stockholm.
Varnade dem för ovädret och gav dem GPS-angivelserna till Globen. Mejlade stallchefen, smart om hon får kontakt och lotsar in dem, inga kameler på stan.
Mejl från Mats Mellberg. Han har levererat hinder till vår senaste förbundskapten, han som basar för Ryttaragilityn, heter Marcus Lundholm. Den gruppen ligger i hårdträning - höghöjds tror jag,  bra för syreupptagningen!
Brukar alltid vara en hund som blir Fristedts favvo, lite 1-kronas vadhållning piggar upp. Kontakt med biljettvinnare från Norrköping Horse Show, ska möta upp så de får komma backstage och se hur vi har det.

Globen måndag 22 november
Lugnet före stormen. Pratat med veterinär Peter Kallings om box för dopingprovtagning samt kylskåp för förvaring av prover.
Pratat med Annika Ersgård om att Malin Baryard kommer med extrahäst eftersom hon säkert ska vara med i den avslutande Agria Nordic Tour-finalen, det fixar vi lätt. Kontrollerat med stallchefen att det är okej.
Samtidigt med Ryttargalan är det Come Together-party men alla stewards får inte gå, en måste ha stallansvar och koll på framridningsarenan. Mejlat vidare Mats tidsscheman. Tips till alla Globenbesökare - ta t-banan. Allt är en jättelik byggarbetsplats så glöm p-plats. Hästtransporterna får köra runt hela slakthusområdet - cirka 2 km - för att lyckas komma in i Globen. Sedan ska de ut till parkeringen, kommer att gå shuttlebilar mellan parkeringen och Globen.
Sliter med min mobil som inte vill skicka e-post, hur svårt kan det vara. Ericson och Telenor skyller på varandra.

Globen söndag 21 november
Fått uppdaterat tidsschema och minutschema för föreställningarna från Mats Mellberg. Redan fredagens em-föreställning/hoppning blir kanon med bland annat barbackakamp och tränare-mot elev-kamp.
230 hästar blir det totalt, 202 uppstallade. Körningens träningstid förlängd till 2 på natten! Får ändra mitt schema så att den stewarden får sova lite längre på morgonen. Tur man inte är groom åt en kusk, kl 2 har de 4 hästar, allt seldon och en vagn att putsa. De får väl sova på hemvägen fån Stockholm.
Mera säkerhet, sedan flera år tillbaka har vi 3 läkare med specialitet akut/narkos/intensivvård. De avlöser varandra eftersom de har dygnet-runt-jour. Nattetid sover jourhavande på Globenhotellet. Händer det något kommer läkaren springande i bara nattskjortan! Det finns även 4 sjuksköterskor + Globens sjuksköterskor, de sistnämnda tar hand om publiken.
Under föreställningarna sitter läkaren vid tävlingsingången, nära till arenan - nära till framridning. SIHS akutsjukvård är i första hand att snabbt och professionellt ta hand om skadade eller hastigt insjuknade, behövs ambulans står Globens säkerhetsfolk snabbt på sina platser och lotsar fram, här behövs inga vägbeskrivningar, det är totalkoll. Händer även att funktionärer passar på att konsultera doktorn med sina skavsår mm "när de ändå är där".
Dags för tvättmaskin och strykjärn, snart packning. Oroar mig för festklänningen, fuktigt i Skåne, oj, vad allt krymper.

Globen lördag 20 november
Mejlat med Ulf R, dags för underlaget att komma in i Globen. Underlaget kommer från sin upplagsplats Upplands Väsby, Vällstra gård, där proffs på grushantering m m (firman D. A. Mattsson) haft det instängt bakom lås och bom och täckt med jättepresenningar. Holländarna Ben Agteberg och Rob Jansen kommer idag, lördag och tar hand om det nya, fina och dyra underlaget så att det på högsta möjliga professionella sätt blir utlagt rätt. Rob är tillika teknisk delegat i hoppning och tidigare Peter Lundströms examinator när Peter godkändes som internationell banbyggare.
Ulf har pratat med kamelmannen idag. Alla är mycket förväntansfulla och mår bra.  Uppstallningspusslet, totalt har vi 45 hingstar anmälda varav 20 ska in i FEI-stallet = internationella tävlingshästar. Nu tar vi med Väderguden i våra böner så att alla transporter ska gå lugnt.

Globen fredag 19 november
Per A som äger två fjordhästhingstar tackat ja till att stå i samma stall som kamelerna. Han tycker det är lika bra de vänjer sig i stallet som att få en chock inne vid stora arenan. Klokt. Fått kallelse till "katastrofmötet". Ett sådant möte har vi varje år inför starten. Där går vi igenom vem som finns var, vem som är talesman och hur vi når de rätta personerna om det är akutsituation. Det känns himla tryggt.
Mejlar lite hitan och ditan, ska skriva ut katastrofplanen så jag är påläst och även hopppropositionen. Slutat bli förvånad när ryttarna rider fram till oss alldeles före start och frågar vilken bedömning det är så numera har jag det med på papper.

Globen torsdag 18 november
Lugnt. Nu gäller det bara att ha kontakt. Ett enormt arbete för Globen är att tömma alla förråd och bilparkeringar så vi kommer in. Tonvis av material flyttas till lokaler på stan men nu är det jobbet klart. Mejlat med Ann-Sofie som är stallchef. I morgon börjar man bygga stallarna sen ska alla mattor som ligger överallt läggas ut. De är för att inte hästarna ska halka på betonggolven. Mattorna måste förankras kraftigt så de inte glider undan när till exempel ett fyrspann kommer dundrande. Första hästarna beräknas anlända kring lunchtiden på tisdag.
Kamelerna tar Rostockfärjan klockan 08.00 på tisdag morgon och beräknas vara i Stockholm sent tisdag kväll. De får stå i ett av utestallarna, men där är skönt, stora byggfläktar håller värmen.
I vanliga fall brukar vi ha 12 islandshästar i shownumren och 8 som går tävling. I år har vi 27 islandshästar i showen och i samma shownummer. Ska inte skvallra om vad de ska göra men det har med orient-temat att göra, den som kommer till Globen får se!
Mejlat norske Geir som ska vara steward i år, det är dresskod som gäller. Under showerna och vid hästbesiktningarna är det kavaj även för oss som jobbar bakom. Har klart med restider för alla i min grupp, de som flyger måste bege sig direkt till Globen för att sköta Internationella hopphästarnas besiktning 12.30 på onsdag.

Globen onsdag 17 november
Arbetat tre timmar med tjänstgöringsschemat men nu är det utskickat. Dagens fråga, var ska Ankis reininghäst stå? Alla FEI-hästar = internationella tävlingshästar - står i speciellt och hårdbevakat stall och reininghästen är ju showhäst den här gången. Kolla namnet: Whizashiningwall, det blir något för Fristedt att träna på.
Vi har supersäkerhet på Globen, alltid läkare, Globens säkerhetspersonal samt minst en person från Brandstationen på plats. 
Onsdag fm är det brandsyn, det har vi varje år. Johanneshovs brandchef, Globens säkerhetsansvarige, stallchef med flera kollar allt, nödutgångar, skyltar, brandvarnare, dörrar (rökstyrda), rökarnas kur, brandsläckare mm.
Sen går vi tillsammans med Pyro-Micke igenom vilka shownummer som ska ha eld med. Torneamentum brukar vara värst. Sen bestämmer vi exakt var de som kommer ut från arenan måste stanna annars kan brandlarmet gå. 
Onsdagens genrep är viktigt för oss som är "bakom", då ser vi hur vi ska sortera upp hästar och folk. Tack vare Ulf Rosengren har jag fått vara med om VM 1990 samt 16 år på Globen, älskar honom!

Globen måndag 15 november
Mats Mellbergs tidsschema för Globen har anlänt! Lycka, man får ståpäls. Mejlade den vidare till min stewardgrupp, nu ska jag göra tjänstgöringsschema. Mejlar med stallchefen, hur ska vi lösa hästpromenaderna?  De flesta vill få skritta sina hästar ute så de får lite luft, men Globenområdet är nu byggområde så det blir trångt. Förmodligen får det bli supertidiga morgnar innan trafiken drar i gång.
Körhästarna måste stallas lite speciellt, de har så sena/tidiga träningstider (12 på natten och 5 på morgonen) så alla andra hästar tror det är matdags då. Stallpusslet är häftigt - 220 hästar allt från dressyrhingstar till farabellor och så kameler därtill, i garage och förråd.

Södertälje söndag 14 november:
Sista dagen i Södertälje fick jag massagesalva mot nackmuskeln så domartornet luktade som fotbollslagets omklädningsrum. Var tidigt på plats, lånade Yes i serveringen och putsa fönstren i domartornet. Drack kaffe med ryttare och skrämde upp dem lite, nu kommer jag att se ALLT!
Start kl. 9 och inget ljud i mikrofonen. Att man inte lär sig, skulle naturligtvis testat tidigare med är det fjärde dagen så tror man det är okej. Visade sig ungdomar spelat hög musik, dessutom stängt av högtalarna utomhus + framridning. Tekniker Peter fick sitta på golvet och hålla in en ljudknappen tills silvertejpen anlände.
Tävlingarna gick perfekt, duktigt gäng i Södertälje. I serveringen Tacobuffé till lunch, kön var lång. Svepte förbi, tog en Coca-Cola och ropa till personalen att skriva upp den på mitt CocaCola-konto. Hördes en avundsjuk suck i kön, åååh hon har ett CocaCola-konto.

Södertälje lördag 13 november:
Roine Carlsson kom tidigt, vi ordna så han fick komma in i hästshopen för han behövde lite nya prylar efter transportolyckan.
Malin Baryard bjöd på gratisclinic när hon visade upp sina hästar som är här för att lära, super att få se någon som hanterar sina hästar så lugnt och fint. Alla gick med tidsfel men det berodde nog på att de var i luften så länge.
Lördagen avlöpt bra, en incident när en fotograf står mitt bakom ett hinder öga mot öga med hästen - som rev - och fick hoppa om hindret.
Mycket publik här, passar på att göra reklam för Globen, längtar så dit så man vill att alla ska få uppleva hur det känns vara där. Köp biljetter, skynda er!

Södertälje torsdag 11 november:
Tävlingsmässigt lugn dag torsdag men runt ikring hände det saker. Roine Carlsson ringde, vält med trailern på motorvägen. Kändes oroligt innan vi fick veta att allt var okej med hästar och folk. 5-åringen underst i transporten men räddningstjänsten fixade.
Carolina Gynning här för att fotograferas med Malin Baryard, Globen nästa, vilket rysarlag!
Roland Thunholm fotograferade och även Länstidningen hitta hit. Roland och Sarah tittade in och hejade i domartornet på väg till ponny-SM.
Malin startade H&M Marion Zeta, vilken häst. Helt plötslig såg alla andra ut att hoppa som ardennerhästar, Malin verkade ha problem få ner hästen på marken efter hindren.
Den ni, den kommer. På kvällen ringde Björn Johansson. Han fixar det här med Team Challenge hemifrån och mejlar mig i domartornet ställningen. Länge leve on-linerapporteringen.
Helena Persson enda som fixade en poäng så den enda gick till lag Equality Girls.

Stockholm onsdag 10 november
Jag är så trött på alla pucklar! Kameler, kameler, kameler. Owe Sandström var i högfom på Globenmötet i går kväll när tidsschemat presenterades. Varje gång Ove presenterar sina ideér tänker man - detta går inte, är han tokig? Men nu har vi lärt oss att naturlagarna gäller inte för Ove. Förra året skulle vi få problem med getter/hästar men det gick hur fint som helst. Nu är det kameldags, kräver nog lite mer planering att få kamelerna genom framridningen. Årets show kommer att ta andan ur er, tema Orienten och Ove har gått lös totalt på musik, slöjor, andeflaska med mera.
Ove krävde applåder för gotländska Tournamentum redan innan vi fick veta vad de skulle göra, sen satt vi med gapande munnar - det där går inte - men jag är säker på att de fixar det. Stjärnornas hoppning, Musse är tillbaka och Carolina Gynnings övningar såg vi ju hä på  Hästmagazinet Online i går.

Väntar nu på årets första julklapp, Mats Mellbergs tidsschema, sedan ska jag göra tjänstgöringsschema för mina medhjälpare. Prata med stallchefen, inga körhästar får stå med dressyrhästar. Körningen måste ha eget hörn eftersom de tränar kl 12 på nätterna eller 5 på morgonen och då tror alla andra hästar att det är matdags. Dressyrfolket står på kö för att få komma till Globen, kul. Vi får rabatt för att åka de här kulorna som går utanpå Globen, får se vilka som törs.
Denna helg Södertälje med över 1000 starter, blir tufft.

Södertälje söndag 24 oktober
Jobbigast var Globenkvalet. I slutet på 3:e dagen får man skärpa till sig när det ska räknas poäng och helst vara klar till prisutdelningen med vilka som ska till Globen. Kul att prata med glada ryttare och tala om att vi ska ses på Globen.
I 1.30 hoppningen häst debuterade Irma Karlsson med Family Affair och det gjorde hon super och vann. Träffade Lena Salin, banbyggare men här ponnymamma. Hon har blivit översprungen av två hästar på väg till betet med brusten mjälte och muskelbristningar och operation till följd så här var hon bara chaufför.
Unni Gustavsson och jag satt i hotellbaren och tolkade Globenreglerna på lördagenkvällen. Till vardags är Unni slottsvakt på Drottningholm, kul jobb det finns. Skördefest med
kungafamiljen och snart julkalas på slottet!
Nästa helg blir det Vellinge och sen är det väl dags för Södertäljes Elittävlingar häst. Funktionärer som jobbat bra i Södertälje blir bjudna på Globen, en riktig morot.

Södertälje lördag 23 oktober
Dagens banor blev lite svåra för en del. I Msv B kat B bara en felfri,  Louise Sjöqvist på Dublin så det blev ingen omhoppning likaså Msv A kat D där Filip Ågren-Drumcong Finn var ensam nolla. Tyckte det var supertrevligt att han vann för jag träffade Filips mamma tidigare idag och det var en gammal bekantskap från den tiden jag var på Sunnetävlingarna varje sommar.

Tilll i morgon ska jag be dem flytta på prisutdelningarna så de kommer ut på banan och kan ses av alla, idag var de nere i ett hörn där man krockade men banpersonalen som bar ut hinder. Nu ska jag läsa på Globenkvalet, det är tydligen sista kvalet i morgon så då vill man
ha resultatet direkt.
Vill du mejla är adressen kerstinblogg@hotmail.se

Södertälje fredag 22 oktober
Åkte hemifrån varmt Skåne kl 06.30. Ovanför Markaryd var det som att köra in i en mjölpåse så snöade det. 3 olyckor på vägen = stillastående, värst i Ödeshög där jag stod i 45 minuter. Fick ringa Södertälje för att de skulle kunna fixa en nödlösning om jag inte hann. 13.52 var jag framme och 14.00 börja tävlingen! Här har ni en som kommer i tid!! Parkeringsvakterna såg lite brydda ut när jag blåste förbi dem ända fram till porten.

Här är ponny med Globenkval och juniorer. Själva tävlingen har gått lugnt men att en 8-åring rider sex B-ponnyer i samma klass gör en lite fundersam men duktig var hon - och långa väntetider blev det. Att vara i Södertälje är nostalgi, här hade jag och min bror våra hästar uppstallade i många år.
Då var Sven Tolling ordförande och Bosse Tibblin ridlärare, mycket hände här. Nu blir det blogg i helgen sen hoppas jag kunna blogga från Globenförberedelserna, lottar ut biljetter i morgon. Har på önskemål öppnat hotmailkonto, kul med lite respons.

Stävie söndag 19 september
Stävie söndag. Upp kl 6 på plats kl 8. Massor av avfallningar och mycket tårar, det här med laghoppning sätter press. Tråkigt nog krockade två ponnyer på framhoppning, bog mot bog. Den ena var riktigt ledsen och ville inte stödja på frambenet, hjälpte till ta av damasker och sadel. Krama unga tjejen som var ledsen och vi fick tyvärr stryka henne i klassen. Som överdomare började tankarna gå, hade laget startat med 8 eller 7 ryttare, den här konstiga procenten blev viktig. Eftersom jag har tur så blev inte detta avgörande, det löste sig i slutändan och lagets placering blev densamma oavsett 7 eller 8 ryttare. Tyvärr tror jag inte riktigt på regelverket, inte förrän omhopppningen mellan 7 lag (av elva startande) + 7-8 deltagare i varje lag så vet man inte vem som vunnit förrän sista ryttaren ridit.
Slutade dagen med ett allvarligt samtal öga mot öga. Skånedistriktet är ett himla revirpinkande, i boendet och vänner har det varit öppna famnen men i domarkåren (inte alla) är det skitsnack, det finns ju de som har domeriet som stadig inkomst. Jag lever efter principen att hut går hem men ibland behöver man ta konflikt. På tre veckor ha internationell tävling, regional häst och ponny division 2 är super, 8 timmar i blåst idag känns meningsfullt med taggade ungar.

Vellinge lördag 18 september
Fredag i hård blåst och banan blev som "Hela havet stormar". Värsta domarvädret när hindren blåser ikull och farligt är det.
Vellinge har ett hinder som är en kopia av Södra Åkarps kyrka. Själva Kyrktornet är ca 2½m högt och allt blåste omkull med ett brak. Med förenade krafter restes det, sen fick banbyggare Jonas Holmberg stå och stötta det, synd jag inte kunde ta foto av en man som stöttade Svenska Kyrkan i storm. Intressantast var klassernas B-avdelningar. Många namnkunniga ryttare ute med sina unghästar, fäste mig vid Piia Pantsus 5-åriga Azalea.
Lördag morgon, ledig dag trodde jag. Vellinge ringde och undrade om jag kunde rycka in. Var på plats när vi började kl 10. Nu blev det stormigt och framhoppningen som var sand rök så man fick sand i ögonen och näsan. Vi fick vända på hindren så man hoppa i medvind.  Sista klassen 1,40 vanns av Fredrik Jönsson.  Domare Annika Pihl försökte avbryta ritten i omhoppningen men det hördes inte i stormen. Fredde svikta inte fastän banpersonalen knappt hann upp med nerblåsta bommar. Sen fick jag en dum idé. MediaMarkt sålde Wii spelkonsoler för 900:- mellan kl 18-19. Var där 16.45, lyckades sno en parkeringsplats varpå en snuvad bilist hängde sig på tutan i 2 minuter. Sen kom 4 män ut skrikande "Du idiot" och dunka på biltaket. Det var bara att hålla med men flytta på bilen gjorde jag inte. När folk började samlas försvann de. Inne i Varuhuset ropade trängd personal vid kaffebryggarna på vakter, till höger fullt slagsmål om billiga stekpannor. Lyckades hitta kön till Wii, 1000 pers redan, svartgula plastband och vakter - tror de var beväpnade.
Fasa! Bakom mig hamna de fyra som jag snott p-platsen från, vi blängde på varann i 1 timme och när jag kom fram var konsolerna slut och kom hem med en dyrare. Hemma börja jag läsa på Ponnyallsvenskan div 2 regler för jag ska till Stävie i morgon. Om man är 8 i laget och alla går felfritt får man 100% om man är 6 i laget och 5 går felfritt får man 83%. Bedömningen är A med omhoppning!? Är man 8 i laget får alla hoppa om men 3 räknas. Försökte med papper o penna att göra exempel, fick ringa Fredrik Reuterskiöld som varit med och gjort reglerna. Med viss möda lyckades jag begripa tänket. Blir en spännande morgondag


Henriksdal söndag 12 september
Äntligen fint väder och mycket folk. Började dagen på bana två med tröstklasser, klasser för de som inte gått till finalen. Då hände katastrofen, datorerna packade ihop, sekretariat och båda domartornen. Sände en tacksamhetens tanke till Fristedt som lärt mig att alltid ha ställningsprotokoll. Till den kommande klassen fanns som tur var preliminära startlistor ute så ringmaster fick en och vi en så hade vi telefonkontakt med varandra om vilka som kom till start. Lappar till ställningsprotokollet rev och skrev jag varefter vi såg vilka som kom in. Äntligen lite sport att föra protokoll när inte datorer sköter allt, riktigt kul. Så småningom fixade allt sig men det var lite svettigt.

I sista GP-klassen lite dramatik i winning round när Rebecka Hallberg Fischer satsade allt och ur sväng inte hann hoppa utan ekipaget gick ikull, som tur var gick det bra. Vann gjorde danska Regitze Ericsson och eftersom hon har svensk pappa så kämpade Knatte/speaker med att få henne åtminstone halvsvensk. Vi hade funderingar på att hissa skånsk flagga, den är ju röd med gult kors, men vi avstod klokt nog. Så kom den trevliga stunden när alla kramas och vi berömde verkligen Paula och Ragnar, som de jobbat!

På tävlingen såldes jättefina huvtröjor, framtagna just för Baltic Cup. Paula hade ett par kvar i små storlekar som jag fick så i morgon vet jag två små killar som blir glada. Så packade vi trädgårdsmöbler. Även Annika Pihl hade handlat så vi släpade och bar. Inte sjutton gick mitt bord in i bilen så det blev att leta balsnören och knyta upp bakluckan. Nästa helg ska jag både till Stävie och Vellinge så lite blogg hoppas jag det blir.

Henriksdal lördag 11 september
TomTom sa att jag var framme 07.54. Enda personen jag mötte var Ragnar Bengtsson som gick runt och städade och släpade soptunnor. Inte undra på att allt blir så super, han och Paula jobbar dygnet om och orkar dessutom vara trevliga. Gick banan med Fredrik R sen hann vi med en kaffe med resten av gänget innan vi började kl 9.
Prisutelning och  vinnaren red samtidigt fram ny ponny för att starta på stora banan. Så pappan fick leda in en tom ponny och gladare pappa har vi inte sett, under nationalhymnen stod han och pussa på ponnyn. På alla prisutdelingar får pappa/mamma till vinnaren en svart t-shirt med text " I produced a winner" Eftersom det är många klasser/kategorier börjar T-shirten synas på många glada.

Knatte Gårdlund är speaker och tyckte att ryttarinnornas långa hår borde vara uppsatt. Säkerhetsrisk, ramlar de av och hästen trampar på håret kan de bli skalperade. Eftersom Knatte nu uppvisar ganska stor kal fläck och dessutom satt upp resten i liten tofs där bak sa min mun - och när blev du trampad? Aj, aj, karlar som är så känsliga, hoppas han hämtar sig.
Vet inte hur jag skötte dommeriet men fick sex danskar först, så sex danskar in till prisutdelning. Annika Pihl skötte sig bättre, svenska Moa Rautenberg vinnare individuellt och med i svenska guldlaget.

Henriksdal fredag 10 september
Allt var lugnt tills det blev dags för prisutdelning. Vi anropade ringmastern via walkie talkie om de var klara för inmarsch för då ska vi sätta vi på musiken.  En häst har fallit ikull, svarar han. Alla kastar sig mot fönstret, Jaana drar ner musiken, är den död?? Bara ploj, de var inte klara än för inmarsch bara. Vi kommer att hämnas!

Enligt programmet ska vissa klasser gå på lilla banan och vissa på stora banan. Vi skiftade idag för att alla skulle få chansen hoppa vattengraven, tyvärr var vår danska /superbra/ banbyggare Bo Bak Andersen inte fullt informerad så han fick jobba hårt med två banor samtidigt.

Två timmar "ledigt" tog jag stallpasset och vandrade runt i stallarna. Många danskar har blivit goda vänner så det blev kramar och pratstunder. Alla var helt lyriska över tävlingsplatsen. Trots dagens duggregn funkar allt och stallarna, staketen och vakterna uppskattades. Bland utställarna hittade jag 4 svarta positionstolar med röda dynor samt svart bord. Prutade hämningslöst med Granelunds Outlet, stora lyckan när han räckte fram kardan och gruppen var min. Fredrik Reuterskiöld har lovat hjälpa mig med hemtransport.

Gårdagens välkomstfest var lugn, många hade varit uppe tidigt och åkt långt. De hästar som var till ombesiktning var fräscha på morgonen.
Lördag morgon börjar jag klockan 9 på lilla banan som speaker. Lustigt nog har man byggt stort domartorn till stora banan och litet domartorn till lilla banan fastän banorna är ungefär lika stora. Med alla datorer så är det bara ståplats kvar vid lilla banan men då är det lite sport att få allt att funka.

Henriksdal torsdag 9 september
Dags för Baltic Cup, juniorer och ponnyer från de nordiska länderna. Körde fel på vägen dit, när TomTom säger sväng vänster om 500 m ska man vänta 500 m innan man svänger, det gjorde inte jag.
Henriksdal är en fantastiskt fin anläggning, härliga ytor för parkering och stallar samt två kompletta tävlingsbanor. Hästbesiktningen startade kl 15 i halv storm. 360 hästar/ponnyer, tiden utsatt till kl 18 och vi jobbade på till 19.00, då i full storm. Då hade vi ca 110 hästar kvar till i morgon, undrar hur det ska gå, tävlingarna börjar kl 09.00. Några hästar lite stumma i benen, en del har haft lång resa men det är bara två till ombesiktning. 
I kväll välkomstparty för ryttarna, när jag åkte hem var det horder av ungdomar på väg till Festtältet och stämningen var hög.
Rapport i morgon.

Älmhult söndag 15 augusti
Så fel det blev, Mynta är betäckt med Vivaldi inget annat. Varm o härlig lördag kväll i Älmhult, inget regn. Vi minglade och hade supertrevligt.

Dessa ankor, kolla bilden, ideerna haglade. Vi måste ha anktåliga hästar, vilka hingstar kan man avla på, finns det någon stolinje? Breeders måste utökas med prestation på anktålighet, ni märker vilken kreativitet vi hade. Hästarna hade nog mindre bekymmer med ankorna än ryttarna. Ankorna fanns ibland på stora plastmattan och ibland i de mindre runda plastmattorna glatt simmande. Vi måste ha in godkänd ankstorlek i TR genast! Jörgen berätta om ryttaren som krävde att Flyinge skulle fånga in storkarna och ha dem i hägn under Breedersfinalen för hans häst blev skrämd.

Eamon Hickey gjorde en  stor insats på lördagen när hästen i trailern fick panik. På söndagen kallade vi honom till domartornet precis innan sista klassen startade. Snälla Eamon kom helt skrämd och undrade vad han gjort men publiken gav honom jätteapplåd och så fick han en speciell anka som dagens hjälte.

Jag hade intervjuat alla ryttarna i Ikea Cup-klassen om deras Ikeavanor samt om de kunde skruva ihop grejerna. Så när klassen började fick publiken höra vilka som fått hjälp av svärfar eller mamma eller en ryttarinna som ännu inte fått ihop byrån hon köpt. Kul blev det, t  o m ryttarna skratta.
Jörgen Larsson vann, inte bara klassen utan även horsemanshippriset = röd kudde i form av hjärta med armar (Ikea). Så fick Annika överräcka domarpriset, ankan längst till höger på bilden att ha hemma och vänja hästarna vid. LarsGöran Winqvist tog meetingpriset. Guldläge för Älmhult att bo nästgårds med Ikea, deras cafeteria ser ut som klippt ur Ikeakatalogen. Bokad till nästa år, ser redan fram emot att få komma dit.

Älmhult lördag 14 augusti
Sorry ni som valde fel tävling, idag har ryttarna ridit utan kavaj, nu har vi tropisk kväll. Alla grillar o minglar, vi går fortfarande tunnklädda kl 21.30 Verkar som Jörgen Larsson har största grillgänget men så vann han ju även idag.
Tävlings- och framhoppningsbanan här är anpassade till naturen, inga rektanglar med vita staket. Banbyggaren Harri Airosto har förstått utnyttja strukturen så ryttarna är helnöjda och publiken satt kvar till sista ryttaren = 17.30 en lördagskväll.

Träffade Lundbäcks gamla hästskötare, Mynta bor hos henne på Orust och väntar förhoppningsvis sitt 4:e föl, betäckt med Martini. De två första har nu flyttat hem till Norrköping, hoppas få se Helena på Myntas föl så småningom. Hamna i intressant diskussion med en av våra största uppfödare, kan problemet vara att uppfödare tänker långsiktigt och ryttare/grenledare kortsiktigt? Den ena ser resultat framöver den andra vill ha resultat genast?

Katastroftillbud har vi haft när en häst fick panik i transporten och sparkade sönder allt inklusive sig själv. Hästar som leddes slet sig och en kort stund var det kaos. En hästrädd dam fångade en häst o ropade på hjälp men släppte det gjorde hon inte. Skadade hästen togs om hand av veterinär och har nu åkt hem, mest skrapskador har vi hört.

Domartornet här är beläget inne på banan ovanpå en gräsbank ca 2 m upp. En tidshoppning med tuffa svängar gjorde att man använde banken i svängen i stället för att rida runt, lite schockartat när man fick en häst i fönstret 2m upp, men publiken gillade det verkligen. Lina Kringstad, vinnare från Ribersborg igår, här idag, kom 2:a.

Klubben har länkat sin hemsida till min blogg, trevligt!

Älmhult fredag 13 augusti
Efter regnig helg i Hammarö, regn i Trolleholm,  onsdagstävling damgolf i ösregn  (5 timmar) trodde jag regnkvoten var fylld men icke. Torsdag natt med åska och störtregn. Upp klockan 5 och backspola poolen som höll på att rinna över, packa bilen och hämta upp Annika Pihl kl 7. Vägarna till henne helt sönderregnade.
Körde till Älmhult där tävlingen började kl 10. 3 unghästklsser först, var överdomare och kollade bakbensdamasker, nu börjar nya reglerna slå igenom, allt lugnt. Sista klassen för dagen, 41 starter varav 9 var Jörgen Larsson, han hade alltså var 6:e start ungefär. Han var inne i tid med varje häst, kom 1:a 2:a 3:a och 5:a (bland de 6 främsta) hela tiden med ett vänligt ord till insläpparen. Heders Jörgen, snyggt jobbat.
Till kvällen fanns det ett rum och en husvagn ledigt, bussiga Annika tog husvagnen och jag fick rummet. Kul höra om Annikas Frankrikeäventyr, man ser inte lika hårt på användning av spö som vi i Sverige gör men Annika satte ner foten, det tror jag faktiskt att de uppskattade.
Bloggar i stallet, trådlöst nätverk på låsta stallkontoret men genom väggen går det att komma åt det. Pizzadags i husvagnen sen tidig kväll.

Hammarö söndag 1 augusti
Söndag kväll, hemresan gick super, hemma 23.00. Körde själv ända till Landskrona men där överlät jag mörkerkörningen till Annika Pihl.
Danskarna vann stort sista dagen (i solsken). Fastän jag höll alla tummarna för Piia Pantsu unnade jag danskarna segrarna för de har inte klagat en sekund och alla har de stannat kvar. Oavsett inställt eller flyttat mellan banor så har de nickat ja och varit trevliga.

I går morse försökte vi ju flytta till sandbanan men det blev ett himla liv på några svenskar, det var för hårt och det gick inte att hoppa en internationell 1.35-hoppning där inte. Så vi sköt på första klassen 2 timmar och flyttade int. hoppningen till fiberbanan som faktiskt blivit riktigt bra när sol och vind gjort sitt.  Sen tog vissa ryttare ut andra av sina hästar och hoppade nationell 1.40 derbybana på den "hårda" sandbanan = 18 språng plus omhoppning. Man undrar??

På internationella banan kämpade Kim/Equipe med att fixa musiksnuttar till de som gick felfritt. Mest lyckat när Sandra Carlsson med Tom Jones gick felfritt och Tom Jones (den riktiga) klämde i med "Sexbomb"

Det är intressant med det nordiska samarbetet, att jobba ihop med danska, norska och finländska domare. Dels lär man sig språket dels får/delar man med sig idéer. Norge ger ut internationella reglerna i ett suveränt bra häfte som vi har fått. Även stewarderna kom från nordiska länderna. Norska Bård hoppas jag vi får se mer av i Sverige.

Ingen har bokat mig till SM så därifrån ingen blogg. Annika Pihl packar om och åker till Frankrike i veckan och jag ska till Trolleholm, veckan därpå ska vi båda till Älmhult så mer blogg blir det.

Hammarö lördag 31 juli kväll
Äntligen var vi igång och banan höll jättefint. Även publiken infann sig. Domartornet är beläget vid gräsbanan, egentligen tävlade vi på gräsbanans framhoppningsplan vilket innebar att domartornet är placerat långt ifrån verkligheten. Med öppet fönster där man får stå framåtlutad funkar det bra och det var trevligt få närkontakt med ryttarna som skrittade framför oss på väg till/från tävlingen, hann byta ett ord med dem.

Efter allt regnade trodde vi inte på stewardchefen Maria Hernek som ville att det skulle vattnas på framridningen men vinden blåste torrt. Vi som gick upp 5 i morse är nu trötta, om vi ska stanna på tävlingsplatsen o äta eller till hotellet verkar vara viktigaste frågan. Prognos regn i morgon fm men vi börjar kl 8 som planerat och med största sannolikhet på samma bana.

Hammarö lördag 31 juli 09.00
Vaknade halv 5, iväg till tävlingsplatsen kl 6. Regnat hela natten, Sjöbanan under vatten och alla hinder omkullblåsta, vinden ligger på rätt in från Vänern. Veterinären ansåg inte banan vara i skick för hoppning.

Arrangören beslöt flytta på unghästarna - Yuongster tour - och köra internationellt på den banan. Ryttarna ansåg den banan för hård för högre hoppning och youngsterarrangörerna var lite upset.

Precis innan vi skulle starta nytt besked, internationella hoppningen uppskjuten till klockan 12, nytt besked klockan 11 då banan ska besiktigas igen, d v s Sjöbanan igen då. Kört tillbaks till hotellet för att få frukost och börja om dagen. Just nu känns det lite slitigt med alla besked fram och åter, hoppas verkligen vattnet blåser bort så vi äntligen kan hoppa.

Hammarö fredag 30 juli, del 2
Det har just beslutats att vi kör i morgon och det blir på Sjöbanan. Regnet öser ner fortfarande men enligt de förhållande som råder just nu blir det tävlingar.
Nu ska det prepareras igen, sen ska det ska dit ett domartorn (hur man nu ska lösa det), el mm. Det blåser kraftigt så regnet kommer från sidan, jag är inte avundsjuk på banpersonalen som i natt ska bygga bana.

Alla trängs just nu runt små bildskärmar där man följer Sverige i superligan. Just nu har vi riktigt trevligt, trångt o varmt i cafeterian o vädret är så extremt så det är bara att gilla läget.

Vi har möte 06.30 i morgon bitti, hoppas att vårt beslut står fast då. Ryttarna säger de sitter kvar i sina hästbussar och läser min blogg så de vet vad som händer, känns lite ansvarsfullt. Just nu kom Lindelöw o fråga om jag uppdaterat - så klart.

Hammarö fredag 30 juli
Till hotellet, tvättade långbyxorna i handfatet. Inget bord ledigt påstod servitrisen men då hade hon aldrig träffat hungriga hästmänniskor för när hon kom ut från köket nästa gång hade vi ordnat långbord för 10 pers (med hjälp av övriga gäster som glatt flyttade ihop sig).

Framåt 23.30 började vi diskutera vem som var bas för Ridfrämjandet vid sammanslagningen med SRC. Handlingskraftiga som vi är ringde vi hem till Sarah Thunholm och Tessie Sjöstedt och väckte upp dem. Ingen visste.
Ringa Anders Ekberg?? Lite sjävlbevarelsedrift hade vi så vi avstod.

Fredag morgon sen frukost sedan upptäckte jag och Annika Pihl bubbelpoolen. Ut på stan å köpte baddräkt sen hade vi en skön timme.

Kl 2 åter på tävlingsplatsen, hela Ground Jury inspekterade banorna. De har jobbat otroligt med underlaget, och även veterinären Roland Werner gav klartecken för tävlingar i morgon. Ett bra tips är att man kommer att få rida hästarna i 2 klasser i morgon. Troligen flyttar vi till sjöbanan, samma bana som man fick använda i SM förra året. Dagens "förlorade" prispengar kommer att läggas ut på lö-sö klasserna. Hästbesiktningen pågår så nu är vi på GI.

Prata med Niklas Arvidsson som ramla av igår, föll illa, han landa med struphuvudet på en bom. Han är ok men har ont när han sväljer, skönt det inte blev värre. Kl är nu 16 och regnet öser ner igen och Anders Ekberg visste att namnet vi letade efter var Lennart Wallin. Nu vill vi ha torkväder!

Hammarö torsdag 29 juli
Regnet öser ner, stallar och tävlingsplatser står under vatten. Morgondagens internationella tävlingar inställda. De nationella ska man fösrsöka flytta inomhus och hästbesiktningen flyttad till 15.00 i morgon. Arrnagörerna sliter verkligen, stackars dem med alla problem vädret för med sig. Vi är alla riktigt dyngsura. 
Hemma i Skåne har det inte regnat sedan 19 juni så det här blev en chock.

18.45, nu har vi ryttarmöte, fredagens klasser ställs in och lördagen och söndagen går som planerat, inga ändringar i klasserna. Nu blir det hotellet, varm dusch och kläderna på tork. Vi kollar på norska vädertjänsten, dåligt väder bjuder de på även i morgon.

Nu ska det grävas kanaler och slamsugas, sen ska allt från datorer till hinder flyttas.  Smart norsk banbyggare har ritat banor för alla arenorna för säkerhets skull så där är inga problem att flytta till sandbana. Alla jagar spån, vissa boxar har 2 dm vatten! Vi håller alla tummar som finns för att det ska lösa sig.

Falsterbo söndag 11 juli

Tidig morgon i Falsterbo, tidigt för att njuta av sista dagen. När tävlingen var igång stegrade sig en häst över stewarden Niclas Sverre på framhoppningen. Niclas är cirka 2 meter och fick hela hästen över sig. Han kastade sig på marken, kravlade ut under staket och kvar på banan stod bara hans två skor! Vilken reaktionsförmåga!

Barbackahoppningen fick avbrytas på 1.80 för då var vi i topp på stöden. Tina Lund hade en shabrakliknande filt och filtgjord på sin häst de andra var helt barbacka. Lite konstigt men det visade sig att de andra ryttarna gått med på det när pappa Lund haft motiveringen - Tina är inte så välbolstrad där bak. Guldstjärna till de ryttare som ställer upp och bjuder på sig själva, de cyklade, körde trailer och hoppade.

Tyvärr gick Ride and Drive på hoppbanan samtidigt som Hästen Cup på dressyrbanan, Hästen Cup är en partävlig där dressyrryttaren hoppar och hoppryttaren rider dressyr. Vi sprang ut och in i dörren för att hinna se allt men publiken missade lite.

Så fick vi sluta med svensk seger genom Roffe i GP:en. Roffe gjorde ett extra ärevarv med galoppombyten i varje och sedan vartannat språng, sånt älskar vi.

Katastrof när Jan Fristedt meddelar publiken att man får köra i bussfilen in mot Malmö. Här har jag kört ensam i bussfilen i 2 dagar, nu fattade alla andra att man får köra där. Sedvanligt kramkalas avslutar vårt Falsterbo.

Falsterbo lördag 10 juli

Lördagen var lugn förutom jobbet som domare på vattengraven. När Linda Hed fick en markering på plasticinet och jag visad röd flagga buade publiken på läktaren. De trodde säkert att det ska plaska för att bli fel. Vi skär ut plasticinbiten och skriver på hästnumret och spar biten så att den som vill kan kontrollera efteråt.

Träffade Lindas mamma Marianne på söndag morgonen och fick då veta att Linda hört buropen och trott att de gällde henne, att hon ridit fel eller att hon gjort något fel och hon blev helt störd. Så där stjälpte publiken mer än de stöttade för sen hon fick ett nedslag till.

Falsterbo fredag 9 juli

Kom hit tidigt för att undvka köerna, och vad upåtäckte jag? en död häst på banan som togs om hand samtidigt som en svårt skadade ryttare. Lyckligtvis var det en övning och inte på riktigt. Bra att man tänker på alla eventualiteter!

Vid dragningen av startordningen för Nations Cup tyckte Roffe inte att startnummer 1 var en höjdare men Annika Pihl sa - först på startlistan, först i resultatlistan och de samtyckte han till. Vem kunde drömma om att han skulle lyckas.

Ser enkelt ut i tidningarna att Gösta Asker sammankallade lagledarna för att få med Helena L i laget men som han slet i 30 graders värme. Han var svett! Varmt i domartornet vi ligger rakt i solen och kan inte öppna dörren för alla pappers skull.

Domarna ska godkänna banan innan ryttarna släpps in och för att hålla tiden fick vi nästan springa runt, ryttarna trampade otåligt bakom oss. Fullsatt Falsterbo med svenska insatser som det tog en stund innan man begrep hur bra de var. När Malin började med 4 fel tänkte man, shit nu är det kört men när all andra fick massor fel visade det sig att 4 fel var ett superbra resultat. När svenska ryttarna gick i mål och publiken reste sig och applåderade fick man rysningar trots värmen.

Många tramp i vattnet blev det, lördag är jag vattengravsdomare i Derbyt, spännande att stå på banan då, man kommer så nära i stället för att sitta i domartornet.

Falsterbo torsdag 8 juli

Körde hemifrån kl 7, första klass kl 09.00, sedan ponnyhoppning och sedan 1:a kvalet till derbyt. Höll naturligtvis på svenskarna men det var motigt, Douglas Lindelöw och Malin Baryard felfria. Jag faller i trans när jag ser Marcus Ehning rida, de andra väckte mig och tjatade om 4 fel. Oj vad fint han rider, en riktig högtidsstund att se honom.

Efter det hade Caesar von Waltzel party i trädgården i Skanör, skönt att få mingla lite lugnt. Efter det lite hjärnsläpp, när man varit koncentrerad hela dagen blir det lätt så, man orkar bara inte tänka.

Falsterbo onsdag 7 juli

Glömde helt enkelt onsdagens blog. Sen kväll är ursäkten samt huset fullt av gäster. Började 12.00 som överdomare på Amatörtourens final, nu var det ryttarnerver både på framridningen och på banan. Det revs och vägrades av de som tidigare gått felfritt i försöken men bra klass blev det. Därifrån till hästbesiktningen. Lite förvirring vad gällde tiderna så innan hopphästarna var klara dök dressyrhästarna upp. Alexandra Ekberg sorterade upp och ropade ut vilken sort som kom in på besiktningen. En häst till ombesiktning och 5 nya som fått lov komma morgonen därpå. Därifrån till sekretariatet och rätta upp hästförteckningarna, många ryttare hade med sig andra hästar än de som var anmälda.

Hann sedan se en del av Huntingen. Måste ha varit rekordpublik, det fanns knappt möjlighet att ta sig fram gående. Nu ordnar vägverket koning av vägbanorna så på morgnarna är det 2 filer till Falsterbo sedan konar man om på eftermiddagen så det blir 2 filer in mot Malmö, genialiskt - blir inga köer.

Falsterbo tisdag 6 juli

Första klassen på morgonen, första startsignalen - domaren Anna Lindqvist ryckte av snöret till skeppsklockan. Janne Fristedt fick rycka in med gamla hederliga "Var så god och rid". Karlarna ut på läktaren och knöt ihop flera band sen funkade den hela dagen.

En 5-åring lös på banan efter avfallning, hoppade ut från banan, över framridningen och vidare vägen mot stallarna. Otroligt nog gick det bra, hästar, människor och bilar i massor på längs vägen. J

Jag dömde dagens sista unghästklass, 139 starter. Allt lugnt, blev riktigt spännande på slutet eftersom 20 skulle gå till final. Gårdagens och dagens resultat lades ihop men 4 fel igår och 0 fel idag var bättre resultat än 0 fel igår och 4 fel idag eftersom dagens klass var svårare. Så även om man slutade på 4 fel totalt blev det ett våldsamt räknande, Jan ville meddela direkt om man var klar för final eller inte. Sist ut Malin Baryard, hade hon gått nolla hade hon tagit finalplats men 4 fel gjorde att Niklas Arvidsson tog den i stället.

Träffade Bo Jenå som tycker bloggandet är kul och vill ha med dresssyren. Han lovade "backstage information", det ser vi fram emot.

Holländarna har anlänt, de har de internationella resurserna för tidtagning mm. Det bara väller in datorer, de kör tidtagning/resultat med dubbla system.

I morgon är jag överdomare och sedan del av hästbesiktningen för de internationella hästarna. Hopphästarna besiktigas klockan 13 och dressyrhästarna klockan 17. Sedan har dressyren offentlig träning, nästan roligare än tävling. Shit vad tiden går fort, dagarna bara försvinner.

Falsterbo måndag 5 juli

Försöker svara på alla mail, blir sena kvällen, kul att så många hittat bloggen. Klockan som klarar 2 faser är från Silva, det står 100 upptill och coach nertill. Inköpt i vanlig sportaffär, man kan gå in på Silva på nätet och kolla.

Började 9 i morse med 159 st 5-åringar. Märktes att det var unghästar, avfallningar både på banan och på framhoppningen gjorde omkastningar i startlistan.

Tufft tidschema med tre inlagda pauser på tillsammans 35 minuter för att preparera underlaget och nästa klass starta 14.30. Maxtiden i klassen var 66 sekunder och vi låg länge på en snitt-tid per ekipage på 101 men pressade den till 99 sek/ekipage och höll tiden, klassen var klar 13.56. Jan Fristedt försökte hålla vad med mig att jag inte skulle klara 99 sek men den mannen håller man inte vad med. Lite surt när jag sen lyckades. Största incidenten en häst som kom lös med tränset hängade under magen. den rusade runt på banan och slog hela tiden efter tränset. Som tur var gick tränset sönder innan det hände en olycka.

Vi har suttit bra i domarrummet vid dressyrbanan eftersom det finns tak utanför så har det varit svalt. Känns som alla på läktaren stuckit in huvudet genom fönstret och hälsat, supertrevligt. Min tur att ha sovmorgon tisdag, 14.30 klassen börjar jag och i morgon flyttar vi in på stora banan och dressyren tar tillbaka sina domäner.

Rider ni unghäst - tänk på reglerna för damasker, det är hela tiden onödiga problem. Regler finns i TR och gå inte på säljare som säger att damaskerna är godkända, kolla själv måtten och att det inte är elastiska remmar.


Falsterbo söndag 4 juli

Många frågar efter min klocka som klarar två faser, glömt den i Falsterbo men i morgon ska ni få namnet på den.

Guldstjärna till Lisa Eliasson som vann dagens Amatörtour. Så ska en prisutdelning gå till, strålande glad, vinkade till publiken i flera varv och showade lite.

Hann få lite mat under invigningens halvtimme, till Jan Fristedt och Equipe-killarna fick vi ta med mat tillbaka till domartornet, de hann aldrig gå ifrån. Jan hann äta mellan amatörernas omhoppning och 7-årsklassen.

Kingsland 7-årsklassen slutade i förvirring då den ena efter den andra ryttaren avstod från omhoppning eftersom de redan var klara för final. Det räknades och diskuterades. Till slut var det ingen kvar av 13 stycken. Jag förstår båda sidor, ryttarnas och arrangörens. Klart att ryttarna vill spara sina hästar så långt det är möjligt, de har hästägare och sponsorer att ta hänsyn till. Men, arrangören har också en sponsor att värna om, en som i det här fallet har ett stort åtagande. Ingen omhoppning, ingen prisutdelning, kanske ingen sponsor till nästa gång. Sponsornamnet har nog gått hem hos oss alla, kanske ännu mera nu.

Tråkig nyhet att Peder Fredricson nog inte hinner bli återställd denna vecka, hjärnskakning rapporteras.

Tydligen läser polisen min blogg, i kväll flöt trafiken super. Verkar som de hittat vår goda funktionärsmat också, man sitter trygg på den serveringen!

Börjar 09.00 i morgon, gäller att passa in resan så man inte blir stående i broöppning, måste passera bron för klockan 8.

Falsterbo lördag 3 juli

Inga köer, gott om parkering, åter en sådan där morgon då man får runt och kramar gamla bekanta. Ursnygga funktionärkläder, hade turen få en tröja. Kramade Ulrika Hedin som kom på cykel. När hon trampade vidare öppnar en karl bildörren precis framför henne, ryttartakterna sitter tydligen i för hon greppa bildörren med höger hand o räddade sig.

Skeppsklockan som vi använder för startsignal hade en för kort sladd från kläppen men vi räddade situationen och förlängde med halsbandet jag hade kvar från Strömsholm. Fick present av Annika Pihl, en suveränt tidtagarur som tar två faser, man ser tiden för båda faserna på klockan!

Vi har avverkat första omgången av Amatörtouren och 7-årschampionatet. Två små malörer, nästa startande ryttare rider i vägen för den tävlande, det ska inte hända på så stora ytor och så hade vi ett hinder som verkade stå i vindriktningen för det blåste totalt omkull två gånger.

Hörde att Peder Fredricson skadat sig vid bankträning inför huntingen, hoppas han blir ok snabbt. Superväder, körde hem 15.45 och då har polisen totalkontroll innan Höllviken. Kändes surt, barnfamiljer från stranden och hästtransporter och mer än 40 minuters bilkö, det hade varit bättre de släppt in oss i bussfilen och hjälpt till vid rödljuset.
 

DRAMMEN, söndag 20 juni

Fint väder! Jag började dagen på bana 2 med Youngsterfinal, 6-7-åringarna. En trekombination visade sig svår, nästan alla rev b-hindret. Karl-Jakob Ingvarsson med i omhoppning och red super. Tiden höll till seger. Extra kul att vara prisutdelare till svenskar. Speakern glömde nationalsången, jag pekade mot flaggstången där de stod beredda men hon fortsatte med andrapriset. Hoppades hon skulle fullfölja prisutdelningen och ta nationalsången före ärevarvet men icke, hon avbröt när hon blev påmind om det och så backade vi tillbaks till vinnaren.
Lite malligt komma tillbaks till huvudarenan och alla frågade hur det gått "Svensk seger så klart, självklart ordnade vi det".

Fick en stund i solen innan Grand Prix-finalen. Visserligen skulle vi ha 10 till andra omgången men är det GP och final så ska klassen inte gå för fort, publik och sponsorer ska ha sitt. Victoria Wallenstam satte alla på plats och än en gång fick jag glänsa med "Svensk seger, så klart!"
Vid prisutdelningen bad jag Victoria stanna efter ärevarvet så jag fick ta bild, jag hinner ju aldrig ta hoppbilder. Har med svart kavaj för att vara snygg som prisutdelare men svarta skorna tog stryk på den våta/vattnade fiberbanan.

Fint sluta Drammen med svenska flaggan i topp, stora kramkalaset avslutar alla tävlingar sedan skjuts till stationen. Tåg till Gardemoen där det blev hamburgare. Baxnar i kassan och tror man har köpt restaurangen, så dyrt är det i Norge.

Nu ska det firas midsommar, i min lilla by firar vi i tre dagar och det är som Bullerbyn fast på riktigt. Nästa blogg blir Falsterbo, sommarens höjdpunkt!

Lördag

Började i ösregn med ponnyhoppning. Mitt i tidshoppningen kliver banbyggaren ut framför en ponny, tvärstannar o snurrar runt. Helt elegant rundar ponnyekipaget Bo Bak och fortsätter. Bos min var helt underbar. Nästa klass, vi hjälptes åt, jag flaggade in hinder. Upp i domartornet, där upptäcker vi att det var fel klass till fel bana. Byggt i 2 faser, visst skulle det vara tidshoppning. Snabbt ändrades om till att man skulle hoppa hinder 1-11. Ut med informationen.
Koll i FEI-reglementet - det skulle vara omhoppning! Det fixades snabbt och ryttarna fick gå banan före omhoppning och det blev kanonbra.

Norskt mode - varför sätter man tofsar i manen? Ungefär som det ska flätas sätter man gumminoddar i manen, hästarna ser ut som indianer. I GP blev det dramatiskt genom en dansk häst som gick ikull och fastnade i bommarna och tygeln och blev liggande. Det redde upp sig, den haltade lätt på utvägen. Amorina gick super och tog en andraplats.

Speakern envisades med att kalla Udermus för Undermus. Bruce Goodin vann och i festtältet satt Pia Levin och fru Ulrika och beundrade priserna. Bruce fick en god middag. Hemma på hotellet samling på rummet, skickar bild som platsar i tävlingen om hur många som kan få plats i litet rum. Klockan blev 24 innan sängen.

Torsdag 18 juni

Vilken start, högtalarna var tysta, signalerna funkade inte. Datakillen lyckades fixa en signal från dator som vi ställde i ett öppet fönster. Kloka karlar kom och snart hade vi ljud igen. Speakern fick jobba i kapp och lagom till prisutdelning funkade det igen. Bytte till bana två och juniorer. Då utbröt storm och regn. Allt blåste ikull, enbuskarna stjälpte tidtagningen och dessutom hade vi en nitisk kille som sprang rakt i banan för att lyfta bom utan att se sig för. Man blir helskärpt och får totalkoll på allt under sådana förhållanden.

Tillbaks till huvudarenan, Shane Carey fick bada i vattengraven, Emma Emanuelsson trea
i klassen. Dyker upp en kille i domartornet som säger till speakern - du måste fylla på diesel i aggregatet sen - och får till svar - ser jag ut som jag äger BP -
stora skrattet.

Vi har en härlig speaker, när ryttaren gått felfritt men fått ett tidsfel konstarerar han lugnt - du red för långsamt. Vid prisutdelning verkar ryttarna har missat det här med Showjumping, var är showen? Sponsor i sista klassen var Porsche. Prisutdelning, Danmarks kändaste bad att få slippa, en hade ingen häst. Under nationalhymnen sitter vinnaren med hjälmen i hand, de andra pratar med varandra. Två red ärevarv. Kanske svårt att få intresserad sponsor igen.

Sluta kvällen ihop med domare och banbyggare i mattältet, första goda maten. Vi har fått en supertrevlig kille som kör oss hem och hämtar på morgonen, så 
det är skönt.

Torsdag 17 juni
Åkte med veterinären till tävlingsplasten. Började med reinspection av hästar, fakstiskt flera som inte gick igenom. Vi jobbar heltid eftersom det är två tävlingsbanor. Sista klassen, 88 starter, Tina Lund fick ny startsignal eftersom ett hinder inte var uppbyggt, rev ett hinder och sedan gick en svensk funktionär framför vattenhindret när hon var i anridning så hon stoppade. Efteråt samlades vi i mattältet, inte helt lätt få något att äta 21.30. Trevligt blev det men den stackars mannen som gått i vägen för Tina fick många gliringar.
Slutar dagen på Annikas rum tillsammans med Bo Bak Andersen, banbyggare och Jens Hellmer domare. Nu diskuterar vi ritter och ponnykval, nytänkande och problem/träning. 

Onsdag 16 juni
Jag o Annika Pihl,båda domare - träffade Jaana Alvesparr, steward - på Kastrup. Flyg till Gardemoen o tåg till Drammen. Lika dyrt åka tåg som att flyga!
Taxi hämtade upp oss, vi storskratta hela vägen till tävlingsplatsen, chauffören gav oss skillnaden mellan Norge o Sverige alltifrån olja till Skidskytte.
Direkt till hästbesiktning, 430 häst tog 5 timmar. 11 pers lyckades få mat på hotellet trots att köket stängt, krögaren såg lycklig ut. Vad sägs om Bredflabb!! Det är  en fisk som är bred i käften. På danska heter den Havstaske, eftersom taske betyder väska så ser jag fram mot att få veta det svenska namnet. Har vi denna fisk i Sverige?


STRÖMSHOLM, söndag 6 juni:

Sista dan alltid jobbigast. Så mycket runt omkring: Frisbeeutkast, stipendier, hästskötarpris, Horsemanship-pris - som i år gick till Bruce Goodin - meetingpris, sms-tävling, nationaldagsfirande, bangång med mic och många prisutdelare från olika sponsorer och så tävlingsklasser med winning round och omvända startlistor.

Ponnyallsvenskan kul med mycket räknande, hur blir det om den har 4 fel och den går nolla? Samlat in härlig speekertext till ponnyallsvenskan, så kul när ryttarna själva skrivit om sig. En har en pappa som bara äter skumbananer, en ponny som ska ha nektariner för att hoppa, en ponny har långa hovskägg för han vill ha det.

Uppmana Royne att inte gå banan med Anders Lidbeck. Först red de fel väg båda två sen kommer Anders och gör det en gång till! Överdomaren hade problem med MCR:s stora röda tröjor som dessutom hade huva, inget rätt där. Var säker på att Niclas Arvidsson skulle ta hem GP han rider ju så grymt fort. En tvärnit på vattengraven och Niclas gick i backen, trodde först att han fastnat vid hästen eftersom han släpades med men det var nog så att han inte ville riskera få hingsten lös på den stora banan. För mig blev det hemmaseger genom Piia Pantsuu eftersom Flyinge Hästsportklubb är min hemmaklubb.

Till sista prisutdelningen skulle vi ha in hästarna i omvänd ordning men insläppet hade nog missförstått och skickade in alla på en gång i gåsrad men med 6:an först. Så 6:an Helena Person höll på att hamna i vinnarbåset och jag som börjat med att presentera 6:an 5:an osv fick börja om och göra traditionell utdelning. Blev i alla fall super till slut.

Körde hem till Skåne, hemma kvart i 2 på natten, förmodligen i andra andningen för jag var klarvaken. Under långa vägen hem tänkte jag på Piia som säkert hade glad hemresa med 60.000 i vinst.

Har avdelat en Strömsholmstjej att bevaka fågelungarna, allt var väl när vi slutade. Föräldraparet såg lite chockade ut när ponniernas hejarklackar gick igång. Hästmagazinets läsare ska få veta hur det går. Nästa blogg om 14 dagar då jag är i Drammen.

Lördag 5 juni:

Tuff start. Överdomare och första klass ponny där det gällde at få komma med i laget. Både ledsna, glada och arga ryttare men alla skötte sig fint.

Jag är lite speciell med lukt. En gång gick jag bakom en främmande karl genom hela Åhlens i Stockholm bara för att han luktade så gott. Så varje gång jag träffar Bosse Emanuelsson får han en jättekram och så får jag snusa lite för han luktar alltid så gott. Krama om honom och fick höra att efter Norrköping förra helgen blev han dålig och blev akutopererad för hjärtat med så kallad ballongsprängning. Men här är han i i god form med massa åsikter som vanligt. Kram Bosse!

Efter allsvenskan såg jag för första gången RF:s dopingfolk på en hästtävling, gissar att det var det vinnande laget som togs ut för test. (Reds anm: De prövade Douglas Lindelöw efter SM-segern i Helsingborg i våras).

Fågelrapporten: Mitt under allsvenskan trillade en fågelunge ur boet men vi lyfte upp den igen. Så upptäcktes att boet var rangligt men Caroline som är tävlingsledare ordnade en snickare så nu har de bo med balkong! Dehar växt så nu kvittrar de i stället för att skrika, vi tror nu att det ska bli lyckligt slut. Fixat en tjej som kommer hålla fortsatt koll efter tävlingen, det är många som engagerat sig nu.

Fredag 4 juni:

Lugn dag. Publiken stirrar på oss när 15 pers rusar ut ur domartornet, står och stirrar upp på taket en stund och sen rusar alla in igen. Snart får vi väl förklara i högtalaren att det är fågelungemating innan de börjar tro vi är heltokiga.

Bloggar på en dator från amerikanska försvaret, jag skrek högt när de kasta den i golvet och sedan tvättade av den i vattentanken men den tål tydligen allt. Åt lunch med Segersjös fälttävlansarrangörer, till den fina tävlingen vill jag gärna till sista helgen i augusti. Speakade på fälttävlan, fick en pratstund med bossen Gunilla för att skriva speakertexter.
Fick skjuts med en fyrhjuling ut till kontrollen för fälttävlan. Fick sedan  stå upp hela tävlingen, att sitta längst bak på gallret på en fyrhjuling med en testosteronfylld yngling vid styret som äntligen får uppfylla sin dröm att köra fyrhjuling i skogen kräver sin kvinna.

Förutom att hålla i mig hade jag massor med papper och CocaCola att hålla reda på. Terrängen började drastiskt med ett par avfallningar men sedan flöt det fint. Kul med fälttävlan för det är mycket att hålla reda på så man skärper sig. Rundade av dagen med prisutdelning för fälttävlan 19.15, mycket folk kvar på läktarna, kanonväder.

Torsdag 3 juni:

Yoga på gräsmattan nere vid Kolbäcksån. Jag o Annika tog chansen pröva på. Efter 1 timme var vi utsträckta och avslappade. Full fart till Strömsholm o första morgonmötet där vi gick igenom den kommande dagen.
Första start kl 11, efter en stund upptäckte vi en sädesärla som försökte komma in i domartornet - med en mask i näbben.
Så upptäckte vi ett fågelbo med 6 ungar under taket. Vi jobbade på som sjutton sen utrymde vi domartornet för att hon skulle våga mata. Har just nu gjort avbrott i bloggandet för nu vill hon in igen! Hela dagen utrymmer vi så fort vi bara kan och alla samlas utanför för att se när hon flyger in.

Hoppningarna drabbades av stormvind 2 gånger. På bara sekunder kom en cyklon som rev nästan hela banan.Vi fick blåsa av ryttarna och bygga upp igen. Malin Åkerberg hoppade Agriahindret som exakt i hoppet föll ihop som ett korthus. Hästen såg lätt förvånad ut. Trots detta vann hon klassen, det var tufft gjort. Just nu utrymmer vi igen ny mask på ingång. Mattanterna gjorde matlådor åt oss så igen en trevli kväll i Lusthuset

Onsdag 2 juni:

Lite segt köra E4 igen men körde över Motala som omväxling. Framme i Strömsholm styrde jag till min parkering. Där stod en stor skylt - Parkering för banbyggare! Första person jag mötte var banbyggaren Peter Lundström och han strålade som ett barn på julafton över plojen. Underlaget på stora slottsbanan verkar super och framhoppningen är också åtgärdad - både marken, staketet och dessutom ett stort serveringstält i direkt anslutning.
Mötte Royne Zetterman som redan hunnit motionera 3 hästar.

Vi bor på Kolbäcks Gästis, ingen mat på kvällen så det blev hämtpizza som vi åt i ett lusthus nere vid Kolbäcksånen varm sommarkväll. Jag, Annika Pihl och Jan Stenberg som även här är överdomare. Hoppas många hittar hit, i år verkar allt super.

Söndag 30 maj, Norrköping:

Morgon 05.15, upptäcker att hotellet dukat full frukost så jag kastar mig på telefonen och jagar upp Annika Pihl - domare, Janne överdomare och Peter banbyggare. Vi hinner äta och ändå vara på tävlingsplatsen 05.45. Vindstilla, solsken och bara glada människor. Vi körde ingen musik för att inte reta folket som bor i villor runt tävlingsplatsen. Lätt rörigt i startlistan men den som kom in på banan fick rida, duktig insläppare talade om i WalkieTalkie vem som kom, flöt på bra.

UngdomsGP startade i tid, vi fick ingen omhoppning, lite synd men i gengäld höll vi tidsschemat. Lite strul på prisutdelningen, det skulle vara 5 ekipage in men man skickade in 6, tror inte publiken märkte något. Till GP:n kom publiken, definitivt fullsatt och äntligen kanonväder. Peter Lundström går banan i de vägar som ryttarna ska rida, han har GPS som talar om exakt hur många meter han gått, teknikens under. Bra om han går vilse också. Kollade hans hemsida där han lägger ut alla sina banskisser, jyst att bjuda intresserade på detta, alla mått och vägar finns utritade.

 John Hickey red Consolation på morgonen och innan GP:n mötte jag honom i en gammal träningsoverall. Ska du inte rida GP:n frågade jag. Jodå svarade han, men jag måste motionera också, har varit ute och sprungit en sväng. Bara en dansk gick felfritt i GP:n, ingen omhoppning där heller.

Jag lottar ut biljetter till Globen varje dag. Nu gick de två sista och när jag läste upp namnen på vinnarna tjoade en dam i VIP-restaurangen högt och ljudligt. Passade på att gå och prata med henne, kul med en glad vinnare, ska ordna så hon får göra ett besök bakom kulisserna.

Skulle runt och krama alla vänner innan jag åkte hem, det var så mycket dressyrpublik att det var svårt ta sig fram. Jag körde bil till Gränna, sen tog Annika Pihl över ratten och jag tvärsomnade.

I morgon måndag ska jag läsa på proppen mm och skriva speakertexter till Strömsholm, ska även speaka på fälttävlan och där har Jan Jönson lovat hjälpa mig med fakta om ryttarna. Kör till Strömsholm på onsdag så då kommer ny blogg!

Lördag 29 maj, Norrköping:

Bosse Emanuelsson baxade omkring med sin stora hästbuss, dålig mottagning på parabolen och det var dags för  Formel 1 på TV så det gällde hitta rätta platsen.

Vi slet med söndagens tidsprogram det gick inte ihop sig eftersom dressyren har fast starttid, tyska domaren ska med flyg. Vi räknade baklänges och då måste första klassen vara klar 08.15 för att resten skulle klaffa. Kul att meddela ryttarna att vi startar 06.15 söndag morgon. Dessutom får de hoppa fram inomhus eftersom dressyrryttarna har träningstid på morgonen. Funktionärerna slet verkligen. Gjorde klart ridhuset, skärma av väg till arenan, byggde Collecting Ring med ett hinder på.

Linda Heed blev dagens gladaste med dubbelseger, hoppningarna flöt på utan problem. Märkligt nog hade vi regn på halva banan ett tag, på ena läktaren satt publiken lugnt och på andra halvan kurade man under paraply. I domartornet har vi duktiga dj:s så de plockar snabbt fram musik från nätet, hästen Cara Mia fick musiken, Theonlywayisup fick sin låt. Sen övergick de till svenska eurovisionlåtar, vi såg att publiken dansa till.

13.30 var hoppningen klar, en timme senare rider första dessyrryttaren in, gissa om banpersonalen är super. Det är härlig stämning när hopp- och dressyrfolket dricker kaffe tillsammans i på ryttarserveringen.

Livemusik och fullpackat med publik. Sista hoppklassen starta kl 18, lite mat tillsamans med Peter Kallings - MCP veterinär - och skriva in speakertexter inför morgondagen, sen sängen för att gå upp klockan 5.

Fredag 28 maj, Norrköping:

Niklas Arvidssons snabba ritter gjorde att jag tappa andan, fenomenalt snyggt ridit.
Hans hästar gör som friidrottarna, de vräker sig fram över mållinjen, i domartornet ser man att han tjänar sekunder där. Etta och tv¨åa kom han och precis före prisutdelningen fick jag veta att han fyllde år. Febrilt letande i skivhögen, vi hittade "Med en enkel tulipan" så efter fanfaren försökte jag mig på allsång och sjöng själv i micken. Överdomaren Jan Stenberg påstod att 6 hästar skenade på framridningen av min sång.
Festernas fest, blev 10-årsjubileet. God mat, fullsatt och hög stämning. Jan Stenberg stod på bordet ihop med underhållarna och spela luftgitarr till allmänt jubel. Danska gruppen gungade storskrattande med i underhållningen.
Tyvärr missade tävlingsledare Claes större delen av festen, dels väntades föl, dels var det strömproblem bland bilar och stall. När det meddelades att alla hästar jag skrämt i sken nu var infångade den sista ute i Kolmården tyckte jag det var dags gå i säng. Vilka kamrater man har! Till morgonteet hade jag mycket intressant diskussion med Peter Lundström om när hästar ser och hur de uppfattar hindret de ska hoppa. Man lär sig jämt något nytt.

Torsdag 27 maj, Norrköping:

Första dagen avverkad i Norrköping. Jag har lagt ner dagar på att skriva speakertexter, fick startlistor från Equipe och det underlättade. Norrköping har föredömlig hemsida där sponsorerna är länkade till resp hemsida så det gick lätt att hämta info om dem.

På startlistorna fanns inte Tony Andre Hansen med och han var den första jag träffade när jag kom fram. Han är barnvakt, släpar på vagn och blöjor, gissa att mamma Jessica är på Solvalla och Elitloppet. Fick en intervjustund och info om de hästar han har med sig, ny hästägare och nya hästar har han.

Banorna perfekta, som vanligt när det gäller Peter Lundström, man har dessutom arbetat hårt med underlaget som verkar vara i toppskick i år.

Här är verkligen festligt, restaurangen serverar bl a räklådor som är super. Erik Jerneld väntade länge på sin låda sen ställer servitören fram en jättelåda toppad med tre stora vitlöksbröd och alla stönade av avundsjuka. Precis när han ska hugga in sliter servitören bort lådan, fellevererat, det var en låda för tre personer längre bort! Eriks egen låda var betydligt mindre.
Sovmorgon fredag, vi börjar klockan 10 och i kväll blir det kalas då Norrköping IHS firar 10-årsjubileum.

Søndag 9 maj, Fredensborg:

Kallt o regn. Ingen seger æn idag men Nicole Holmén plockar placeringar. Geir Gulliksen från Norge har kommit hit och børjat hærja med de norske ryttarna och tydligen ær han bra før raskt blev det två norska segrar. Linnea Ericsson gjorde vad vi trodde en oslagbar tidshoppning, låg då 10 sekunder føre tvåan men norskt blev det.

Gårdagskvællen blev lång, jag skulle hjælpa FEI-veterinæren med dopingkontroller. Hamnade i en box med en norsk hingst och en plastburk i 1½ timme, till slut blev det blodprov. Då hade alla mina kamrater åkt hem men jag jobba mig ikapp dem vid sena middagen.

Uppe 6 igen i morse, ertappade en svensk groom med att klippa sønder staketet før att få en genvæg. Det blev några væl avvægda ord, kændes lite pinsamt att det var en svensk.

16.15 børjar førsta GP-klassen så æven søndagen kommer att bli sen. Blir det svensk seger så ska jag återkomma annrs blir det blogg på tisdag från Flyinges unghæsthoppning 

Lördag 8 maj, Fredensborg:

Ponnyhoppningar i Trelleborg førra helgen, unghæsthoppning i Flyinge på tisdagen, Fredensborg Danmark på torsdagen, så kul det ær att få vara med! 
Hit borde flera svenska ekipage hitta, fantastiska arrangemang och fina banor.
Svenskarna ær starkt representerade, Jonas Holmberg ær banbyggare, Fredrik Reuterskiøld domare och jag Chief Steward och dessutom utnæmnd till Teknisk delegat på alla startlistor.  Bara før det trakasserar jag Jonas lite.

Polarkyla på fredagen och regn idag men man har stællt ut tre containrar på framhoppningen så vi kan stå under tak och alla tæcken ligger torrt. Før ryttarna buffé på fredagkvællen och igår bjøds på grillkvæll.

Svenskarna gør bra ifrån sig, særskilt berøm till pojkarna Ingvarsson, førutom att de ær duktiga føregår de med gott exempel och rider alltid i sækerhetsvæst. Tyværr tar många ungdomar av sig væsten eftersom de internationella reglerna tillåter det.

Mitt størsta problem ær att ryttarna (?) klipper upp staketet runt stallet før att slippa gå ænda till entrén. Jag blir arg, staketet ær dyrt, uppsatt før att skydda deras egna hæstar inte før att vi tycker det ær kul.

Hoppas kunna blogga framøver, Flyinge, Norrkøping, Strømsholm, Falsterbo væntar, før att inte tala om Globen, ni har væl inte missat att biljetterna slæppts!


VINTERUPPPEHÅLL

Söndag 29 november:
Här är årets sista från Globen. Så mycket publik, över 71.000! Hoppningarna gick fint med Ard från Holland som skötte banunderlaget slet sitt hår när Roffe sladdade runt med vinnarbilen så underlaget flög genom luften. När han skulle hämta nästa vinnarbil hytte Ard med näven i luften så där blev det lugnare.

Ludger Beerbaum hade bråttom till flygplatsen så när han blev placerad i GP:n missade han planet. Jag sprang genom Globen till Shuttleservice men även fast det stod bil klar fick man omboka plan. Ingen av oss alla ville missa Pignon sista show, alla sprang ut till läktaren. Tre shower gjorde han i Stockholm och på alla tre stod publiken upp och applåderade. Sista showen blev den allra bästa, sen vandrade han iväg till stallet med alla hästar lösa omkring honom.

Höjdpunkter i år var för mig ryttarnas Agility med egna hundar, som vi skrattade åt hunden som försvann i tunneln, matte hade korv vid utgången så han trivdes bra därinne. Stjärnornas hoppning, vi hade roligast åt domarna, Maria Gretzers parodi på Laila Bagge var underbar. Velvet som vann var som en duracellkanin hon bara studsade o studsade av lycka och kompisarna hissade henne och så var det Pignon förstås.
När jag började blogga la vi ut en bild av Fredrik som spände musklerna med bar överkropp. I sista julavslutningen gjorde Tournamentumkillarna en kupp och när de kom ut från arenan och skulle skritta av hästarna kom allesammans med bar överkropp. Som vi skrattade. Tyvärr blev nog bilderna oskarpa, jag skratta för mycket.

Vi slutade med stor kram och avtackningsträff klockan 22 där Ulf Rosengren höll tal och tipsa oss lite om 2010.
Gav honom en lyckospark, hittills 15 superhärliga år har jag fått vara på Globen och WM 90 var en höjdare i livet.
Stapplade i säng klockan 2 på natten, skriver detta hemifrån för Bloggen hade jag inte en tanke på. Tack Equipe som hjälpt mig skicka fotona.
Hoppas vi ses på Globen nästa år!

Lördag 28 november:
Upp tidigt, fyrspannens hästbesiktning startade 07.30. Lina gjorde snyggt, lånade blommor fråm blomgruppen, Blå Stjärnan sopade hela besiktningsplatsen.
När det gäller kuskar ordning och reda, de springer själva med 5 hästar och visar dessutom upp dem i bokstavsordning. När det kom nytt team gick jag fram till kusken för att fråga vilket team det var. Ganska skarpt sa han: Germany, attention please! Shit tänkte jag vad har jag missat nu. Sen såg jag hans glada min, skämtet hade gått hem, jag fattade att Attention Please var hästnamnet.

Dressyren på förmiddagen, inga problem. Matinén, Globen fullsatt ända upp till taket, över 11.000. Vi som är lite bakom (haha) fick ställa oss på rad för att skilja på getter och hästar när getterna skulle in på arenan men nu kan alla medverkande rutinerna så det flöt bra.
Kvällen föreställning startade fint, fullt hus igen. Träffade Magnus Samuelsson med fru och visade dem runt i stallarna, många ville fota o ha autografer och när vi kom till shetlandsponnyerna så fick en ponny en ny upplevelse, upp i luften.
Sen var han prisutdelare, var nog dem förste som inte behövde sträcka sig upp för att dela ut pris till vinnande Malin.

Vi har det trångt på framhoppningen och när hoppryttarna började rida utanför banan för att få lång anridning blev det riskabelt. Vi fick beröm och tack av ryttarna för att det funkade bra, men lite jobbigt att handgripligen få lyfta undan folk. Vi fick låna in hjälp från Blå Stjärnan som bildade kedja.

Kusken Würglers ledarhäst kastade sig åt sidan exakt när de i full fart skulle in på banan. Vi som stod där fick kasta oss åt sidan, det var ruskigt otäckt en stund innan man visste hur det gått. Vi fick oss en läxa, man ska aldrig vara säker även om det är världsbästa ryttare/kuskar. Han kom sen och berättade att han blev överumplad själv och att hästen var ny, det var första tävlingen för den.

I säng efter 24, på hotellet/baren var det ett otroligt tryck, fanns inte ståplats. Hotellpersonalen sa att de aldrig varit med om något liknande men att de gillar hästfolket skarpt, även de har roligt.

Fredag 27 november:
Stjärnorna fick lite extra träningstid. För deras stafetthoppning kommer stora hoppbanan att vara uppbyggd samtidigt så vi fick förklara extra noga vilka hinder de ska hoppa. Var och en fick en egen banskiss med tydliga markeringar,några av dem är riktigt nervösa.

Många hoppryttare här för första gången så de var inte riktigt införstådda med att här får man gå banan innan showen börjar, inte i anslutning till tävlingen. Vi fick smyga in dem under stafetthoppningen och så fick Peter Lundström lämna ifrån sig arbetsexemplaret av sin banskiss för på den är alla avstånd mellan hindren utskrivna. Alla tackade för servicen så det löste sig galant.

Över 4000 personer satt tysta och stilla i en timme och tittade på en person som inte sa någonting. Märklig upplevelse. Behövde man röra sig på läktaren såg man att de försökte smyga i trapporna. Det var Pignons clinic, med en för honom 5-årig hingst som var klart spänd för att komma in i Globen. Efter 50 minuter gick Pignon omkring i Globen med hästen lös följande honom. Stående ovationer fick han och detta är inget spel, hans sex egna hästar är lösa jämt, han sitter på en bal i stallet och hästarna står lösa på gången och äter.

Gjorde intervju för Dubai TV, intervjuaren sa de har 40 miljoner tittare i hela arabvärlden och övriga världen. Jag undrade om alla förstår svenska/engelska men det var inget problem sa hon, det blir omgjort till arabiska. Omgjort? Dubbat? Undrar vad jag kommer att ha sagt.

För att vara fredagkväll hade vi publikrekord. Fyrspannen har anlänt, jag älskar kuskar! Supertrevliga, skojfriska och ordning och reda. Träningstid 23.30 men inga sura miner. Klockan 12 på natten en öl på rum på 9:e våningen. Saknade Sweppes Lemon men erbjöd mig åka till mitt rum o hämta. Hiss till 5:e våningen, lång korridor, hämta, tillbaks hela vägen, upptäcker då att jag har ett par skor i handen. Då är man trött. Körträningen kort, de ville bara röra på hästarna och känna på nya underlaget.
Lördag morgon 07.30 hästbesiktning för körningen, sen är vi igång igen. Man deppar nästa för att det bara är två dagar kvar.

Torsdag 26 november:
Träningar hela dagen. Mest spännande är invigningen med massor av hästar.  Ponnies, islandshästar med mera kommer ut i fart från arena dessutom med adrenalinstinna ryttare. Vi är beredda på att det kan komma lösa hästar också, det har hänt. Samtidigt har hoppryttarna börjat hoppa fram så det gäller att sortera upp allt snabbt som ögat. Hoppryttarna är förvarnade sen har vi brett mellan de två framhoppningshindren så hela ponnygänget får galoppera tvärs över banan och stanna på andra sidan.

Hopphästarna besiktigades på eftermiddagen och alla utan problem. Mitt i besiktningen tränades invigning så uppspelta hingstar hamnade bland ponnierna med plymer och utklädda ungar. Lite panik innan vi hann packa ihop alla barn. Lagom till vi kom igång igen med besiktningen dök det upp 2 selade hästar som skulla ha sin släde och så gick hopphästarna i taket igen. Här är de glada gängen, så allt löser sig, i värsta fall lugnar vi oss ett tag. Ibland har jag känslan av att hästarna fattar och tar vara på sig själva.

Klockan 5 var vi klara och funktionärer o Globenfolk startade golvläggning och bar in bord mm för 500 pers. 18.30 var det mingel i foajen och jag lyckades ta mig dit genom att vandra i långa gångar bara för att slippa gå ut. Först minglade vi, mycket kramande. Ner i festligt Globen, satt kanonbra med Roffe, Bosse Emma,
familjen Zetterman, Sylve Söderstrand och Annika Ersgård, mycket skratt blev det. Alexander Zetterman är supersuper. Han imiterade Jan Brink och vi fick veta att utan hästskötare har man ingen häst. Sen blev det Bo Kristoffersson tur att imiteras och då hade definitivt Rolf-Göran roligt.

Tyvärr missade jag efterfesten, dagen hade varit lång och fredag morgon klockan 7 är det dags besiktiga dressyrhästarna. Tog en sväng i stallarna innan det blev sängen, nästan alla tävlingshästar låg ner, de är vana resenärer.


Onsdag 26 november:
Nu är vi på gång. Idag tränade stjärnorna lite hinder inne på arenan. Alla satt kvar fast det var lite tillbud, tuffa är de i alla fall.
Till häst har Lena Bredberg, deras tränare koll på allt, så fort de sitter av blir det rörigt och mycket folk och fotografer. Direkt efter hoppningen var hästbesiktning för dem, alla hästar okej.
Både Helena Lundbäck och Mailin Baryard var på plats för att kolla läget och komma med glada tillrop.
En groom startade egen kabeldragning in i stallet och det är absolut förbjudet. Han var helt oförstående, radion, ismaskinen, massage, han behövde ström.
Han bjöds på kaffe och kaka i stallkontoret, ismaskinen flyttades in dit, resten löstes med batteri och nu ler han vänligt.
På kvällen generalrepetition av invigning och avslutning, gick jättebra.
Jag verkar ha gjort en insats för rökavvänjning, alla har läst bloggen och nu vågar de knappt gå in i rökburen för de tror jag ska komma och fotografera dem.

Halv nio på kvällen besiktigaste islandshästarna och sedan de hästar som ska gå Agriahoppet. En ryttare lyckades missa besiktningstiden men vänliga som vi är gick vi ner kvart över 11 på kvällen när de äntligen anlände. Sen middag och igen det här trevliga att vi blir fler o fler. Tillslut fick alla ta sin tallrik och glas och flytta till större bord.
Torsdag blir det rapport från Ryttargalan, jag och Annika Ersgård ska vara bordsvärdar vid samma bord, vi har både Rolf-Göran och Royne vid vårt bord!

Tisdag 24 november:
Stallet är som ett pussel, Tomas Erikssons fyrspannshästar har hamnat hos dressyrfolket. De kommer säkert att trivas med varandra, lite orolig att dressyrhästarna sover när Tomas ska ut och träna. Shetlandsponnyerna tränar nu, träffat Tingeling och Peter Pan, det sötaste jag sett.
På arenan tränas belysningar i färger och laserstrålar på marken. Islandshästarna har kommit ut på framridningen, undrar vad de ska göra i år, eld verkar det vara med och många är de. Idag har Pyro-Micke  visat upp eld och smällar som ska användas, allt gås igenom för säkerhetsfolket.
Veterinären Marianne Lindsjö och jag har tittat på den blivande boxen för dopingtester, lite oroliga är vi för kylfläktar i taket men de kanske kan byggas in i morgon.
Friserhästarna är jättestora och pampiga och jättestora är även vagnarna, hur ska de få plats i pusslet?
Nu ska det bli mat tillsammans med Annika Ersgård, här sätter man sig fyra stycken och helt plötsligt är man tio till bords!
TV ska komma och filma hästbesiktningen, hoppas vi blir sminkade vi som jobbar. Hopphästarna besiktigas torsdag eftermiddag.

Måndag 23 september:

ANNONS

Annons

Den här nyheten

Relaterade nyheter

Senaste nytt

ANNONSER